Ειδήσεις

Politico: Οι ελληνικές τράπεζες ξεμένουν από χρόνο

Οι ελληνικές τράπεζες ξεμένουν από χρόνο και η υπομονή της ΕΚΤ εξαντλείται, αναφέρει η ιστοσελίδα Politico σε δημοσίευμά της.

Η ΕΚΤ κράτησε στην επιφάνεια τις ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους 6 μήνες μέσω ELA, αλλά το αίσθημα που υπάρχει στη Φρανκφούρτη είναι «ως εδώ».

Η ΕΚΤ θέλει να γίνουν τώρα οι σοβαρές «επιδιορθώσεις» που απαιτούνται για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται τεράστια «ένεση» κεφαλαίου. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο.

Αλλά ίσως αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο γρήγορα θα ήθελε η ΕΚΤ.

Και χωρίς αυτή τη γρήγορη κεφαλαιακή τόνωση, συνεχίζει το Politico, η ΕΚΤ θα δυσκολευτεί να υποστηρίξει ότι στην πραγματικότητα δεν χρηματοδοτεί απευθείας τη σχεδόν χρεοκοπημένη ελληνική κυβέρνηση. Παρέχοντας δηλαδή ακριβώς τη χρηματοδότηση που απαγορεύει η ιδρυτική Συνθήκη της νομισματικής ένωσης.

Το πως θα κριθεί το εν λόγω ζήτημα, θα καθορίσει και την αξιοπιστία του τρίτου ελληνικού προγράμματος, σημειώνει το Politico, παραθέτοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Κ. Νουαγιέ, ο οποίος ζήτησε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να γίνει ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί βιάζονται οι κεντρικές τραπεζίτες. Η ΕΚΤ μπορεί να χρηματοδοτεί τις τράπεζες μέσω του ELA μόνο εάν αυτές θεωρούνται φερέγγυες. «Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίστηκαν έτσι πέρυσι, αλλά είναι απίθανο να είναι φερέγγυες σήμερα», αναφέρει το Politico.

Η ταχεία επιδείνωση της οικονομίας της χώρας διάβρωσε την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα βιβλία τους έχουν αυξηθεί, ενώ την ίδια στιγμή υπήρξε φυγή καταθέσεων και η ύπαρξη κεφαλαιακών ελέγχων δεν δίνει κανένα κίνητρο για επιστροφή χρημάτων. Παρόλα αυτά, μετά από τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, η ΕΚΤ ανέβασε το «ταβάνι» για τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Από το νέο δάνειο, τα 25 δισ. θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από αυτά, τα 10 δισ. θα είναι άμεσα διαθέσιμα μέσω του ESM. Το θέμα είναι πόσο άμεσα, τονίζει το Politico.

Και τούτο διότι δεν μπορούν να δοθούν χρήματα χωρίς συμφωνία για ολόκληρο το πρόγραμμα και οι διαπραγματεύσεις ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει. Θα είναι δύσκολο για τα δύο μέρη να φτάσουν σε μια συμφωνία μέχρι τις 11 Αυγούστου. Η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει αβέβαιη, όπως αβέβαιο παραμένει αν οι δανειστές της Ελλάδας είναι έτοιμοι για να συζητήσουν για ελάφρυνση του χρέους από αυτό το καλοκαίρι.

Περαιτέρω, μια τόνωση του τραπεζικού συστήματος δεν μπορεί να προχωρήσει πριν υπάρξει εκτίμηση των κεφαλαιακών τους αναγκών από τον εποπτικό μηχανισμό της ευρωζώνης, πράγμα που από μόνο του θα πάρει επίσης χρόνο.

Στη θεωρία, σημειώνει το Politiico, οι τράπεζες θα μπορούσαν να υποβληθούν σε stress tests από τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο.

Για αυτό ο Νουαγιέ προτείνει μία προσπάθεια επείγουσας ανακεφαλαιοποίησης.

Η τελευταία δύσκολη ερώτηση είναι ποιο εργαλείο θα χρησιμοποιήσει η ευρωζώνη για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.

Θα έπρεπε να γίνει μέσω του σχετικού «εργαλείου» του ESM, ωστόσο οι κανόνες του ESM επ’αυτού δημιουργούν πρόβλημα.

Ο ESM μπορεί να αναλάνει δράση μόνο μετά από bail-in, δηλαδή αφού οι δανειστές και οι καταθέτες έχουν κληθεί να συμβάλουν στη διάσωση, με τα ομόλογά τους ή μέρος των μετρητών τους να μετατρέπεται σε μετοχές. Σε τέτοια περίπτωση, μόνο καταθέτες με πάνω από 100.000 ευρώ θα επηρεαστούν.

Η καλύτερη λύση -αναφέρει το Politico- θα ήταν μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM να γίνει έμμεσα, με δανεισμό προς το ελληνικό κράτος μέσω του ΤΧΣ.

Ειρωνικά ωστόσο το ΤΧΣ επέστρεψε πριν μήνες 10 δισ. από τα χρήματα διάσωσης. Τότε θεωρείτο ότι οι τράπεζες δεν θα χρειάζονταν αυτά τα χρήματα γιατί η ελληνική οικονομία ανέκαμπτε, αναφέρει το Politico.

Έξι μήνες μετά, εκείνα τα 10 δισ μοιάζουν ως «χρήματα εκκίνησης» (seed money) σε μια προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης που θα μπορούσε να χρειαστεί τα διπλάσια χρήματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου