Ρεπορτάζ

Ικανοποίηση από την πορεία των δημοτικών έργων

Ικανοποίηση επικρατεί στην δημοτική αρχή Ρόδου με αφορμή τον απολογισμό έργων, εντάξεων σε προγράμματα αλλά και των παρεμβάσεων που έγιναν το 2017.
Όπως δήλωσε χτες, η κα Βασιλική Ξεπαπαδάκη – Παπαδημητρίου αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Διοίκησης και Ληξιαρχείου του Δήμου Ρόδου αλλά και πρόεδρος της ΑΝΔΩ: «Το 2017 ήταν μια πάρα πολύ παραγωγική χρονιά, καθώς άνοιξαν οι περισσότερες προσκλήσεις του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, αλλά και των Τομεακών Προγραμμάτων από τα υπουργεία. Είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω πως δεν μας ‘ξέφυγε’ ούτε μια πρόσκληση στην οποία να μην υποβάλουμε πρόταση ως Δήμος Ρόδου με αξιώσεις και με ολοκληρωμένες μελέτες για συγκεκριμένες παρεμβάσεις και έργα στο νησί της Ρόδου. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, ήταν αυτό που υποβάλαμε για επανάχρηση και αξιοποίηση της πενταώροφης πτέρυγας του παλαιού νοσοκομείου σε ένα πρόγραμμα του ΥΠΟΙΚ ενώ σε άλλον αξονα, υποβάλαμε την δημιουργία προσβάσιμων δομών σε τέσσερις (4) κεντρικές παραλίες της Ρόδου, για ΑΜΕΑ. Μιλάμε για δομές που θα βοηθήσουν πολύ στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ και αφορούν πολύ δημοφιλείς παραλίες του νησιού».
Όσον αφορά τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί και βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης, η αντιδήμαρχος ανέφερε το Ροδίνι –η δημοπράτηση του οποίου αναμένεται μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες- και ακολουθούν οι προτάσεις για παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιϊα στην Δ.Ε. Καμείρου και στην Δημοτική Ενότητα Αταβύρου.
«Η Διαχειριστική Αρχή, μας ειδοποίησε πως σε λίγο καιρό κλείνει η αξιολόγηση της πρότασης που έχουμε υποβάλει για την προστασία και ανάδειξη της Κοιλάδας των Πεταλούδων, ενώ αναμένουμε να προχωρήσουν πλέον οι διαδικασίες για την αστική ανάπλαση που κάνει ο Δήμος Ρόδου στην περιοχή του ‘ΚΟΒΑ’ με προϋπολογισμό 4εκ. ευρώ. Με πρόσφατη πρόσκλησή της η ΠΝΑΙ, μας καλεί να υποβάλουμε τις μελέτες μας και να ξεκινήσουμε την υλοποίηση αυτής της πολύ μεγάλης αστικής ανάπλασης που περιλαμβάνει πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, διαμόρφωση, αστικό εξοπλισμό και γενικότερα έργα μεγάλης κλίμακας που θα αλλάξει εντελώς την λειτουργία της περιοχής ενώ θα γίνει και μια ώθηση σε όσους θέλουν να επενδύσουν και να αξιοποιήσουν τα ακίνητα εκεί», ανέφερε η κα Ξεπαπαδάκη.
Όπως έγινε γνωστό, η χώρα μας δεν θα λάβει άλλα πακέτα στήριξης και εξ ανάγκης θα πρέπει να προχωρήσουν άλλα μοντέλα ανάπτυξης και επενδύσεων, με διαφορετικής μορφής χρηματοδότηση για τα δημόσια έργα: «Αυτό που επείγει για εμάς ως δημοτική αρχή, είναι να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον την χρηματοδότηση για πάρα πολλά έργα τα οποία μπορεί να ξεκινήσουν να υλοποιούνται και αργότερα. Ωστόσο, θα είναι εξασφαλισμένα και δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην χρηματοδότησή τους. Είναι γνωστό πως ο Δήμος Ρόδου έχει απωλέσει πάρα πολλούς πόρους και έσοδα. Γι αυτό εκτιμούμε πως βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο όσον αφορά την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων από τώρα, για έργα τα οποία θα είναι ενταγμένα σε κωδικούς και ενδεχομένως να ξεκινήσουν να υλοποιούνται τα επόμενα χρόνια» ανέφερε η αντιδήμαρχος.
Μία ακόμη από τις προτεραιότητες που θέτει η δημοτική αρχή είναι η αποκατάσταση στην διάβρωση των ακτών του νησιού σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο και φυσικά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ προσδοκίες υπάρχουν για την αξιοποίηση του κτηρίου «ΑΚΑΒΗ» για κοινωνικό ή πολιτιστικό σκοπό.
Όπως τόνισε η αντιδήμαρχος, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στην προμήθεια μηχανημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Ρόδου καθώς και μιας σειράς παρεμβάσεων και εργων που είναι απαραίτητα να γίνουν σε διάφορες Δημοτικές Ενότητες και Τοπικές Κοινότητες του νησιού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου