ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η Ρόδος ως τουριστικός προορισμός επέδειξε μια απίστευτη ωριμότητα»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
1

Την πρό­τα­σή τους να ξε­κι­νή­σει ένας διά­λο­γος με όλους τους συ­ναρ­μό­διους φο­ρείς για το μέλ­λον του Του­ρι­σμού στην πε­ριο­χή μας –με ση­μείο αιχ­μής την επι­μή­κυν­ση της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου- υπό την επο­πτεία ενός επί­ση­μου φορέα, πα­ρου­σί­α­σαν χτες, σε συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου, τα μέλη του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου της Ένω­σης Του­ρι­στι­κών Γρα­φεί­ων Δω­δε­κα­νή­σου.

Την ίδια ώρα, βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη έρευ­να η οποία θα έχει ορί­ζο­ντα 18μήνου, με αντι­κεί­με­νο τον Brand Προ­ο­ρι­σμό.

Στην το­πο­θέ­τη­σή του, ο πρό­ε­δρος της Ένω­σης κ. Χρή­στος Μι­χα­λά­κης υπο­γράμ­μι­σε τα εξής:

«Φέτος, ήταν μία πολύ δύ­σκο­λη και ιδιαί­τε­ρη χρο­νιά. Σε έναν σύ­ντο­μο απο­λο­γι­σμό δρά­σε­ων, μπο­ρού­με να επι­ση­μά­νου­με την με­τε­ξέ­λι­ξή μας από Ένωση Του­ρι­στι­κών Γρα­φεί­ων Ρόδου, σε Ενωση της Δω­δε­κα­νή­σου. Ηταν ένα ση­μα­ντι­κό βήμα, την συμ­με­το­χή μας στον Ενιαίο Φορέα δια­χεί­ρι­σης του προ­ο­ρι­σμού για το 2020, ενώ συμ­με­τεί­χα­με σε ομά­δες ερ­γα­σί­ας για σειρά θε­μά­των –όπως π.χ. η επι­μή­κυν­ση της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου. Ξε­κί­νη­σε ήδη η με­γά­λη έρευ­να με ορί­ζο­ντα 18μήνου, με αντι­κεί­με­νο τον Brand Προ­ο­ρι­σμό σε συ­νερ­γα­σία με τον υπο­ψή­φιο δι­δά­κτο­ρα κ. Αβρά­μιο Που­λιά­ση, ενώ από την 1η Δε­κεμ­βρί­ου 2020 θα είναι δια­θέ­σι­μη και η νέα ιστο­σε­λί­δα της Ένω­σης με στα­τι­στι­κά στοι­χεία, από­ψεις για τον του­ρι­σμό κ.λπ.»

Για την φε­τι­νή πε­ρί­ο­δο, αυτό που υπο­γραμ­μί­στη­κε είναι ότι «η Ρόδος ως του­ρι­στι­κός προ­ο­ρι­σμός επέ­δει­ξε μία απί­στευ­τη ωρι­μό­τη­τα σε αυτή την δύ­σκο­λη του­ρι­στι­κή σεζόν, ενώ δό­θη­καν τα εύ­ση­μα στην Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου και στον Δήμο Ρόδου για την δια­χεί­ρι­ση της φε­τι­νής κα­τά­στα­σης –όχι μόνον επι­κοι­νω­νια­κά αλλά και με την στο­χευ­μέ­νη δια­φή­μι­ση που έγινε.

Η ΠΑ­ΡΟΥ­ΣΙΑ­ΣΗ

ΤΩΝ ΣΤΟΙ­ΧΕΙΩΝ

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που πα­ρου­σί­α­σε ο κ. Μι­χα­λά­κης:

«Την σεζόν του 2020 ολο­κλη­ρώ­θη­κε η χρο­νιά με 580.000 αφί­ξεις (από 1η Ιου­λί­ου 2020 έως και 31 Οκτω­βρί­ου 2020) για το νησί της Ρόδου –σε σχέση με τα 2.343.000 που ήταν το 2019. Αυτό ση­μαί­νει ότι ήρθε στην Ρόδο το 25% των του­ρι­στών του 2019, αλλά δεν μπο­ρούν να γί­νουν συ­γκρί­σεις καθώς η φε­τι­νή ήταν μια ξε­χω­ρι­στή σεζόν, η οποία ‘ξε­κί­νη­σε ου­σια­στι­κά από το μηδέν’. Ο κάθε πε­λά­της που ερ­χό­ταν, ήταν μο­να­δι­κός και όχι δε­δο­μέ­νος. Αυτοί οι πε­λά­τες, βο­ή­θη­σαν στην αντι­με­τώ­πι­ση της ανερ­γί­ας και βε­βαί­ως στο να λει­τουρ­γή­σουν οι επι­χει­ρή­σεις.

-Να ση­μειω­θεί ότι από το 2015 έως το 2019, η Ρόδος αύ­ξη­σε τις αφί­ξεις της κατά 24%. Αυτό το πο­σο­στό είναι πολύ πάνω από τον Μέσο Όρο στην Ελ­λά­δα.

(Ση­μειώ­νε­ται ότι τα νού­με­ρα αφο­ρούν τις απευ­θεί­ας πτή­σεις και όχι τις αφί­ξεις με πτή­σεις μέσω Αθή­νας ή άλλων προ­ο­ρι­σμών κ.λπ.)

-Ει­δι­κά για την πε­ρί­ο­δο από 1η Ιου­λί­ου 2020 έως και 31 Οκτω­βρί­ου 2020, τα πράγ­μα­τα έχουν ως εξής: ο Ιού­λιος ξε­κί­νη­σε με -23% σε σχέση με το 2019, ο Αύ­γου­στος με -40% σε σχέση με το 2019, ο Σε­πτέμ­βριος με -39% σε σχέση με το 2019 και ο Οκτώ­βριος με -35% σε σχέση με το 2019. Αυτό ση­μαί­νει όμως, ότι η δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης της παν­δη­μί­ας του κο­ρω­νοϊ­ού, από όλους μαζί τους φο­ρείς και την το­πι­κή κοι­νω­νία έγινε με σωστό τρόπο και απέ­δω­σε απο­τε­λέ­σμα­τα. Κρα­τή­σα­με ζω­ντα­νό και υγιή τον προ­ο­ρι­σμό.

-Επί­σης, τον Οκτώ­βριο, εί­χα­με άλλο ένα μο­να­δι­κό φαι­νό­με­νο καθώς η αγ­γλι­κή αγορά ση­μεί­ω­σε ρεκόρ αφί­ξε­ων της τε­λευ­ταί­ας… δε­κα­ε­τί­ας! Ποτέ άλ­λο­τε δεν εί­χα­με τόσες πολ­λές αφί­ξεις στη Ρόδο!

-Όσον αφορά τις αγο­ρές: Η βα­σι­κή αγορά της Ρόδου, είναι η κε­ντρι­κή Ευ­ρώ­πη. Δεύ­τε­ρη έρ­χε­ται η Αγ­γλία, και τρίτη, ακο­λου­θεί η Σκαν­δι­να­βία (που φέτος είχε δρα­μα­τι­κή πτώση). Η τέ­ταρ­τη αγορά είναι η ανα­το­λι­κή Ευ­ρώ­πη (Πο­λω­νία, Τσε­χία, Ουγ­γα­ρία, Σερ­βία, Σλο­βε­νία, Σλο­βα­κία) και ακο­λου­θεί η Με­σό­γειος –η οποία όμως κα­τρα­κύ­λη­σε λόγω των εξε­λί­ξε­ων. Τε­λευ­ταία έρ­χε­ται η πρώην Σο­βιε­τι­κή Ένωση η οποία, δυ­στυ­χώς, ήταν πα­ντε­λώς απού­σα.

-Το με­γα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα της Ρόδου τα τε­λευ­ταία χρό­νια, πα­ρα­μέ­νει η επο­χι­κό­τη­τα. Δη­λα­δή τους τε­λευ­ταί­ους μήνες από Ιού­λιο έως και Σε­πτέμ­βριο που την τε­λευ­ταία δε­κα­ε­τία (από το 2011), κυ­μαί­νε­ται από 78,58% μέχρι 74,90% το 2019. Με αυτό το δε­δο­μέ­νο, δυ­στυ­χώς δεν μπο­ρεί να αντέ­ξει η αγορά ούτε καμία επι­χεί­ρη­ση.

ΖΗ­ΤΟΥ­ΜΕ­ΝΟ

Η ΕΠΙ­ΜΗ­ΚΥΝ­ΣΗ

-Με­γι­στο­ποί­η­ση της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου της Ρόδου σε υπάρ­χου­σες και νέες αγο­ρές με στόχο την μα­κρο­πρό­θε­σμα συ­νε­χό­με­νη λει­τουρ­γία του του­ρι­σμού στο νησί και σε όλα τα Δω­δε­κά­νη­σα.

-Βρα­χυ­πρό­θε­σμο πλάνο: Βρα­χυ­πρό­θε­σμο (1-3 έτη): Του­ρι­σμός επι­μή­κυν­ση από το 2022.

Μα­κρο­πρό­θε­σμο: Του­ρι­σμός 12 μηνών. Βα­σι­κό πλάνο και στό­χευ­ση η Ρόδος ώστε να επω­φε­λη­θούν και τα υπό­λοι­πα νησιά σαν δο­ρυ­φό­ροι.

Απρί­λιος 2019:

-4% των συ­νο­λι­κών Αφί­ξε­ων 2019 (*)

-20 από τις 31 αγο­ρές

-3 Αγο­ρές >7% των συ­νο­λι­κών αφί­ξε­ων

Οκτώ­βριος 2019:

-8,5% των συ­νο­λι­κών Αφί­ξε­ων 2019

-20 από 31 αγο­ρές

-7 Αγο­ρές >10% των συ­νο­λι­κών αφί­ξε­ων

Στους Βα­σι­κούς Πυ­λώ­νες προ­σέγ­γι­σης, πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται: Πο­λι­τι­σμός – Αθλη­τι­σμός – Εντο­πιό­τη­τα

ΠΟ­ΛΙ­ΤΙ­ΣΜΟΣ: Δη­μιουρ­γία με­γά­λων πο­λι­τι­στι­κών εκ­δη­λώ­σε­ων και δρώ­με­νων είτε με­μο­νω­μέ­να, είτε με την μορφή πο­λυ­ή­με­ρων σχη­μά­των (φε­στι­βάλ κλπ) τον Οκτώ­βριο και Νο­έμ­βριο, άλλα και τον Μάρ­τιο και τον Απρί­λιο.

Ενη­μέ­ρω­ση και στρα­τη­γι­κή επι­κοι­νω­νία των εκ­δη­λώ­σε­ων σε κάθε κα­νά­λι προ­ώ­θη­σης των επι­λεγ­μέ­νων του­ρι­στι­κών αγο­ρών αλλά και εγ­χώ­ρια.

ΑΘΛΗ­ΤΙ­ΣΜΟΣ: Δη­μιουρ­γία με­γά­λων αθλη­τι­κών εκ­δη­λώ­σε­ων με την μορφή με­μο­νω­μέ­νων είτε συ­νε­χό­με­νων και ετή­σιων γε­γο­νό­των κατά την διάρ­κεια των Φθι­νο­πω­ρι­νών και Χει­με­ρι­νών μηνών.

Ενη­μέ­ρω­ση και στρα­τη­γι­κή επι­κοι­νω­νία των εκ­δη­λώ­σε­ων σε κάθε κα­νά­λι προ­ώ­θη­σης των επι­λεγ­μέ­νων του­ρι­στι­κών αγο­ρών αλλά και εγ­χώ­ρια.

ΕΝΤΟ­ΠΙΟ­ΤΗ­ΤΑ: Εμπο­ρι­κός Το­μέ­ας: δη­μιουρ­γία προ­σφο­ρών της το­πι­κής αγο­ράς σε συν­δυα­σμό με τον εμπο­ρι­κό σύλ­λο­γο για την προ­σέλ­κυ­ση του­ρι­στών

Πρω­το­γε­νής Το­μέ­ας: δη­μιουρ­γία εκ­δη­λώ­σε­ων και ημε­ρί­δων είτε φε­στι­βάλ με έμ­φα­ση στην το­πι­κή πα­ρα­γω­γή. Άμεση δια­σύν­δε­ση με τον αγρο­του­ρι­σμό.

ΣΤΟ­ΧΕΥ­ΣΗ

Αγο­ρές: επι­λο­γή ώρι­μων του­ρι­στι­κά αγο­ρών με βάση τις δυ­να­τό­τη­τες τους για πτή­σεις τους εν­δια­φε­ρό­με­νους μήνες, και αυτών που έχουν ήδη πτή­σεις σε αντα­γω­νι­στι­κές πε­ριο­χές με την Ρόδο. Αγο­ρές που στο πα­ρελ­θόν έχουν επι­δεί­ξει δυ­να­τό­τη­τες επέ­κτα­σης της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου, άλλα και νέες δυ­να­μι­κές αγο­ρές που έχουν με­γά­λο πε­ρι­θώ­ριο ανά­πτυ­ξης Στό­χευ­ση σε νέες αγο­ρές που τα­ξι­δεύ­ουν στους χει­με­ρι­νούς και φθι­νο­πω­ρι­νούς μήνες όπως προ­σβά­σι­μος του­ρι­σμός (ΑΜΕΑ), του­ρι­σμός 55+, συ­νέ­δρια-ημε­ρί­δες κλπ.

Πε­ριο­χές: Επι­κέ­ντρω­ση της προ­σπά­θειας στην Πόλη της Ρόδου, και στις του­ρι­στι­κά ανε­πτυγ­μέ­νες πε­ριο­χές γύρω από αυτήν.

Βρα­χυ­πρό­θε­σμος στό­χος: επι­μή­κυν­ση πε­ριό­δου με πτή­σεις από τον Μάρ­τιο και όλον τον μήνα Νο­έμ­βριο.

Επι­μή­κυν­ση πε­ριό­δου σε αγο­ρές με μι­κρό­τε­ρο πτη­τι­κό πρό­γραμ­μα.

Με­σο­πρό­θε­σμος στό­χος: Εκ­κί­νη­ση των πτή­σε­ων charter και low cost από αρχές Μαρ­τί­ου και μέχρι και τέλος Νο­έμ­βρη.

Μα­κρο­πρό­θε­σμος στό­χος: Εκ­κί­νη­ση των πτή­σε­ων charter και low cost από αρχές Φε­βρουα­ρί­ου μέχρι και τέλος Νο­έμ­βρη, είτε 12 μήνες.

Η ΠΡΟ­ΤΑ­ΣΗ

Στην πρό­τα­σή της, η Ένωση ανα­φέ­ρει:

-Δια­χεί­ρι­ση από έναν ενιαίο φορέα υλο­ποί­η­σης και συ­ντο­νι­σμού της προ­σπά­θειας

-Χρη­μα­το­δό­τη­ση: Αυ­το­χρη­μα­το­δό­τη­ση, χο­ρη­γί­ες, ενι­σχύ­σεις, συ­νει­σφο­ρές

-Επι­κοι­νω­νία με αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες και tour operators

-Επι­κοι­νω­νία της προ­σπά­θειας στην το­πι­κή κοι­νω­νία

-Εκ­κί­νη­ση δια­δι­κα­σιών Marketing

ΟΙ ΕΚΤΙ­ΜΗ­ΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΟ 2021

Δυ­στυ­χώς, οι εκτι­μή­σεις για την σεζόν του 2021, είναι πα­ρα­κιν­δυ­νευ­μέ­νες. Ου­δείς είναι σε θέση να δώσει μια ξε­κά­θα­ρη απά­ντη­ση για το τι μέλ­λει γε­νέ­σθαι και πότε θα ξε­κι­νή­σει.

Σύμ­φω­να με την Ένωση Του­ρι­στι­κών Γρα­φεί­ων Δω­δε­κα­νή­σου, φέτος θα είναι δύ­σκο­λο να γί­νουν κρα­τή­σεις, λόγω του κο­ρω­νοϊ­ού αφού κα­νέ­νας δεν μπο­ρεί να προ­γραμ­μα­τί­σει τα­ξί­δια. Εκτι­μά­ται ότι η πε­ρί­ο­δος θα ξε­κι­νή­σει στις αρχές Μαΐου 2021 (καλώς εχό­ντων των πραγ­μά­των) ενώ η Ρόδος δεί­χνει ότι θα δου­λέ­ψει το «Last Minute».

«Η Ρόδος είναι ένας αν­θε­κτι­κός προ­ο­ρι­σμός. Ό,τι έγινε φέτος θα είναι ένα κλη­ρο­δό­τη­μα για το 2021. Η Ελ­λά­δα και η Ρόδος, απέ­δει­ξαν ότι κα­τά­φε­ραν να κά­νουν καλή δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης και οι επι­χει­ρή­σεις (καθώς και η το­πι­κή κοι­νω­νία) έδει­ξαν ωρι­μό­τη­τα» κα­τέ­λη­ξε ο κ. Μι­χα­λά­κης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.