Χριστούγεννα με κλειστά φαρμακεία απειλούν να κάνουν οι φαρμακοποιοί, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις επ’ αόριστον όπως λένε και μέχρι να αποσυρθούν οι διατάξεις από την απόφαση του υπουργείου Υγείας, που θα επιτρέπουν και σε επιχειρηματίες να μπορούν να ανοίξουν φαρμακείο. Από σήμερα μάλιστα ξεκινούν κυλιόμενες 24ωρες απεργίες, μόνο με διανυκτερεύοντα ως φαρμακεία ασφαλείας.
Όπως δηλώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, σε περίπτωση που δεν απαλειφθούν από τη σχετική υπουργική απόφαση (η υπογραφή της οποίας σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα λίγων μόνο ημερών) οι διατάξεις που απελευθερώνουν πλήρως το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, τότε οι απεργίες δεν θα σταματήσουν.
Από την άλλη, το υπουργείο Υγείας τονίζει πως η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο και συνεπώς θα προχωρήσει στο άνοιγμα της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, παρά το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου τασσόταν- ως αντιπολίτευση- στο πλευρό των φαρμακοποιών.
Οι φαρμακοποιοί, προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, ζητούν να εφαρμοστεί και στην ελληνική περίπτωση το μοντέλο που ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με το οποίο το μεγαλύτερο ποσοστό της ιδιοκτησίας των φαρμακείων πρέπει να ανήκει σε πτυχιούχο φαρμακοποιό. Στην υπουργική απόφαση αντίθετα δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός, θα πρέπει εντούτοις οι υπάλληλοι να είναι πτυχιούχοι φαρμακοποιοί. Από την άλλη υπάρχει η άποψη πως και τα φαρμακεία είναι στην ουσία επιχειρήσεις και ότι ο καθένας θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί στον τομέα, αρκεί οι υπάλληλοι να είναι φαρμακοποιοί, και πως αυτό που τελικά ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να μπορούν να βρίσκουν ανοιχτά τα φαρμακεία τις ώρες και μέρες που θέλουν.
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Π.Φ.Σ., ο οποίος χαρακτηρίζει “παράνομη” την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τότε οι φαρμακοποιοί θα προσβάλουν την υπουργική απόφαση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, εμφανιζόμενοι σίγουροι για τη δικαίωση τους. Όπως εξηγεί, οι νέες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας μετά από απαίτηση των δανειστών, ως μέρος της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, θα διαλύσουν τα μικρά φαρμακεία προς χάριν του ανταγωνισμού, καθιστώντας, όπως τονίζει, του φαρμακοποιούς “πειθήνια όργανα” των ιδιοκτητών φαρμακείων και των καρτέλ.
Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι φαρμακοποιοί, η απόφαση αυτή καταλύει την φαρμακευτική περίθαλψη προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων, συμπληρώνοντας ακόμη πως η αντιμετώπιση της κυβέρνησης θα είναι ακόμη σκληρότερη από αυτή της συγκυβέρνησης Σαμαρά– Βενιζέλου. Αναφέρουν δε πως από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου μέχρι σήμερα, έχει συντελεστεί η πλήρης απορρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας και του καθεστώτος λειτουργίας των φαρμακείων και ότι τα πρόσωπα που εκμεταλλεύονται φαρμακείο- και τα οποία δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού- ενδέχεται να πλήξουν την ανεξαρτησία των μισθωτών φαρμακοποιών, παρακινώντας τους να διαθέτουν φάρμακα τα οποία δεν τους συμφέρει πλέον να διατηρούν στις αποθήκες τους ή να προβούν σε μειώσεις των δαπανών λειτουργίας, οι οποίες είναι ικανές να επηρεάσουν τον τρόπο λιανικής διανομής των φαρμάκων.
Σήμερα οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής και Πειραιά θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας στη 1 το μεσημέρι, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχει περίπτωση να γίνουν δεχτοί από την ηγεσία του υπουργείου.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ