Ειδήσεις

Λιανεμπόριο: Τι έδειξε το «ταμείο» τις πρώτες μέρες των θερινών εκπτώσεων

«Μουδιασμένη» χαρακτηρίζει την εκκίνηση των εφετινών θερινών εκπτώσεων ο εμπορικός κόσμος της χώρας, την ώρα που σύσσωμος ο κλάδος του λιανεμπορίου έχει εναποθέσει μεγάλο μέρος των προσδοκιών του στην τρέχουσα περίοδο, προσβλέποντας σε αύξηση της επισκεψιμότητάς του και κατ’ επέκταση σε ενίσχυση της κατανάλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν επίσημα τη Δευτέρα 14 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο 30 Αυγούστου. Παράλληλα, τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά την περασμένη Κυριακή 20 του μηνός.

Ωστόσο, οι πρώτες ημέρες των εκπτώσεων δεν ήταν και οι πιο ενθαρρυντικές. «Κόντρα στις προσδοκίες μας, δεν υπήρξε μεγάλη κινητικότητα τις πρώτες ημέρες στις τοπικές αγορές», δηλώνει, μιλώντας στο insider.gr, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θεόδωρος Καπράλος. Όπως εξήγησε δε, η κατάσταση είναι παρόμοια σχεδόν σε πανελλαδικό επίπεδο. «Μίλησα με συναδέλφους σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αγρίνιο. Όλοι μου είπαν τα ίδια. Δεν υπήρξε κινητικότητα τις πρώτες ημέρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ηλεκτρονικό εμπόριο και πολυκαταστήματα στρέφονται οι καταναλωτές
Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο κ. Καπράλος, οι καταναλωτές προχωρούν μεν στις αναγκαίες αγορές τους, απλά, όπως αποδεικνύεται, δεν στρέφονται στις τοπικές αγορές. Αντίθετα, προτιμούν να ψωνίζουν online, ή να επιλέγουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

«Για εμάς δεν υπάρχουν πια εκπτώσεις. Και αυτό γιατί ο κόσμος στρέφεται πλέον στα πολυκαταστήματα τα οποία έχουν όλο τον χρόνο προσφορές», σχολιάζει στο insider.gr επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο του λιανεμπορίου και διατηρεί κατάστημα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Την ώρα δε που τα εμπορικά καταστήματα είχαν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες τους, περιμένοντας το καταναλωτικό κοινό, ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος. Και αυτό γιατί οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τα τελευταία 24ωρα λειτούργησαν αποτρεπτικά για το καταναλωτικό κοινό.

Δύσκολος ο στόχος για τζίρο 7 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, το διάστημα των εκπτώσεων ενδείκνυται για «έξυπνες αγορές», καθώς οι καταναλωτές με τον βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό τους έχουν την ευκαιρία επιλογών μέσα από μια μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών αγαθών σε χαμηλές τιμές.

Η  περίοδος των θερινών εκπτώσεων, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες για 6 στα 10 νοικοκυριά, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, όχι μόνο συγκράτησης, αλλά και μείωσης του οικογενειακού προϋπολογισμού σε ετήσια και μηνιαία βάση. Το λιανικό εμπόριο, για μια ακόμη φορά, ‘βάζει πλάτη’ να ξεπεραστεί η ακρίβεια, συγκριτικά με το διαθέσιμο εισόδημα. Ευελπιστούμε και φέτος οι εκπτωτικές τιμές να προσεγγίσουν και να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ώστε να λειτουργήσουν συνδυαστικά, υπέρ εισοδήματος και τζίρου. Ευσεβής πόθος του λιανικού εμπορίου, το φετινό καλοκαίρι, είναι ο συνολικός τζίρος του τρίτου τριμήνου, χωρίς τους κλάδους των οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, να κινηθεί ανοδικά, ξεπερνώντας, όπως πέρυσι, τον πήχη αναφοράς των 7 δισ. ευρώ», τονίζεται χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΒΕΠ.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, την περίοδο των εκπτώσεων είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι καταναλωτές τα εξής:

– Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο προμηθευτής για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο προμηθευτής κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των τριάντα (30) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο προμηθευτής στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Αν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των εξήντα (60) ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών. Παράδειγμα: Αρχική τιμή στις 10 Ιουνίου (χωρίς διαγραφές/προσφορές κλπ.) 150 ευρώ. Η πραγματική προσφερόμενη τιμή 120 ευρώ. Την 11-7-2024 η προσφερόμενη τιμή είναι 115 ευρώ, επομένως η έκπτωση είναι (120-115=) 5 ευρώ. (Νόμος 5111/2024).

– Επιτρέπεται, συμπληρωματικά, και η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης.

– Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να είναι ακριβής και να ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

– Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και να γνωστοποιείται σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης, ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη, με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

– Αρμόδια όργανα ελέγχου για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ανακοινώσεις μείωσης τιμής και την επιβολή των κυρώσεων είναι ο Διοικητής της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης, για ελέγχους που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες ελέγχου της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και το αρμόδιο όργανο του Υπουργείο Ανάπτυξης για ελέγχους που πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή.

Κατά την περίοδο των εκπτώσεων, οι καταναλωτές θα πρέπει:

Να ιεραρχούν τις ανάγκες τους και να ψωνίζουν βάσει του προϋπολογισμού τους.

Να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς πριν καταλήξουν σε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν.

Να μην παρασύρονται από υπερβολικά μεγάλα ποσοστά έκπτωσης.

Να ελέγχουν, όσο είναι δυνατόν, την ποιότητα και την αυθεντικότητα του προϊόντος και να λαμβάνουν υπόψη το συσχετισμό ποιότητας-κόστους.

Να ενημερώνονται για την πολιτική που ακολουθεί το κάθε κατάστημα σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος, ύπαρξης εγγύησης κ.λπ.

Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αναγνωρίζουν τις αθέμιτες και παράνομες εμπορικές πρακτικές.

Πηγή: insider.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου