Ανακοίνωση της ΔΑΣ για τη χθεσινή συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου

Συνεδρίασε χθες μετά από σχεδόν 3 μήνες με ευθύνη της πλειοψηφίας (τελευταία συνεδρίαση 7/11) η Διοίκηση του ΕΚΡ. Θα περίμενε κανείς να κυριαρχήσουν στη συζήτηση οι εξελίξεις για τις νέες ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, να γίνει συζήτηση για τους εποχικούς που όλους αυτούς τους μήνες δεν είδαν ευρώ στην τσέπη τους.

Όμως αντί γι αυτό έγινε μια ολιγόλεπτη εισήγηση η οποία δε στάθηκε ούτε επιγραμματικά στην ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για να εξασφαλιστεί εισόδημα και μέτρα ανακούφισης, για τους εργαζόμενους της περιοχής, να μην κόβεται σε κανένα το ρεύμα, να εξασφαλιστεί ότι δε θα αφαιρεθεί κανένα δικαίωμα σε μια σαιζόν για την οποία το μόνο που είναι δεδομένο, είναι η επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η δίμηνη παράταση στο επίδομα ανεργίας και η έκτακτη επιδότηση ορισμένων κατηγοριών που δε δικαιούνται τακτική επιδότηση, παραχωρήσεις στις οποίες εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση ως αποτέλεσμα κινητοποιήσεων σωματείων σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάστηκε ως δικό τους επίτευγμα το οποίο μάλιστα οφείλεται στις εγκάρδιες συναντήσεις και συζητήσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ με υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης.

Ούτε λόγος φυσικά για καταδίκη της καταστολής που κλιμακώνεται από την κυβέρνηση απέναντι στους εργατικούς αγώνες.

Θεώρησαν όμως υποχρέωσή τους να αναγάγουν την τοποθέτηση καμερών στο κτίριο του ΕΚΡ σε πρώτιστης σημασίας ζήτημα.

Από ποιον άραγε να προστατευτεί το ΕΚΡ; Από τους εργαζόμενους που έρχονται να κάνουν αίτηση επαναπρόσληψης; Από τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων που έρχονται να συνεδριάσουν ή να κάνουν συσκέψεις; Το γεγονός ότι έχουν υπάρξει κρούσματα διάρρηξης στο παρελθόν, τα οποία όμως έχουν αντιμετωπιστεί με απλά μέτρα, δεν μπορεί να δώσει επαρκή απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Το που πάει το πράγμα όμως μπορεί να το συμπεράνει κάποιος αν έχει υπόψη του ότι προηγήθηκε μια απόφαση με την οποία επιβλήθηκε ωράριο λειτουργίας εκτός του οποίου, ούτε μέλη ΔΣ του ΕΚΡ, ούτε Σωματεία μπορούν να εισέρχονται αν δεν έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας. Η πείρα από Εργατικά Κέντρα άλλων περιοχών λέει, ότι τέτοιες μέθοδοι και εξοπλισμός αξιοποιήθηκαν για να αποξενώσουν τα Εργατικά Κέντρα από τους εργαζόμενους, για να αποβάλλουν ζωντανά σωματεία από τα ίδια τα κτίρια, για να βάλουν πρόσθετα εμπόδια στην ανάπτυξη της πάλης.

Εκεί που θα ήταν οπωσδήποτε χρήσιμη μια κάμερα βέβαια είναι μέσα στην ίδια την αίθουσα των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. Για να δει ο κόσμος πως συμπεριφέρονται. Αν τολμούν ας τη βάλουν.

Σε ότι αφορά την υπόθεση Ψαρομπά, γίνεται μια προσπάθεια να διαστρεβλωθεί η στάση μας. Απαιτήσαμε σθεναρά την απομάκρυνσή του από οποιοδήποτε όργανο του εργατικού κινήματος, όπως άλλωστε από την πρώτη στιγμή ήταν υποχρεωμένη η διοίκηση του ΕΚΡ να πράξει, ως ένδειξη στοιχειώδους ευθιξίας και σεβασμού προς τις εργαζόμενες γυναίκες που εκπροσωπεί. Το αντεπιχείρημα που προέβαλαν, ήταν ότι αν αποπεμφθεί μπορεί να τον απολύσει ο εργοδότης του. Όμως το εργατικό κίνημα διεκδικεί να προστατεύονται από απόλυση αυτοί που δίνουν τη μάχη για το δίκιο των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή. Τι σχέση έχουν οι ενέργειες Ψαρομπά με αυτό;»

Καταλαβαίνουμε ότι τους κοστίζει πολύ το γεγονός ότι μέσα από αυτό το απίστευτο χυδαιολόγημα του στελέχους τους και ιδιαίτερα το πώς οι ίδιοι το αντιμετωπίζουν προσπαθώντας να το υποβαθμίσουν ενώ έχει βουίξει ο τόπος, αποκαλύφθηκε πλατιά το πραγματικό τους πρόσωπο και η στάση τους γνώρισε την καθολική καταδίκη σε ολόκληρη τη χώρα.

Γι αυτό, εφιστούμε την προσοχή ότι θα ψάξουν να δημιουργήσουν αντιπερισπασμούς, ακόμα και προβοκάτσιες.

Σε συνεντεύξεις τους στα ΜΜΕ έχουν προαναγγείλει ότι σκοπεύουν να διαγράψουν την…αντιπολίτευση. Ήδη επιδιώκουν να απαγορεύσουν ακόμα και την παρουσία μελών και στελεχών σωματείων στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, επειδή τους ενοχλεί η κριτική που ασκούν, οι συζητήσεις που ανοίγουν με τους εργαζόμενους.

Έχουμε μεγάλους και σκληρούς αγώνες μπροστά μας. Το τουριστικό κεφάλαιο και η κυβέρνηση δείχνουν τα δόντια τους. Γι αυτό είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι υγιείς, οι αγωνιστικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα της περιοχής μας. Εμείς θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στο ΕΚΡ

Ρόδος, 27 Γενάρη 2020