Ειδήσεις

Νέα μέτρα: Στο ΦΕΚ όσα αλλάζουν – Πότε θα χρειάζεται rapid test για ιατρικές πράξεις

α νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού καθορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Τι αλλάζει
Με την ΚΥΑ, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι ασθενείς προσέρχονται στα οδοντιατρεία, καθώς μέχρι τώρα προβλεπόταν διεξαγωγή rapid test 48 ωρών τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.

Τι θα ισχύει για τα οδοντιατρεία

Γνωστές έγιναν οι νέες οδηγίες για την προσέλευση των ασθενών αλλά και των συνοδών τους στα οδοντιατρεία. Υπήρξε διαμαρτυρία μελών της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) για την υποχρεωτική διενέργεια rapid test των ασθενών σε θεραπείες με αερόλυμα και η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης έφερε αναθεώρηση της ΚΥΑ για το πώς θα γίνεται η επίσκεψη εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η νέα επικαιροποιημένη ΚΥΑ για την επίσκεψη στον οδοντίατρο περιλαμβάνει τα εξής:
– Εμβολιασμένοι ασθενείς: Προσέρχονται κανονικά, χωρίς επιπρόσθετο έλεγχο.

– Συνοδός ασθενούς: Εάν επιβάλλεται η παρουσία του, πρέπει να είναι εμβολιασμένος ή να διαθέτει rapid test 48 ωρών.

– Ανεμβολίαστοι ασθενείς: Προσέρχονται με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Εξαιρούνται τα έκτακτα περιστατικά με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος. Δηλαδή, διενεργείται μόνο διαγνωστικός έλεγχος.

– Παιδιά σχολικής ηλικίας: Προσέρχονται με την εξέταση, δηλαδή self-test 48 ωρών, που ήδη έχουν διενεργήσει για τη φυσική τους παρουσία στο σχολικό πρόγραμμα.

«Η πολιτεία ξεκίνησε με πολύ αυστηρό πλαίσιο, αλλά μάζεψε κάποια πράγματα. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία είπε ένα απλό πράγμα: Ότι μετά από 18 μήνες που κρατάμε μόνοι μας ασφαλή τα οδοντιατρεία έρχεται η πολιτεία και νομοθετεί χωρίς να ερωτηθεί κανείς από εμάς. Ένας εμβολιασμένος που θέλει να επισκεφθεί εκτάκτως έναν οδοντίατρο για ένα καθαρισμό, δε χρειάζεται να έχει τεστ. Σε ασθενείς που θα γίνει μια μεγάλη πράξη, θα χρησιμοποιηθούν κοπτικά εργαλεία, πρέπει να έρθουν με rapid test. Ακόμα είναι λίγο ασαφές το για ποιες πράξεις θα χρειάζεται rapid test», σχολίασε σχετικά ο ορθοδοντικός Βασίλης Σταθόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου