Τοπικές Ειδήσεις

Σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των κτηνοτροφικών της εκμεταλλεύσεων εντάσσεται η οικογένεια Καμπόσου στα Λέβιθα

Εγκρίθηκε από την Πολεοδομία της Λέρου το αίτημα επανεξέτασης που υποβλήθηκε από τον κτηνοτρόφο Εμμανουήλ Καμπόσο, κι εντάσσεται πλέον σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των κτηνοτροφικών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων της οικογένειας Καμπόσου στη νήσο Λέβιθα, όπως δήλωσε στη «δ» ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Τα προβλήματα ξεπεράσθηκαν έπειτα από ενέργειες του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του κ. Ζαννετίδη και του πρωτογενούς τομέα της ΠΝΑι και με τη συμβολή του δημάρχου Λέρου Τιμόθεου Κωττάκη, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια με τις εισηγήσεις, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις των εμπλεκομένων υπηρεσιών, έτσι όπως απαιτούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες των προγραμμάτων που εντάσσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι η οικογένεια Καμπόσου δραστηριοποιείται στην κτηνοτροφία στο ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου, εδώ και 150 χρόνια και είναι οι μοναδικοί κάτοικοι στα Λέβιθα.
«Εμείς ως Περιφέρεια, που είχαμε την ευθύνη της ένταξης του κτηνοτρόφου μας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, έπρεπε να προβούμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες, έτσι ώστε να πάρουμε τις απαραίτητες βεβαιώσεις και εγκρίσεις από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πολεοδομία, Αρχαιολογία κλπ), έτσι ώστε να αδειοδοτηθεί και να λειτουργεί σύμφωνα με τον νόμο, να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα για να πάρει τα χρήματα που δικαιούται», τόνισε ο κ. Ζαννετίδης, επισημαίνοντας ότι πλέον ξεπεράσθηκαν όλα τα προβλήματα.
«Από την πρώτη στιγμή κάναμε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενταχθεί ο κτηνοτρόφος μας, ο περιφερειάρχης μας και ο πρωτογενής τομέας της ΠΝΑι ενήργησαν από την πρώτη στιγμή. Τέλος καλό, όλα καλά», είπε καταλήγοντας.
Σημειώνεται ότι για το θέμα υπήρξε πρόσφατα δημοσίευμα της εφημερίδας “Εστία”, με τίτλο “Χωρίς ΑΟΖ Λέβιθα-Κίναρος, με απόφαση της Πολεοδομίας», όπως είχε αναδείξει σε σχετικό άρθρο η «δ», προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του δημάρχου Λέρου Τιμόθεου Κωττάκη που είχε αποκαλύψει τις διορθωτικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (τόσο του περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου, όσο και του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Γ. Ζαννετίδη), προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
«Το 2009 ο Δήμος της Λέρου είχε κάνει ένα γενικό πολεοδομικό σχέδιο που ενσωμάτωσε το ΦΕΚ του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έλεγε ότι είναι χαρακτηρισμένα αυτά τα δύο νησιά ως καταφύγιο άγριας ζωής. Αυτό σημαίνει ότι κάθε δραστηριότητα που εμποδίζει τη βλάστηση, απαγορεύεται. Άρα είναι φωτογραφημένο το θέμα ότι δεν μπορεί να υπάρχει δραστηριότητα κτηνοτροφική εκεί. Σήμερα που συζητάμε το νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο για όλα τα νησιά και νομίζω και για όλη την Ελλάδα, εκεί λοιπόν βρίσκεται η διαδικασία σε διαβούλευση που έχουμε συμφωνήσει να μπορεί να υπάρχει ήπια κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Εμείς είμαστε υπέρ του να δοθεί η άδεια στον κ. Καμπόσο, γιατί έκανε ένα αίτημα να ενταχθεί στους νέους αγρότες που δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 30.000 ευρώ και καλά έκανε. Τώρα κλείνοντας ο φάκελος ώστε να χρηματοδοτηθεί, έπρεπε να έχει ένα έγγραφο από την Πολεοδομία, ότι επιτρέπει αυτή την κατασκευή εκεί», είχε αναφέρει οκ. Κωττάκης. «Η οικογένεια Καμπόσου είναι 150 χρόνια πάνω στο νησί. Το να επιτρέπεται αυτή η ήπια δραστηριότητα είναι αναγκαία, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν οι άνθρωποι εκεί που είναι, που ούτως ή άλλως αυτή η εκμετάλλευση η κτηνοτροφική γίνεται 150 χρόνια τώρα και δεν είναι κάτι καινούργιο και πρέπει νομίμως πλέον να μπορούν να το κάνουν, εμείς είμαστε δίπλα τους. Εμείς, εδώ, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, μαχόμεθα για βωμούς και εστίες. Όσον αφορά για την ΑΟΖ, το 2013 ο πρώην δήμαρχος για να μπορέσει να διευκολύνει μία εταιρεία να βάλει ανεμογεννήτριες στα Λέβιθα, έβγαλε μία επιστολή, ότι τα Λέβιθα είναι ακατοίκητα. Και στάλθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ στην απογραφή του 2011 και η επιτροπή από λάθος, εγώ πιστεύω, δεν πήγε στο νησί και έτσι η απογραφή έγραφε ότι δεν κατοικούνται, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι τα Λέβιθα ήταν κατοικήσιμα. Άρα η αμφισβήτηση της ΑΟΖ είναι τεράστιο θέμα. Δεν μπορεί ο καθένας να διαχειρίζεται ευκαιριακά τα εθνικά θέματα. Εμείς φυλάμε βωμούς και εστίες εδώ όλοι μας, όλα τα νησιά, όλοι οι κάτοικοι, ο περιφερειάρχης, οι δήμαρχοι», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Κωττάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου