Ως μια πρωτοφανή στη σύγχρονη πολιτική και επιχειρηματική ζωή του τόπου χαρακτηρίζεται από όλες τις πλευρές η σύγκρουση μεταξύ του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, και του αντιπρόεδρου του Δ.Σ. και αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Από βήματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και κατά τη συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο που αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, κάτι που δίχως αμφιβολία φέρνει νέα ήθη στον τρόπο άσκησης εξουσίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε βαρύτατες καταγγελίες κατά του επιχειρηματία.

Έχοντας προηγουμένως εκθειάσει τον Παύλο Γιαννακόπουλο, πατέρα του Δ. Γιαννακόπουλου, χαρακτηρίζοντας τον ως “έντιμο επιχειρηματία, από τους καλύτερους φαρμακοβιομήχανους της χώρας -δεν μπορεί κανείς να του προσάψει τίποτα- με προσφορά στην Ελλάδα”, ο κ. Καμμένος προχώρησε σε ανάγνωση μηνυμάτων sms που, όπως ισχυρίστηκε, είχαν ως αποστολέα τον Δ. Γιαννακόπουλο, για τον οποίο μάλιστα είπε πως “από το γλείψιμο πέρασε στην επίθεση επειδή δεν του έκαναν τα χατίρια”.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στα αρχικά διθυραμβικά και εν συνεχεία εχθρικά δημοσιεύματα για τον ίδιο και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τα ΜΜΕ που ελέγχει ο κ. Γιαννακόπουλος, έκανε λόγο για “νταβατζηλικια”. Δήλωσε σε οξύτατους τόνους πως “θα πρέπει να καταλάβουν ότι το νταβατζηλίκι δεν περνά από τη Βουλή των Ελλήνων! Τελείωσε το νταβατζηλίκι! Πέφτει κάτω είτε ήταν μέχρι τώρα νταβατζήδες με παρελθόν είτε είναι νταβατζήδες που θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τον τόπο”, αποκαλύπτοντας μάλιστα έτερο sms με το οποίο ο κ. Γιαννακόπουλος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, προειδοποίησε πως “εάν δεν σας γκρεμίσω μέχρι τα Χριστούγεννα, να μην με λένε Γιαννακόπουλο”.

Όπως επισημαίνουν κοινοβουλευτικοί κύκλοι, πρόκειται για πρωτοφανή επίθεση υπουργού από το βήμα της Βουλής με ονομαστική καταγγελία κατά συγκεκριμένου επιχειρηματία, με τη χρήση έγγραφων στοιχείων (sms). Οι ίδιοι ανέφεραν πως και επισήμως, αφού όλα τα στοιχεία κατατέθηκαν στα πρακτικά της Βουλής, αποτυπώνεται η αμφίδρομη σχέση μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, τα αιτήματα που διατυπώνονται και η δημόσια αντίδραση των πολιτικών και των “εξαπατημένων” συμφερόντων μόλις η σχέση αυτή διαρραγεί.

Να σημειωθεί πως ο κ. Γιαννακόπουλος ήταν ένας από τους ελάχιστους, έάν όχι ο μόνος Έλληνας επιχειρηματίας που είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ του “Όχι” στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου και εμφανίζονταν να συγκαταλέγεται μεταξύ των ένθερμων υποστηρικτών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο ίδιος στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις αποκαλύψεις Καμμένου στη Βουλή.

Ωστόσο, μόλις προ 10ημέρου ο κ. Γιαννακόπουλος με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων είχε ασκήσει δριμεία κριτική στις κυβερνητικές αποφάσεις για την αγορά του φαρμάκου που περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο. Στο επίκεντρο της κριτικής του ήταν η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης απέναντι στη χρήση των γενόσημων φαρμάκων, σε αυτά που παράγονται στην Ελλάδα και σε αυτά των ξένων εταιρειών. Η κόντρα για τα γενόσημα και τα off patent φάρμακα χρονολογείται από περιόδου διακυβέρνησης ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του τότε να επιχειρηματολογούν υπέρ των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Πλην, η κυβέρνηση άλλαξε πλεύση και με το πολυνομοσχέδιο που ήρθε πρόσφατα στη Βουλή επιδιώκει να μειώσει περαιτέρω τις τιμές των γενοσήμων και των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους, ακόμη και όσων κυκλοφόρησαν πριν το 2012.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ πέρασε στην αντεπίθεση μετά τις καταγγελίες Καμμένου, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, πως “με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, που δυστυχώς πια ούτε τους ανεξάρτητους αλλά ούτε και τους Έλληνες εκπροσωπεί, ταυτιστήκαμε και τον στήριξα προσωπικά επειδή πίστεψα ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα ελευθερώσει την πατρίδα μας από τις ξένες δυνάμεις κατοχής. Πίστεψα κι εγώ όπως χιλιάδες Έλληνες ότι είναι πατριώτης κι όχι ένας ακόμη προδότης”, ενώ από το περιβάλλον του επιχειρηματία έγινε γνωστό πως “υπάρχουν sms που έχει και ο Γιαννακόπουλος από τον Καμμένο”…

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ