Τοπικές Ειδήσεις

Τα συμπεράσματα της εσπερίδας «Πρόληψη δασικών πυρκαγιών και αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών»

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος θέλοντας να συμβάλει ενεργά στη δημόσια συζήτηση για τους βέλτιστους τρόπους πρόληψης των πυρκαγιών και αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, διοργάνωσε στις 18/09/2021 εσπερίδα με τη συμμετοχή των:

· Ζάγκα Θεοχάρη, καθηγητή ΑΠΘ, Δ/ντή Εργαστηρίου Δασοκομίας

· Στάθη Δημητρίου, καθηγητή ΑΠΘ, Δ/ντή Εργαστηρίου Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων

· Μπαλατσούκα Αικατερίνης, Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ομιλητές και την ομιλήτρια καθώς και το Νίκο Θεοδωρίδη, πρ. Διευθυντή Δασών Ν. Αιγαίου και πρ. ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που συντόνισε την εσπερίδα. Ευχαριστίες επίσης και στους πολλούς φίλους και φίλες που παρακολούθησαν ζωντανά αλλά και μέσω διαδικτύου την εσπερίδα.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα από την εσπερίδα, τα οποία θα κοινοποιηθούν και σους αρμόδιους φορείς, μερικοί από τους οποίους έλαμψαν διά της απουσίας τους, είναι:

1. Άμεσες ενέργειες για τις καμένες εκτάσεις από την φετινή πυρκαγιά της Ρόδου, στην 1/8/2021, μετά την κήρυξή τους ως αναδασωτέες και την απαγόρευση της θήρας, είναι:

– η ολοκλήρωση των μελετών για την αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους και των πλημμυρικών φαινομένων,

– η εφαρμογή των εν λόγω μελετών το συντομότερο δυνατόν, κυρίως με την κατασκευή κορμοδεμάτων στις επικλινείς περιοχές (κλίση από 25% έως 55%) και η κατασκευή κορμοφραγμάτων στα ρέματα για τη συγκράτηση φερτών υλικών και εδάφους.

– η υλοτόμηση των καμένων δέντρων για λόγους αισθητικής αλλά και καλύτερης μελλοντικής πυροπροστασίας. Θα πρέπει να ακολουθηθεί η αξιοποίηση του ξύλου και των υπολειμμάτων της υλοτομίας όπως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με την παραγωγή εμπορεύσιμης ξυλείας, pellets ως υλικό καύσης και φυσικά για την κατασκευή των κορμοδεμάτων και κορμοφραγμάτων.

2. Στις καμένες εκτάσεις περιλαμβάνονται περιοχές στα Μαριτσά και την Ψίνθο όπου θα υπάρξει λογικά φυσική αναγέννηση του δάσους, καθώς διαπιστώθηκε διασπορά των σπόρων πεύκου και αναβλάστηση θάμνων, όπως ο σχίνος, η οποία θα επιβεβαιωθεί στα επόμενα 1-2 χρόνια με την προϋπόθεση του 1 παραπάνω.

 

3. Στις περιοχές που αποτύχει ή είναι αδύνατη η φυσική αναγέννηση (διπλοκαμένες και πολύ επικλινείς), θα πρέπει να γίνει τεχνητή αναδάσωση με τους όρους και τις προϋποθέσεις της επιστήμης (αραιή ή πυκνή φύτευση, αυτόχθονα είδη ή οικολογικά συμβατά όπως τραχεία Πεύκη (Pinus Brutia), κυπαρίσσι, και σε περιορισμένες τοποθεσίες πλατύφυλλα όπως η βελανιδιά, η χαρουπιά κ.α, άρδευση δύο με τρία χρόνια, προστασία από την υπερβόσκηση). Οι ενέργειες αυτές πρέπει να γίνουν και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού όπου δεν υπάρχει φυσική αναγέννηση ύστερα από παλαιότερες πυρκαγιές, που δυστυχώς είναι πολλές.

 

4. Απαιτείται ενδυνάμωση και ανάπτυξη των περιφερειακών και δασικών φυτωρίων, ώστε να είναι ικανά να παράγουν υγιή φυτάρια αυτόχθονων κατάλληλων ειδών.

 

5. Η επένδυση στην πρόληψη, σε κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και η γρήγορη πυροσβεστική επέμβαση θα μειώσει θεαματικά τον αριθμό και την ένταση των δασικών πυρκαγιών. Μέτρα πρόληψης οπωσδήποτε είναι η απάλειψη πιθανών αιτίων πυρκαγιάς όπως οι κολώνες ηλεκτρισμού, τα σκουπίδια στα δάση κλπ.

 

6. Η σωστή διαχείριση του δάσους (καθάρισμα από την περίσσια βιομάζα, συντήρηση δασικών δρόμων, απομάκρυνση εστιών πυρκαγιάς, οικονομική αξιοποίηση δασικών προϊόντων κλπ) μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα παρόλο που οι συνθήκες τα επόμενα χρόνια θα είναι χειρότερες, λόγω της αλλαγής των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στην ύπαιθρο κατά τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και της κλιματικής κρίσης.

 

7. Απαιτείται ανάπτυξη και σωστή οργάνωση της πολιτικής προστασίας και των εθελοντικών ομάδων ώστε να υπάρχει συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς και να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για τους εθελοντές.

 

8. Η δασική υπηρεσία που πλέον δεν έχει την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης, έχει πολλά να προσφέρει στον τομέα της πρόληψης και της αποκατάστασης των περιοχών που έχουν πληγεί. Συνεπώς, η στελέχωση και χρηματοδότηση των δασαρχείων θα αποφέρει περισσότερα αποτελέσματα από την υπερβολική δαπάνη σε μέσα δασοπυρόσβεσης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΗΣΟΥ Ρ

Το ΔΣ του Συλλόγου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου