Τοπικές Ειδήσεις

Ανοιχτή πληγή η έλλειψη γιατρών στα νησιά: «Μένουν λίγες ημέρες και φεύγουν»

Πριν από λίγες ημέρες, η παραίτηση της πνευμονολόγου στο Κέντρο Υγείας Μήλου έφερε ξανά στην επιφάνεια ένα πρόβλημα γνωστό, το οποίο όμως φέτος – λόγω και του μεγάλου τουριστικού κύματος – μοιάζει να έχει λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο λόγος για την έλλειψη στέγης για τους γιατρούς (εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς κ.ά.) που προθυμοποιούνται να εργαστούν στα νησιά, αλλά δεν βρίσκουν κατοικία και έρχονται αντιμέτωποι με τεράστια ταλαιπωρία.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Κέντρο Υγείας Μήλου: «Η πνευμονολόγος αποχώρησε από το νησί, λόγω αδυναμίας εύρεσης ενός αξιοπρεπούς καταλύματος για τη διαμονή της». Παρόμοιες καταστάσεις όμως καταγράφονται και σε άλλα νησιά.

Μιλώντας στην «Κ» για το στεγαστικό ζήτημα που εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί αποτρεπτικά για τη στελέχωση του νοσοκομείου Σαντορίνης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο ορθοπεδικός Βασίλης Αγγέλης εξηγεί τους λόγους του προβλήματος: «Στις αρχές του καλοκαιριού, τα τοπικά μέσα έκαναν εκκλήσεις προς τον δήμο, τους ξενοδόχους αλλά και τους κατοίκους για εύρεση κατοικίας ώστε να έρθει στο νησί ένα ζευγάρι γιατρών. Είναι δύο ειδικότητες που τις χρειαζόμαστε πάρα πολύ. Τελικά, λύση δεν βρέθηκε με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκαστούν να αποχωρήσουν από το νησί».

«Ρωτούν που θα μείνουν»
Σύμφωνα με τον κ. Αγγέλη, για την κάλυψη των ιατρικών θέσεων εκδίδονται διαρκώς προκηρύξεις. «Στα δύο χρόνια που είμαι στη Σαντορίνη, πολλοί γιατροί έχουν επικοινωνήσει για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, αλλά όπως καταλαβαίνετε το πρώτο πράγμα που ρωτούν είναι που θα μείνουν» εξηγεί ο κ. Αγγέλης και προσθέτει: «Οι περισσότεροι δεν είναι πρόθυμοι να μείνουν στο… διάσημο πια κοινόβιο με την κοινόχρηστη κουζίνα και το κοινόχρηστο μπάνιο, στο οποίο διαμένουν πολλοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του νησιού. Φανταστείτε αυτό το κοινόβιο σαν ένα hostel. Ένα αντίστοιχο υπάρχει για τους νοσηλευτές και για τους τραυματιοφορείς. Είχε προταθεί και σε εμένα να μείνω εκεί όταν ήρθα στο νησί πριν από δύο χρόνια, αλλά είμαι παντρεμένος και με ένα παιδί, οπότε το κοινόβιο δεν αποτελούσε λύση για εμένα».

Το πρόβλημα με το νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι πως δεν προσφέρονται τα θέλγητρα που ισχύουν στα υπόλοιπα νοσοκομεία στις άγονες γραμμές, όπως μοριοδότηση, επιδόματα και βαθμολογική εξέλιξη, σημειώνει στην «Κ» ο κ. Αγγελής. Κάπως έτσι, αυτή τη στιγμή από το νοσοκομείο απουσιάζουν οι εξής ειδικότητες: καρδιολόγος, παθολόγος και μικροβιολόγος, ενώ υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος και ένας αναισθησιολόγος. Ο τελευταίος, ενώ έχει συνταξιοδοτηθεί, παραμένει στο πόστο του για να βοηθήσει αφού δεν τον αντικαθιστά κάποιος άλλος.

«Περιφερόταν στο νησί η πνευμονολόγος»
Στη Μήλο πάντως, πριν παραιτηθεί η πνευμονολόγος, είχε προηγηθεί επεισόδιο μετά την απόφαση του προέδρου του Κέντρου Υγείας να χρησιμοποιήσει ένα μέρος του αγροτικού ιατρείου στον Αδάμαντα για να δημιουργήσει ένα διαμέρισμα 50 τ.μ έτσι ώστε να μπορέσει ο ορθοπεδικός να στεγαστεί. Ο δήμαρχος μήνυσε τον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας και η υπόθεση ακόμα δεν έχει επιλυθεί.

Μιλώντας στην «Κ» τόσο για το εν λόγω περιστατικό όσο και για την παραίτηση της πνευμονολόγου, ο Κώστας Μακρής, πρόεδρος του Κέντρου Υγείας ανέφερε τα εξής: «Μετά από 35 ολόκληρα χρόνια κατέστη εφικτό να έρθουν στο νησί οι ειδικότητες του ορθοπεδικού και του πνευμονολόγου. Πρώτη φορά ανταποκρίθηκαν δηλαδή στο αίτημα μας γιατροί από αυτές τις ειδικότητες. Τελικά, μια θέση καταφέραμε να κρατήσουμε και αυτή μετά από επεισόδια».

Ο κ. Μακρής περιγράφει ότι στην περίπτωση της πνευμονολόγου συνέβη το ίδιο με το ζευγάρι των γιατρών στο νοσοκομείο Σαντορίνης: οι γιατροί φτάνουν στο νησί, προσπαθούν να βρουν ένα σπίτι, «περιφέρονται» για κάποιες ημέρες και στο τέλος, απαυδισμένοι αποχωρούν.

«Όλοι πια γνωρίζουν πως στα νησιά το βασικό ζήτημα είναι τα κίνητρα. Στη Μήλο για παράδειγμα, ο δήμαρχος δίνει ένα επίδομα της τάξης των 450 ευρώ, ενώ διαφημίζει πως θα προσφέρει και δωρεάν κατάλυμα. Αυτό είχαν υποσχεθεί και σε εμένα οι ντόπιοι φορείς, ότι θα μας έδιναν δηλαδή καταλύματα για τον ορθοπεδικό και την πνευμονολόγο. Τελικά, όταν έφτασε αυτή η ώρα δεν το έπραξαν. Με άφησαν εκτεθειμένο. Παρόμοιες καταστάσεις συμβαίνουν με εκπαιδευτικούς, αλλά και με λιμενικούς. Στη Μήλο, κάποιοι από τους τελευταίους έχουν αναγκαστεί να μένουν μέσα στα φουσκωτά σκάφη. Και πώς να κάνουν αλλιώς όταν ακόμα και στην off season περίοδο τους ζητούν 450 ευρώ για 25 τ.μ; Αυτές είναι οι τιμές στις Κυκλάδες» δηλώνει ο κ. Μακρής.

Αναφορικά με το ζήτημα των δύο γιατρών, μετά την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε δήμαρχο και πρόεδρο Κέντρου Υγείας, ο ορθοπεδικός κατάφερε τελικά να μείνει στο σπίτι που προσέφερε αφιλοκερδώς ένας γνωστός αθλητής του volley.

«Δεν συνέβη όμως το ίδιο με την πνευμονολόγο που ήρθε από Θεσσαλονίκη για θητεία τριών ετών» σημειώνει ο κ. Μακρής και συνεχίζει: «Ήρθε ως εδώ και το ζήτημα της στέγασης ήταν σε εκκρεμότητα. Για μια εβδομάδα την… έτρεχα από ενοικιαζόμενο δωμάτιο σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Μετά βρέθηκε ένα σπίτι, χωρίς πλυντήριο, θα έπρεπε να πηγαίνει κάπου αλλού για να πλένει τα ρούχα της. Τελικά, έπειτα από οκτώ ημέρες έφυγε, όχι για το πλυντήριο φυσικά, αλλά γιατί κατάλαβε ότι δεν θα εξασφαλιζόταν, για πολύ καιρό, μια αξιοπρεπής στέγη. Αν εντωμεταξύ δεν είχε εμποδίσει ο δήμαρχος την ολοκλήρωση του διαμερίσματος στο αγροτικό ιατρείο του Αδάμαντα, θα μπορούσε να μείνει εκεί και να μην την χάναμε. Να πω πως το κτίριο είναι δημοτικό, αλλά η χρήση του είναι παραχωρημένη στο υπουργείο Υγείας. Οι δε παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησα δεν απαιτούσαν πολεοδομική άδεια».

H «Κ» επικοινώνησε με την πνευμονολόγο, η οποία επιβεβαίωσε τα παραπάνω και τόνισε πως δεν υπήρξε βοήθεια από την τοπική κοινωνία στο να βρει η ίδια ένα σπίτι για να εργαστεί στο νησί.

Πηγή kathimerini.gr

Δήμητρα Τριανταφύλλου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου