Τοπικές Ειδήσεις

Επιδικάστηκαν αποζημιώσεις στους οικείους Βούλγαρου που σκοτώθηκε σε τροχαίο επί της Εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου

Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου, επιδικάστηκε σημαντική αποζημίωση στους οικείους ενός υπηκόου Βουλγαρίας που τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο δυστύχημα επί της Εθνικής Οδού Ρόδου Λίνδου λόγω έλλειψης επαρκών μέτρων προστασίας του κατά τη διάρκεια εκτέλεσης έργων επί της οδού.
Πιο συγκεκριμένα την 8η Μαΐου 2011 και περί ώρα 2.30′ π.μ., ο βουλγαρικής υπηκοότητας Hristoll Dimitar του Yordanov (Χριστόβ Ντιμίταρ του Ιορντάνοβ), εκινείτο με δίκυκλη μοτοσυκλέτα, ιδιοκτησίας του επί της εθνικής οδού Ρόδου- Λίνδου στο ρεύμα με κατεύθυνση προς το Φαληράκι.
Η ανωτέρω οδός είναι διπλής κατεύθυνσης με διαχωριστική των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας νησίδα.
Οι συνθήκες που επικρατούσαν κατά τον ανωτέρω χρόνο ήταν καλές, υπήρχε καλοκαιρία, η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν αραιή χωρίς να περιορίζεται η ορατότητά από κάποιο φυσικό ή τεχνητό εμπόδιο, η κατάσταση της οδού ήταν ξηρά, δεν υπήρχε όμως καθόλου φωτισμός.
Ερχόμενος ο ανωτέρω οδηγός στο 16ο χλμ της οδού και κινούμενος στην δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας του ρεύματος προς Φαληράκι, δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως, ότι λόγω των εκτελούμενων στο σημείο έργων, η δεξιά λωρίδα στην οποία εκινείτο διακόπτετο και ότι οι οδηγοί αναγκαστικά εκτρέποντο ώστε να συνεχίσουν την πορεία τους επί της αριστερής λωρίδας, με συνέπεια να συνεχίσει την ευθύγραμμη πορεία του επί της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας και να προσκρούσει επί των εγκατεστημένων πλαστικών στηθαίων που απέκλειαν αυτή, με αποτέλεσμα την ανατροπή της μοτοσυκλέτας και τον θανάσιμο τραυματισμό του ίδιου, συνεπεία κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.
Οι εναγόμενες εκκαλούσες- ανάδοχος και εργολάβοι του έργου καθώς και οι υπεύθυνοι για τη σήμανση και ασφάλεια του εργοταξίου προστηθέντες αυτών όπως έκρινε το δικαστήριο, συνέβαλαν στην πρόκληση του δυστυχήματος και τον επακόλουθο θάνατο του οδηγού της δίκυκλης μοτοσυκλέτας αφού από έλλειψη προσοχής που όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, δεν επέδειξαν την επιμέλεια που απαιτείται στις περιστάσεις, δηλαδή εκείνη την επιμέλεια που αν καταβαλλόταν, με μέτρο τη συμπεριφορά του μέσου συνετού επιμελούς ανθρώπου θα καθιστούσε δυνατή την τροπή του παράνομου και ζημιογόνου αποτελέσματος το οποίο επήλθε και ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς τους. Ειδικότερα δεν έλαβαν όλα τα νόμιμα μέτρα ασφαλείας για την εκτέλεση των έργων και συγκεκριμένα δεν είχαν λάβει τόσο τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 9 και 10 του ΚΟΚ όσο και από υπουργική απόφαση για την τήρηση των οποίων είχαν και συμβατικά δεσμευτεί.
Το δικαστήριο υποχρεώνει τις εναγόμενες να καταβάλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον η καθεμία τους, νομιμοτόκως από την επομένη επιδόσεως της αγωγής μέχρι την πλήρη εξόφληση στην Μαργκαρίτα Ντιμίτροβα του Χρήστου χήρα του-θανόντος, το ποσό των 35.000 ευρώ), στον Αντώνιο Χριστόβ του Ντιμίταρ ανήλικο υιό του θανόντος το συνολικό ποσό των 52.050 ευρώ, στην Ντόμπρα Πέτροβα του Γεωργίου μητέρα του θανόντος το ποσό των 25.000 ευρώ, στον Τόντσο Πέτροβ του Γεωργίου πατριό του ενάγοντος το ποσό των 15.000 ευρώ, στην Ροσίτσα Γκεοργκίεβα Τόντσεβα ετεροθαλή αδερφή του θανόντος το ποσό των 20.000 ευρώ και στον Γκεοργκίεβ Τόντσεβ ετεροθαλή αδερφό του θανόντος το ποσό των 20.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου