Τοπικές Ειδήσεις

Σειρά από νομικά επιχειρήματα ανέπτυξε ιατρός της Ρόδου που ενεπλάκη στην υπόθεση Novartis

Ενώπιον ανώτερου αξιωματικού της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου έδωσε χθες έγγραφες εξηγήσεις, ο ένας εκ των δύο ιατρών που δραστηριοποιείται στο νησί της Ρόδου ως ελεγχόμενος, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης για συναλλαγές του με την φαρμακευτική εταιρεία Novartis.
Σήμερα εκτός απροόπτου θα εξεταστεί και ο δεύτερος.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», στόχος της έρευνας, που αφορά πτυχή του διαβόητου σκανδάλου, είναι να διαπιστωθεί εάν τυχόν χρηματίστηκαν προκειμένου να συνταγογραφούν φάρμακα της εταιρείας, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντά της.
Ο ένας καλείται να αιτιολογήσει καταθέσεις συνολικού ύψους 30.160 ευρώ στο χρονικό διάστημα των ετών 2006 -2010 από την εταιρεία και ο δεύτερος 19.890 ευρώ στο χρονικό διάστημα των ετών 2008 -2010.
H παραγγελία για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης δόθηκε την 15η Ιουλίου 2020 από τον Επίκουρο Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς κ. Χρήστο Ντζούρα και αφορά τυχόν τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκομένων κακουργημάτων και ιδίως της παθητικής δωροδοκίας άπαξ και κατ’ εξακολούθηση για πράξη που αντίκειται στα καθήκοντα του υπαιτίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με βασικό αδίκημα τη δωροληψία υπαλλήλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, ιατροί από όλη τη χώρα, που ελέγχονται, φέρονται να έχουν προσεγγισθεί από στελέχη και υπαλλήλους της φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS HELLAS ΑΕΒΕ, τα οποία είχαν οργανώσει για λογαριασμό του ομίλου NOVARTIS ένα δίκτυο εντοπισμού των ιατρών αυτών, που βρίσκονταν σε θέσεις επιρροής ή με μεγάλο συνταγογραφικό όγκο και να έχουν καταπεισθεί ώστε να συνταγογραφούν κατά τα συμφωνηθέντα με την ως άνω φαρμακευτική εταιρεία, με την καταβολή και χρηματικών ανταλλαγμάτων (δώρων) στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς (ενν. στους λογαριασμούς των ιατρών), είτε με χρήματα που εμβάζονταν από τη Βασιλεία της Ελβετίας, είτε με χρήματα που εμβάζονταν από την Αθήνα.
Σύμφωνα με την παραγγελία του Εισαγγελέα, προκειμένου οι ιατροί αυτοί να συγκαλύψουν την αλήθεια όσον αφορά στη φύση των ανωτέρω χρηματικών παροχών, δηλαδή το γεγονός ότι αυτές αποτελούσαν δωροδοκίες για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση ή υπερσυνταγογράφηση από τους ίδιους φαρμάκων της NOVARTIS, αλλά και προκειμένου να συγκαλύψουν την αλήθεια όσον αφορά στην αιτία των κερδών της εταιρείας, κατά το μέρος που αυτά ήταν αποτέλεσμα των ανωτέρω δωροδοκιών, συμμετείχαν και σε ταξίδι που οργάνωσε η NOVARTIS HELLAS AEBE και εντάχθηκαν σε δήθεν επιστημονικά προγράμματα και κλινικές μελέτες της εταιρείας. Τέτοια προγράμματα φέρεται να ήταν τα ακόλουθα market project, EXACTLY 2009, surge 2010, extra pp, focus group, extreme EXESS INTERVIEWS WITH EXPERTS, FROZEN, CV RISK, CREDO, RISE II, Pulse pressure, EXIST, συμβουλευτικές υπηρεσίες, DIOVAN GROUP.
Τα προγράμματα αυτά, σύμφωνα με την Εισαγγελική παραγγελία, προέβλεπαν πάντα αμοιβή του εκάστοτε συμμετέχοντος ιατρού, οποία (αμοιβή) στην πραγματικότητα κάλυπτε την αληθινή φύση της παροχής, που ήταν η δωροδοκία.
Οι ιατροί καλούνται να εξειδικεύσουν την αιτία λήψεως της παροχής και να προσκομίσουν σχετικά έγγραφα και σε περίπτωση επίκλησης και προσκόμισης ιατρικής μελέτης, έρευνας κ.λπ., να διευκρινήσουν μέσω ποιας εταιρείας τούς ανατέθηκε η συγκεκριμένη μελέτη ή έρευνα.
O πρώτος εκ των δύο ελεγχόμενων ιατρών, συνοδευόμενος από τον συνήγορο του κ. Γιώργο Κυπραίο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το έτος 2006, τον επισκέφθηκε σε περιφερειακό ιατρείο που εργάζεται, ιατρικός επισκέπτης της “NOVARTIS HELLAS AEBE” προκειμένου να τον ενημερώσει, για τις ιδιότητες των φαρμακευτικών σκευασμάτων που παρήγαγε και εμπορευόταν η προαναφερόμενη εταιρεία.
Τόνισε ότι εκ της θέσης του δεν συνταγογραφούσε, αρχικά, φαρμακευτικά σκευάσματα σε ασθενείς αλλά κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 90% επαναλάμβανε συνταγογραφήσεις ειδικευμένων ιατρών (καρδιολόγων, νευρολόγων, ουρολόγων, πνευμονολόγων κα), οι οποίοι τους παρακολουθούν ενώ το ιατρείο τους εξυπηρετεί απλά, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρόνο και να αποφύγουν τα έξοδα επίσκεψης.
Οπως επεσήμανε, ο ιατρικός επισκέπτης τού ζήτησε και εκείνος αφελέστατα του έδωσε αριθμό τραπεζικού λογαριασμού προκειμένου, αν καταστεί κάποια στιγμή αναγκαίο, να προβεί η προαναφερόμενη φαρμακευτική εταιρεία, σε δωρεά ή ενίσχυση προς την στήριξη της ομαλής λειτουργίας του ιατρείου, λόγω της σημαντικότητάς του για την δημόσια υγεία στην περιοχή ευθύνης του.
Οπως εξέθεσε ο ιατρός, η εταιρεία προέβη σε καταθέσεις χρηματικών ποσών στον τραπεζικό λογαριασμό του, χωρίς όμως καμία προηγούμενη μεταξύ τους επικοινωνία ή οποιαδήποτε είδους συνεννόηση και χωρίς να μπορεί σήμερα να ανακαλέσει το ακριβές ύψος αυτών.
Ισχυρίστηκε εξάλλου ότι ουδέποτε του ζητήθηκε από κανένα η συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων αφού άλλωστε είχε ήδη ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι δεν είχε αυτή τη δυνατότητα.
Υποστήριξε ακόμη ότι δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας στο πρόσωπό του, διότι δεν πραγματοποίησε καμία απολύτως ενέργεια, ούτε φυσικά έλαβε καμία παροχή, προκειμένου να εξυπηρετήσει μέσω συνταγογράφησεων τούς εμπορικούς σκοπούς της φαρμακευτικής εταιρείας “NOVARTIS HELLAS AEBE”, δεδομένου ότι, δεν είχε αυτή τη δυνατότητα διότι απλά επαναλάμβανε τις προηγούμενες συνταγογραφήσεις των ειδικών ιατρών που παρακολουθούσαν τους εξυπηρετούμενους, από το περιφερειακό ιατρείο, ασθενείς.
Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τόνισε ότι προϋποθέτει την προγενέστερη τέλεση άλλου εγκλήματος που συνιστά την εγκληματική δραστηριότητα και χαρακτηρίζεται ως το βασικό έγκλημα, από το οποίο ο υπαίτιος ή άλλος αποκόμισε παράνομα έσοδα, όπως είναι και το χρήμα σε υλική ή άυλη μορφή.
Στην προκείμενη περίπτωση, δεν στοιχειοθετείται, όπως διατείνεται, διότι δεν τέλεσε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου