Ειδήσεις

Αυλαία για το 12ο Διεθνές φόρουμ “Διάλογος Πολιτισμών” στη Ρόδο

Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι φέτος το φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος των Πολιτισμών», το οποίο διεξάγεται για 12η χρονιά, με θέμα «Προλαμβάνοντας τον Παγκόσμιο Πόλεμο Μέσω Παγκόσμιας Αλληλεγγύης: 100 Χρόνια».

Η εναρκτήρια τελετή πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου, ενώ οι εργασίες του φόρουμ θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος και συνιδρυτής του φόρουμ, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, ο μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος και εκπρόσωποι δεκάδων διεθνών οργανισμών και διανοούμενοι.

Κατά τους χαιρετισμούς έγιναν αναφορές στα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι καλωσορίζοντας τους συνέδρους, ο μητροπολίτης Δωδεκανήσου Κύριλλος, αφού επισήμανε ότι η Ρόδος είναι ένας τόπος που εδώ και χιλιετίες γίνεται διάλογος πολιτισμών, τόνισε ότι σήμερα αυτά που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή καταρρακώνουν και ανησυχούν όλους μας, έτσι ώστε ο διάλογος να είναι πλέον αναγκαίος.

«Οφείλουμε να καταδικάσουμε αυτά που συμβαίνουν σε βάρος των αδελφών μας χριστιανών ορθοδόξων κι άλλων» τόνισε ο Μητροπολίτης Ρόδου αναφερόμενος στον φανατισμό. Ο Μητροπολίτης μετέφερε, επίσης, μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να πάνε καλά οι εργασίες του φόρουμ.

Τους συνέδρους καλωσόρισε κι ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στο νησί συμβιώνουν αρμονικά εδώ και χιλιάδες χρόνια διαφορετικές φυλές, θρησκείες και λαοί, και ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι από τις πιο σημαντικές που διεξάγονται στην περιοχή.

Στο χαιρετισμό του ο συνιδρυτής του συνεδρίου, κ. Γιακούνιν, τόνισε ότι η 12η χρονιά διεξαγωγής του φόρουμ είναι μια χρονιά ιδιαίτερη και ότι το συνέδριο γίνεται παρά τις αναταράξεις που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. «Είναι σημαντικό που θα γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω στα γεγονότα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, με τα οποία υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τις καταστάσεις που επικρατούν σήμερα» σημείωσε.

«Ζούμε και σήμερα τον απεριόριστο καταναλωτισμό που προστατεύεται από τη χρήση των όπλων» πρόσθεσε ο κ. Γιακούνιν, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αντισταθούμε σε όλες τις εκφάνσεις του ρατσισμού και του εθνικισμού που συμβαίνουν γύρω μας». «Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε και πρέπει να το κάνουμε» κατέληξε, τονίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά στη διάρκεια του φόρουμ, «όμως ήρθε ο καιρός για να περάσουμε στη δράση».

Με βάση το έργο που επιτέλεσε κατά τα προηγούμενα χρόνια, στο φετινό φόρουμ θα συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα με τη μορφή των συνεδριάσεων της Ολομέλειας, πάνελ και εργαστηρίων:

– Τα κληροδοτήματα και τα μαθήματα του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

– Διαλεκτική προώθηση της αλληλεγγύης των πολιτισμών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την παγκόσμια τάξη και την κοινωνική ευημερία .

– Το πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής και με ποιους τρόπους θα πετύχουμε την «αλλαγή καθεστώτος» που απειλεί τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

– Διαλεκτική της εκπαίδευσης ως μέσο για την προώθηση της ειρηνικής διευθέτησης των διαθρησκευτικών, διαπολιτισμικών και εθνοτικών εντάσεων.

– Έργα προώθησης της αλληλεγγύης στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης και της περιφερειακής συνεργασίας και ολοκλήρωσης.

– Οι πολιτικές που αποσκοπούν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και τον πνευματικό πλούτο των λαών αυτού του κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου