Ειδήσεις

Ανελήφθησαν δεσμεύσεις για τη Ροδιακή Επαυλη από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο Δήμος Ρόδου για να ακυρώσει την απόφαση που ελήφθη από την επιτροπή του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για τη Ροδιακή Έπαυλη.
Αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του αντιδημάρχου κ. Γιάννη Περδίκη.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος που ενημέρωσε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν προχθές, Κυριακή, 25 Ιανουαρίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Δημήτρης Γάκης και Νεκτάριος Σαντορινιός σχετικά με την παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης.
«Από την προηγούμενη δημοτική αρχή είχε κατατεθεί αίτημα στην Εταιρεία Εκμετάλλευσης Τουριστικών Ακινήτων για την παραχώρηση του συγκεκριμένου ακινήτου. Για την παραχώρηση του ακινήτου για 20 χρόνια, ο Δήμος θα έπρεπε να πληρώνει 10.000 ευρώ το μήνα. Θυμίζω πως το έργο επισκευής του κτηρίου και του χώρου που το περιβάλλει έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Δεν πρόκειται να ξαναβρούμε 1.700.000 ευρώ. Είχα συνάντηση για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της ΕΕΤΑ κ. Δημητρίου, ο οποίος μου είχε αναφέρει πως εξεταζόταν το ενδεχόμενο να γίνει κάποιος συμψηφισμός και να κατέβαλλε κάποιο μικρό ποσό ο Δήμος. Ενημερώθηκα πως η προσπάθεια που έγινε από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, να εγγραφεί στο Κτηματολόγιο το ακίνητο ως κοινόχρηστος χώρος, προσέκρουσε στην επιτροπή του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Προτείνω να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη. Θυμίζω πως για την υπόθεση του «Θέρμαι» ο Δήμος δικαιώθηκε», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Λαμβάνοντας το λόγο στην έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος συνεχάρη τους βουλευτές που εξελέγησαν για να εκπροσωπήσουν τα Δωδεκάνησα στη Βουλή.
«Και χθες πολύ αργά το βράδυ συζήτησα το συγκεκριμένο θέμα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Δημήτρη Γάκη και Νεκτάριο Σαντορινιό. Συζητήσαμε για τη Ροδιακή Έπαυλη. Θυμίζω πως ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευθεί πως θα παραχωρηθεί στο συγκεκριμένο ακίνητο στο Δήμο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω της ΕΕΤΑ αλλά από το υπουργείο Οικονομικών. Οι δύο βουλευτές με διαβεβαίωσαν πως το συγκεκριμένο θέμα θα κλείσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Πρέπει να τεκμηριώσουμε πως το ακίνητο είναι περιουσία του ροδιακού λαού. Βρήκα και στο αρχείο εισήγηση του κ. Γάκη ως επικεφαλής της παράταξης «Ρόδο Κόκκινο» για προσφυγή κατά του ΤΑΙΠΕΔ», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως έχει ζητηθεί να μείνει το συγκεκριμένο έργο στο ΕΣΠΑ.
Στην εισήγησηή του ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου υπογράμμισε:
«Για χρόνια υπήρχε νομική σύγχυση και το θέμα αντιμετωπίζονταν με την καταβολή συμβολικών μισθωμάτων. Η ΕΤΑΑ όμως είχε πλέον μεγάλες απαιτήσεις. Εμείς στείλαμε στο Κτηματολόγιο διαπιστωτική πράξη για το συγκεκριμένο ακίνητο. Η υπόθεση μπλοκάρισε εξαιτίας της επιτροπής του άρθρου 152 που θεώρησε πως το ακίνητο ανήκει στο δημόσιο. Εμείς εισηγούμαστε να ασκηθεί στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης που ελήφθη από την επιτροπή του άρθρου 152».
Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο Δήμος το έτος 2015 εξαιτίας της κατάργησης του ΔΗΦΟΔΩ.
«Παρακολουθώ τη συνεδρίαση γιατί θέλω να συμμεριστώ τις σκέψεις και τις προτάσεις σας. Πρέπει να δρομολογήσουμε τα οικονομικά του Δήμου και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες του 2015. Ο Δήμος μπορεί να αξιοποιήσει τα ακίνητα που διαθέτει και να υλοποιήσει σημαντικές δράσεις. Θα είναι δύσκολο το πρώτο έτος της θητείας μας. Επιθυμώ οι παρατάξεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας να αντιμετωπίζουν με ομοψυχία τα θέματα που ανακύπτουν. Μετά οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και οι εντεταλμένοι θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως δημιουργήθηκε θέμα εξαιτίας της κατάργησης του Δημοτικού Φόρου.
Στη συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Δώρος Κωνσταντίνου ζήτησε να συνεδριάσει ξανά σήμερα η Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να εγκριθούν τα πρακτικά διαγωνισμού για ένα έργο στη δημοτική ενότητα Καλλιθέας.
«Είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Τα περιθώρια είναι πολύ στενά και πρέπει να επαναδημοπρατηθεί. Επίσης, θα πρέπει να δημοπρατηθούν ξανά έργα για την αντιπλημμυρική προστασία των δημοτικών ενοτήτων Ιαλυσού Πεταλούδων και Καλλιθέας», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου.
Ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Περδίκης δήλωσε πως δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση σήμερα.
«Θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Δεν υπάρχει λόγος να καταπονούνται τα μέλη», δήλωσε ο κ. Γιάννης Περδίκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου