Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε αγωγή πενταμελούς οικογένειας κατά φιλόζωης γειτόνισσας και της αδελφής της

Με απόφαση που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου απορρίφθηκε η αγωγή για προσβολή προσωπικότητας μίας πενταμελούς οικογένειας που κατοικεί σε χωριό της Ρόδου, σε βάρος μίας φιλόζωης γειτόνισσας και της αδελφής της.
Ειδικότερα, η πρώτη εναγόμενη είναι κάτοχος οικόσιτων γατών ενώ σιτίζει και τις αδέσποτες γάτες στην γειτονιά, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει από το 2016 προστριβές μεταξύ αυτής και της ενάγουσας οικογένειας η οποία αποτελείται από το ανδρόγυνο και τρία ανήλικα παιδιά.
Αφορμή για την έναρξη της δικαστικής διαμάχης στάθηκε η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε η πρώτη εναγόμενη όταν εντόπισε πλήθος νεκρών γατών πλησίον της οικίας της και ακόμη δύο γάτες οι οποίες έδειχναν σημάδια δηλητηρίασης.
Η πρώτη εναγόμενη την επόμενη κιόλας ημέρα αφότου εντόπισε τις νεκρές γάτες κατέθεσε στο Αστυνομικό Tμήμα μηνυτήρια αναφορά για θανάτωση οικόσιτων ζώων κατ’ αγνώστων και έγκληση για απειλή σε βάρος της κατά του πρώτου ενάγοντος και για αυτοδικία σε βάρος της κατά της δεύτερης ενάγουσας καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της όταν αυτοί πληροφορήθηκαν την πρόθεσή της να καταγγείλει την θανάτωση των γατών στις αρχές ο πρώτος εκ των εναγόντων την απείλησε και η δεύτερη την ηχογραφούσε παρανόμως την ώρα που εξιστορούσε το γεγονός σε τηλεφωνική συνομιλία με φιλικό της πρόσωπο προκειμένου να την αποτρέψουν ενώ σε συμπληρωματική της κατάθεση κατονόμασε τους ενήλικες ενάγοντες ως υπόπτους για τη θανάτωση ζώων.
Η μηνυτήρια αναφορά για τη θανάτωση ζώων τέθηκε στο αρχείο λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων ενώ λίγο αργότερα οι ενάγοντες αιτήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα λόγω προσβολής προσωπικότητας μεταξύ άλλων και λόγω μίας ανάρτησης την πρώτης εναγόμενης στο facebook τα οποία έγιναν εν μέρει δεκτά με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου η οποία υποχρέωνε μόνο την πρώτη εναγόμενη να απέχει από δημόσιες αναφορές στο πρόσωπο των εναγόντων και απορρίφθηκε ως ουσία αβάσιμη για τη δεύτερη των εναγομένων ενώ δεν πιθανολογήθηκε προσβολή προσωπικότητας των ανήλικων εναγόντων.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποδείχθηκαν οι ισχυρισμοί των εναγόντων, δηλαδή ότι προσβάλλεται παράνομα η προσωπικότητά τους.
Πιο συγκεκριμένα ο ισχυρισμός των εναγόντων ότι οι εναγόμενες τους επιτίθεντο λεκτικά έξω από την οικία τους καθημερινά και ότι διαδίδουν συκοφαντικούς ισχυρισμούς σε όλη την τοπική κοινωνία με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η οικογενειακή τους ηρεμία, δεν αποδείχθηκε.
Σύμφωνα με την απόφαση, ως προς το τι συνέβη πραγματικά υπάρχουν δύο εκδοχές, η μία των εναγόντων, και η άλλη των εναγομένων, οι οποίες υποστηρίζονται αποκλειστικά από καταθέσεις ενόρκων βεβαιώσεων οι οποίες είναι μεταξύ τους αντικρουόμενες και αντιφατικές.
Επιπλέον, δεν αποδείχθηκε ότι η δεύτερη των εναγομένων εξύβρισε τη δεύτερη ενάγουσα έξωθεν της οικίας της, ούτε ότι την ημέρα του επίδικου συμβάντος η δεύτερη των εναγόμενων εξύβρισε τον πρώτο ενάγοντα.
Ακόμη το δικαστήριο έκρινε ότι η δεύτερη ενάγουσα και η μητέρα της έχουν επανειλημμένα εκφράσει με έντονο τρόπο την δυσαρέσκειά τους για την ύπαρξη των αδέσποτων γατών στην γειτονιά τους σε βαθμό που έχουν προκαλέσει άγχος και φόβο στην πρώτη των εναγομένων.
Τέλος το Δικαστήριο κατέληξε ότι ουδόλως αποδεικνύεται ότι οι καταθέσεις των εναγομένων ενώπιον των Αρχών με τις οποίες υπέδειξαν τους ενήλικες ενάγοντες ως υπόπτους για το αδίκημα της θανάτωσης ζώων συντροφιάς, συνιστούν παράνομη προσβολή της προσωπικότητάς τους, ούτε και ψευδή καταμήνυση, παρά έλαβε χώρα στο πλαίσιο άσκησης νομίμου δικαιώματός τους, ενώ είχαν βάσιμες υποψίες κατά των ενήλικων εναγόντων λόγω της έντονα εκπεφρασμένης δυσαρέσκειάς τους σχετικά με την ύπαρξη των αδέσποτων γατών καθώς και των υπονοούμενων του πρώτου των εναγόντων.
Για αυτούς τους λόγους το δικαστήριο παρέπεμψε το κεφάλαιο της αγωγής που αναφέρει ότι η προσβολή προσωπικότητας έλαβε χώρα με ανάρτηση στο διαδίκτυο να εκδικαστεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου κατά την ειδική διαδικασία ενώ κατά τα λοιπά απέρριψε την αγωγή. Για τους ενάγοντες παραστάθηκε η δικηγόρος κ. Μαρία Λέργου ενώ τους εναγόμενους εκπροσώπησε η κ. Παναγιώτα Παπαβασιλείου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου