Ειδήσεις

Τέλος στο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας για τους πολίτες της ΕΕ

Υπέρ της άρσης του τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 593 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 58 αποχές, καθιστώντας δυσκολότερη την απόκρυψη χρηματικών ποσών από τις φορολογικές αρχές.
Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΕ και η Ελβετία θα ξεκινήσουν από το 2018 την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων τους.

«Δε θα ανεχτούμε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από πρόσωπα ή εταιρείες με σκοπό την αποφυγή πληρωμής φόρων. Κάθε φορά που κάποιος διαπράττει φορολογική απάτη, στερεί χρήματα από το κράτος που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για τα σχολεία και την υγειονομική περίθαλψη. Ο τερματισμός του τραπεζικού απορρήτου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής», δήλωσε σχετικά ο εισηγητής Jeppe Kofod.

Υπενθυμίζεται ότι ΕΕ και Ελβετία συμφώνησαν τον περασμένο Μάιο να συνεργαστούν στενά για την πάταξη της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσουν θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το εισόδημα, όπως τόκους και μερίσματα, αλλά και τα υπόλοιπα λογαριασμών, καθώς και τα έσοδα από την πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελβετία θα εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα, ισοδύναμα με εκείνα που εφαρμόζονται εντός της ΕΕ από τον Μάρτιο του 2014, ενώ συμβαδίζει επίσης με το παγκόσμιο πρότυπο 2014, σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Στη συμφωνία υπάρχουν επίσης διατάξεις που στοχεύουν στο να περιορίσουν τις πιθανότητες οι φορολογούμενοι να αποφύγουν να αναφέρουν στις φορολογικές αρχές τη μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων, ή τις επενδύσεις σε προϊόντα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της.

Οι φορολογικές αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ και στην Ελβετία θα είναι σε θέση να:

– εντοπίζουν ορθά και χωρίς αμφιβολία τους σχετικούς φορολογούμενους,

– διαχειρίζονται και να επιβάλουν τη φορολογική νομοθεσία τους σε διασυνοριακές καταστάσεις,

– αξιολογούν την πιθανότητα διάπραξης φοροδιαφυγής,

– αποφεύγουν τις περιττές περαιτέρω έρευνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου