Ανακοίνωση της επιτροπής κατοίκων νότιας Ρόδου για τις προσλήψεις στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ – ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΤΑΒΙΑΣ

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κατταβιά, με βασικό αίτημα να τηρήσει η διοίκηση της ΔΕΗ τις δεσμεύσεις της και να ισχύει το κριτήριο της εντοπιότητας στις προσλήψεις.

Στην κινητοποίηση αυτή που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Κατταβιάς κ. Ζαννετάκη Νικόλαου, τα μέλη της επιτροπής μας έδωσαν δυναμικό παρόν. Την κινητοποίηση στήριξαν επίσης με την παρουσία τους οι πρόεδροι των κοινοτήτων των υπόλοιπων χωριών της Νότιας Ρόδου, η συντονιστική των αγροτών με τρακτέρ, και το εργατικό κέντρο.

Τοποθετούμαστε σήμερα δημόσια για να τονίσουμε πως η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν μόνο αν συνεχιστούν και κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. Μόνο ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας των κατοίκων και των φορέων της Νότιας Ρόδου, θα να αναγκάσει την κυβέρνηση να αλλάξει την απαράδεκτη νομοθεσία που ψήφισε για τις εργασιακές σχέσεις και τις προσλήψεις στην ΔΕΗ.

Η πολιτική της κυβέρνησης για την πράσινη ανάπτυξη, την απελευθερωμένη αγορά ενέργειας και την υποθαλάσσια διασύνδεση του νησιού, θα οδηγήσει σε κλείσιμο το ένα από τα δύο εργοστάσια του νησιού και το άλλο σε λειτουργία έκτακτης ανάγκης με ελάχιστο προσωπικό. Μέρος αυτού του σχεδίου αποτελεί ο νόμος της κατάργησης του κριτήριου της εντοπιότητας στις προσλήψεις.

Αυτή η πολιτική στην ενέργεια που οδηγεί σε ανεργία και άθλιες εργασιακές σχέσεις «λάστιχο», είναι η ίδια πολιτική που ευθύνεται για τους πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος και την ενεργειακή φτώχεια που ζούμε καθημερινά.

Θεωρούμε πως το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κατταβιά πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω ως μια σύγχρονη βιομηχανική μονάδα, που θα συμβάλει στην σταθερή και φτηνή παραγωγή ρεύματος που έχει ανάγκη το νησί – προσφέροντας παράλληλα μόνιμη εργασία με ικανοποιητικό εισόδημα σε τμήμα των νέων των χωριών μας. Με βάση τα παραπάνω καλούμε όλους τους φορείς και τους κατοίκους της Νότιας Ρόδου σε αγωνιστική ετοιμότατα για να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί σε βάρος του τόπου μας.

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο ενέργειας:

1. Να ισχύει το κριτήριο της εντοπιότητας για όλες τις μόνιμες προσλήψεις στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κατταβιά, όπως είχε δεσμευτεί η ΔΕΗ.

2. Να μετατραπούν όλες οι οχτάμηνες συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, για να σταματήσει το αίσχος οχτώ μήνες εργασία – οχτώ μήνες ανεργία.

3. Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις στο εργοστάσιο με μόνιμο προσωπικό από την Κατταβιά και τα χωριά της Νότιας Ρόδου.

4. Να αναπτυχθεί το εργοστάσιο και να διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία του για τις επόμενες δεκαετίες.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ 25/07/2022