Ειδήσεις

Τέσσερις ύποπτοι ως τζιχαντιστές υπό παρακολούθηση από την ΕΛΑΣ

Υπό στενή παρακολούθηση από τις ελληνικές αρχές βρίσκονται τέσσερις εξτρεμιστές: Δύο Μαροκινοί και δύο Αιγύπτιοι με «περίεργες» διασυνδέσεις, οι οποίοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews, θεωρείται πως είναι πιθανό να είναι τζιχαντιστές.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η αστυνομία, μαζί με την ΕΥΠ, έχει εντοπίσει τα εν λόγω τέσσερα άτομα, που χρησιμοποιούν «περίεργες εκφράσεις» στις συζητήσεις τους, έχουν επαφές με ύποπτα πρόσωπα στο εξωτερικό και τουλάχιστον δύο από αυτούς έχουν «υπηρετήσει» στο ISIS. Οι δύο εξ αυτών, όπως προαναφέρθηκε, είναι μαροκινής καταγωγής και οι άλλοι δύο αιγυπτιακής, και έχουν εισέλθει στη χώρα μας με τα προσφυγικά/ μεταναστευτικά ρεύματα. Αν και θεωρούνται ιδιαίτερα «σκληροί», μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει αφορμές για σύλληψή τους.

Οι συγκεκριμένοι τέσσερις δεν είναι οι μόνοι ύποπτοι: Σύμφωνα με τη Realnews, υπό παρακολούθηση βρίσκονται επίσης και άλλα άτομα σε προσφυγικά κέντρα, παράτυπα τζαμιά, κυρίως στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως και ιμάμηδες που κάνουν κηρύγματα υπέρ της σαρίας και καταφέρονται σε κηρύγματά τους κατά της Δύσης, χωρίς όμως να προβαίνουν σε ποινικά αδικήματα.

Επίσης, έντονη είναι η ανησυχία και για τους πρόσφυγες και μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό, καθώς η Άγκυρα φαίνεται να «ανοίγει τη στρόφιγγα».

Σημειώνεται επίσης πως η Αστυνομία έχει ενισχύσει τις περιπολίες σε εμπορικούς δρόμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και λαμβάνει μέτρα για την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας σε πολυσύχναστους εμπορικούς και τουριστικούς χώρους.

Τζαμιά χωρίς άδεια

Σημειώνεται πως το αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη και η εκτίμηση των ισπανικών Αρχών ότι οι τζιχαντιστές ριζοσπαστικοποιήθηκαν σε τέμενος από τον ιμάμη, Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ανοίγει ξανά το θέμα της λειτουργίας λατρευτικών χώρων χωρίς άδεια στη χώρα μας.

Μέλη μουσουλμανικών κοινοτήτων και αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη για νομιμότητα στα τζαμιά, σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία το θέμα της ριζοσπαστικοποίησης νεαρών μουσουλμάνων αποτελεί το νούμερο ένα προβληματισμό για όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας του δυτικού κόσμου.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η ολοκλήρωση των εργασιών για το τέμενος στο Βοτανικό θα διαδραματίσει το δικό της ρόλο και θα δρομολογήσει αλλαγές στο «χάρτη» των παράνομων τζαμιών, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται μετά την έναρξη της λειτουργίας του να βάλει λουκέτο σε λατρευτικούς χώρους χωρίς άδεια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εδώ και πολλά χρόνια χαρτογραφήσει τα παράνομα τζαμιά, τα οποία υπολογίζονται στην Αττική σε 80, περίπου 20 παραπάνω σε σχέση με καταγραφή που είχε γίνει πριν από τρία χρόνια. .

Στην Αττική τέσσερις μόλις λατρευτικοί χώροι έχουν πάρει άδεια από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο, έχουν στη διάθεσή τους λίστα και με τα παράνομα τζαμιά, τα οποία «επιτηρούνται» στο σύνολό τους. Όταν ανοίγει ένας τέτοιος χώρος η Αστυνομία (αρχικά το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και στη συνέχεια η ΓΑΔΑ) παίρνει στα χέρια της το μισθωτήριο συμβόλαιο, προκειμένου να είναι γνωστό ποιος είναι ο ενοικιαστής, ενώ ενημέρωση υπάρχει και για τους ιμάμηδες.

Το υπό κατασκευή τέμενος στο Βοτανικό, το πρώτο επίσημο ισλαμικό τέμενος της χώρας μας, θα έπρεπε να έχει παραδοθεί από τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με τις αισιόδοξες προβλέψεις, θα λειτουργήσει τελικά πριν το τέλος του χρόνου όταν και θα δρομολογηθούν εξελίξεις για το τι θα συμβεί με τα παράνομα τζαμιά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου