Ειδήσεις

Σταϊκούρας: Θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος το Φεβρουάριο για επιπλέον παρεμβάσεις

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη σημερινή (28/1) εκπομπή «Action Σαββατοκύριακο» του Action24, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αποκάλυψε ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου μέσα στο Φεβρουάριο, ωστόσο τόνισε ότι η όποια επιπλέον παρέμβαση θα πρέπει να γίνει με σύνεση.

Αρχικά για το ζήτημα της επιστρεπτέας προκαταβολής υποστήριξε ότι «δόθηκε επιστρεπτέα προκαταβολή 8,2 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό το μέτρο αλλά και πολλά άλλα, ας επικεντρωθούμε όμως σε αυτό στήριξε τις επιχειρήσεις σε μια δύσκολη συγκυρία.

Από αυτά τα 8,2 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να επιστρέψουν τα μισά. Αν μου πείτε μετά στη συζήτηση για κούρεμα χρεών, η πολιτεία έκανε ένα γενναίο κούρεμα. Ένα μεγάλο κομμάτι επιχειρήσεων, 1/2 επιχειρήσεις, τον Ιούλιο του 2022 πλήρωσε το σύνολο των οφειλών της με επιπλέον έκπτωση. Πράγματι διαπιστώσαμε στη συνέχεια, γιατί έπρεπε να γίνει έλεγχος, ότι κάποιες επιχειρήσεις δεν τήρησαν αυτά που έλεγε ο νόμος. Είτε αυτό αφορά παραστατικά, είτε αριθμό εργαζομένων».

Πιο συγκεκριμένα για το κομμάτι των παραβάσεων ανέφερε ότι «στην περίπτωση του αριθμού των εργαζομένων υπήρχε ένα πρόβλημα που το διορθώσαμε γιατί μπορεί για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος στο τέλος του μήνα να έφευγε από την επιχείρηση ακόμα και οικειοθελώς, και να προσλάμβανε η επιχείρηση εργαζόμενο τον επόμενο μήνα. Εκεί το σύστημα μπορεί να το έβλεπε ως απόλυση.

Ζητήσαμε και επιπλέον στοιχεία που παρασχέθηκαν από κάποιους και έχουμε φτάσει στον αριθμό των ΑΦΜ που λέτε εσείς.

Αυτά ελέγχονται από την ΑΑΔΕ, θα υπάρχει χρόνος για αυτούς τους συμπατριώτες μας να πληρώσουν τις υποχρεώσεις μας, αφού δεν τήρησαν τους νόμους, αλλά θέλει και προσοχή από τη Δημόσια Διοίκηση ό,τι γίνεται να οφείλεται σε πραγματικές περιπτώσεις, που ο πολίτης δεν ήταν συνεπής απέναντι στο νόμο».

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών είπε:
«Tαυτόχρονα σήμερα που μιλάμε, αυξήθηκαν οι συντάξεις για μεγάλο αριθμό συμπατριωτών μας, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, άρα είδαν οι δημόσιοι υπάλληλοι για πρώτη φορά αύξηση στους μισθούς τους και λάβαμε μία σειρά από άλλες πρωτοβουλίες.

Σήμερα είμαστε στο σημείο που υλοποιούμε τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει και προσπαθούμε να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε επιπλέον παρεμβάσεις. Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος; Εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθεί μέσα στο Φεβρουάριο.

Γιατί θα δημιουργηθεί; Γιατί τελικά το 2022 φαίνεται ότι τα δημοσιονομικά έσοδα πήγαν ακόμα καλύτερα από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, αλλά και γιατί φαίνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού.

Τούτων δοθέντων εκτιμούμε ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, που όμως εκτιμούμε ότι θα πρέπει να είναι ασφαλής. Θα το ξέρουμε το Φεβρουάριο, τότε θα δωθούν μία σειρά από εισηγήσεις στον πρωθυπουργό, και εκείνος θα βάλει προτεραιότητες.

Δίνεται ήδη μέσα στον Ιανουάριου, 2,5 εκατ. βοήθεια, που είναι σημαντική. Θέλει σύνεση και υπευθυνότητα.

Πηγή: Reporter.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου