Ειδήσεις

Αυξημένα τα θανατηφόρα στα Δωδεκάνησα, μειωμένα τα σοβαρά και ελαφρά ατυχήματα

Αίμα στην άσφαλτο. Στραπατσαρισμένα αυτοκίνητα, ξεχαρβαλωμένα δίκυκλα, αναποδογυρισμένες γουρούνες. Και πιο κει, ένας άνθρωπος ξαπλωμένος στο οδόστρωμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η αύξηση της κίνησης στους δρόμους, λόγω της τουριστικής περιόδου, είναι η αιτία που το καλοκαίρι γίνονται περισσότερο τροχαία απ’ ότι το χειμώνα. Περισσότερα αυτοκίνητα (ή οχήματα γενικώς), σημαίνει και περισσότερος χρόνος που απαιτείται για να πάει κανείς π.χ. απ’ την Πόλη στο Αεροδρόμιο. Άρα αν ξεκινήσει αργότερα απ’ ότι πρέπει, θα τρέξει παραπάνω απ’ όσο συνήθως. Και το όχημα που αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, ελέγχεται πολύ δυσκολότερα. Απλά μαθηματικά…

Κι όμως, για κάποιους, ούτε η κοινή λογική δεν αρκεί για να πάρουν το πόδι απ’ το γκάζι!

Είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί απ’ τους τουρίστες που ανεβαίνουν σε δίκυκλα, δεν ξέρουν να οδηγούν ή έχουν οδηγήσει (δίτροχο) ελάχιστες φορές στη ζωή τους. Τα αποτελέσματα τα βλέπει όποιος βρεθεί στον Επαρχιακό, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας (ή και της νύχτας).

ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Και μπορεί οι παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. να είναι πρώτος λόγος στα αίτια των τροχαίων, όμως και το ίδιο το οδικό δίκτυο δεν βοηθά στην αποφυγή ατυχημάτων που θα μπορούσαν να είχαν ίσως αποτραπεί αν ήταν λίγο καλύτερο.

Κακή ποιότητα του οδοστρώματος, ελλιπής ή και ανύπαρκτος φωτισμός, έλλειψη σήμανσης, είναι μερικά μόνο από εκείνα τα προβλήματα που «συνηγορούν» για να γίνει το κακό.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τα θανατηφόρα τροχαία στα Δωδεκάνησα το 2013 ήταν 20 (σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας). Φέτος, μέχρι τις 10 Αυγούστου, έχουν ήδη σημειωθεί 14, στα οποία δυστυχώς, δεν περιλαμβάνονται, ούτε το πρόσφατο θανατηφόρο που σημειώθηκε στη Ζιά με τη νεαρή τουρίστρια, ούτε εκείνο στην Κάρπαθο με τον 20χρονο φοιτητή. Τα περισσότερα από τα θανατηφόρα τροχαία, οφείλονται είτε σε παραβίαση προτεραιότητας, είτε σε υπερβολική ταχύτητα.

Το 2013, σημειώθηκαν συνολικά 41 σοβαρά τροχαία, εκ των οποίων 23 έως τέλη Ιουλίου. Φέτος, μέχρι 31/7 είχαν γίνει 22. Πέρσι, έγιναν 90 τροχαία με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό των εμπλεκομένων, από τα οποία τα 55 μέχρι 31/7. Φέτος, μέχρι τέλος Ιουλίου είχαμε 46 «ελαφρά» τροχαία.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ «ΚΑΙΝΕ»

Η ανάγκη για αύξηση των μέτρων αστυνόμευσης είναι κι αυτή, στο πλαίσιο της «κοινής λογικής» που φαίνεται ότι λείπει. Ειδικά τους «καυτούς» μήνες – και όχι μόνο από πλευράς θερμοκρασίας – χρειάζεται εντονότερη παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους, αφού φαίνεται ότι ακόμα και οι δυτικοευρωπαίοι επισκέπτες μας (εκτός από μας τους ίδιους), συμμορφώνονται περισσότερο με τα όρια ταχύτητας και τη σήμανση, όταν βλέπουν Αστυνομικούς.

Για να γίνει βέβαια κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να ενισχυθεί με προσωπικό η Αστυνομική Δ/νση, που είναι μια – ακόμα – «πονεμένη» ιστορία…

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

· Μαθαίνουμε και εφαρμόζουμε τον Κ.Ο.Κ.

· Δεν οδηγούμε όταν έχουμε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά

· Σεβόμαστε τα όρια ταχύτητας

· Δεν κάνουμε αντικανονικά προσπεράσματα

· Δεν παραβιάζουμε τον κόκκινο σηματοδότη

· Σταματάμε στο STOP και δίνουμε προτεραιότητα

· Δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες

· Σεβόμαστε τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων

· Φοράμε πάντοτε ζώνη ασφαλείας

· Τοποθετούμε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φοράμε ζώνη ασφαλείας

· Σε περίπτωση που οδηγούμε ή είμαστε συνεπιβάτες σε μοτοσικλέτα, φοράμε πάντα κράνος
vimatisko.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου