Ρεπορτάζ

Καταιγισμός ΘΑ, ΘΑΘΑ, ΘΑΘΑΘΑ για την επίλυση των προβλημάτων

Με συγχαρητήρια για τους επιτυχόντες ξεκίνησε χθες την συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αποφεύγοντας προσεκτικά οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιο επάνω σε θέματα καθημερινότητας και καθαριότητας και ειδικότερα μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις της «δ».
Ο κ. Χατζηδιάκος επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα της προχθεσινής ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, με σημείο αιχμής τα έργα που μπορούν, είτε να ενταχθούν και να συγχρηματοδοτηθούν σε διάφορα προγράμματα με την βοήθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είτε με την αρωγή της σε επίπεδο εκπόνησης μελετών.
«Είχαμε την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που έπρεπε να γίνει ενόψει της σύνταξης του ετήσιου Τεχνικού Προγράμματος για το 2017. Οι προθεσμίες είναι πιεστικές μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Ο Δήμος Ρόδου ετησίως έχει στην διάθεσή του μόλις 1.894.400 ευρώ από την ΣΑΤΑ για την εκτέλεση κάθε είδους έργων. Με αυτό το ποσόν δεν μπορεί κανείς να στοχεύσει σε μεγάλα έργα, σε οραματικές δράσεις και σε έργα που πρέπει να γίνουν σε μικρές και μεγάλες κοινότητες στο νησί. Είναι αυτονόητη η συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο και στην Περιφέρεια και θα έλεγα ότι αποτελεί μονόδρομο. Μέσα από τον σχεδιασμό που έχουμε, απαιτούνται πάνω από 18εκ. ευρώ. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ένας ανασχεδιασμός με την ένταξη πέντε (5) νέων έργων που θα χρηματοδοτήσει η ΠΝΑ από ίδιους πόρους», όπως είπε.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που θέτει ο Δήμος Ρόδου όσον αφορά τα έργα που θα δίνουν περισσότερη βάση στην καθημερινότητα του πολίτη, όπως οι ασφαλτοστρώσεις (εντός και εκτός πόλεως Ρόδου), τα πεζοδρόμια, οι θέσεις στάθμευσης (πάρκινγκ), κτήρια κ.ο.κ. Παράλληλα, στον προϋπολογισμό θα περιληφθούν και ειδικοί κωδικοί για προμήθειες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον σχεδιασμό πολύ μεγάλων έργων που αποτελεί ένα μεγάλο «στοίχημα» για την δημοτική αρχή μέχρι και τον προσεχή Δεκέμβριο, λόγω των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες, θα εκπονήσουν μελέτες για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς (στην Ιαλυσό και στα Κοσκινού) και συντήρηση του β/ν στην Παλιά Πόλη.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΡ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ
Αναφερόμενος στην σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί στα γραφεία της ΔΕΥΑΡ, όπου παρέστη και ο ίδιος, ο δήμαρχος δήλωσε τα εξής: «Όπως ξέρετε έχουμε εντάξει νέα έργα –δύο μελέτες για το δίκτυο ύδρευσης του συνόλου του οικισμού των Κολυμπίων και του δικτύου της Νότιας Ρόδου. Αυτά θα αξιολογηθούν μέχρι το Νοέμβριο. Επόμενο βήμα θα είναι η μελέτη για τον βιολογικό της Λάρδου».
Ο κ. Χατζηδιάκος έκανε λόγο και για άλλα έργα, όπως η προγραμματική σύμβαση με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου που αφορά την μελέτη για την επέκταση του ξύλινου πεζόδρομου που εκτείνεται από την περιοχή της «Κολόνας» έως τα παλιά σφαγεία. Η τύχη του έργου κρίνεται στις 30 Αυγούστου όταν θα συνεδριάσει το ΚΑΣ, ενώ την ίδια ημέρα κρίνεται και η τύχη για την εξέλιξη της μελέτης του «Ήχος και Φως» με μια σύμβαση που έχει υπογράψει ο Δήμος Ρόδου με ιδιώτη επενδυτή.
Ο δήμαρχος έκανε μια σύντομη αναφορά και στα άλλα έργα που έχουν να κάνουν με το Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως η προγραμματική σύμβαση για επεμβάσεις σε μια πτέρυγα του παλαιού νοσοκομείου Ρόδου (με χρηματοδότηση της ΠΝΑ) καθώς και για μια σειρά από βελτιωτικές παρεμβάσεις στην λαϊκή αγορά του Αγίου Δημητρίου, η ολοκλήρωση των εργασιών στο κολυμβητήριο Ιαλυσού (που έχει κολλήσει εδώ και μια…. δεκαετία) και άλλα έργα, όπως η παρέμβαση στο Ροδίνι με την αρωγή της ΠΝΑ.
«Εγώ που πηγαίνω από χωριό σε χωριό και εξετάζω τα προβλήματα ξεχωριστά, βλέπω ότι σε πολλές περιοχές έχει να πέσει άσφαλτος εδώ και δέκα χρόνια. Πρέπει να δώσουμε προσοχή και στα χωριά μας», είπε ο δήμαρχος.

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Σε ερώτηση σχετικά με το Εθνικό Θέατρο, ο δήμαρχος Ρόδου επανέλαβε τις προηγούμενες θέσεις του ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα, τόσο για τον Δήμο όσο και για την Περιφέρεια. Αυτή την στιγμή έχει ολοκληρωθεί ένα μέρος από τις δέκα επιμέρους μελέτες (άλλες οριστικές, άλλες σε επίπεδο προμελέτης κ.λπ.) και υπολείπεται να γίνει η μελέτη εφαρμογής. Παραμένει βέβαια μια μικρή εργολαβία ημιτελής για τις εξωτερικές όψεις. Υπάρχουν σε κωδικούς χρήματα της τάξης περίπου των 300.000 ευρώ για τις εξωτερικές όψεις. Έχω αποφασίσει να ζητήσω την βοήθεια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να βρούμε μία λύση για το Εθνικό Θέατρο ενώ έχω ζητήσει επανειλημμένα την βοήθεια ιδιωτών επενδυτών, έχω απευθυνθεί σε ιδρύματα, στα υπουργεία, μέχρι και…. στους απόδημους. Κανείς δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν», όπως είπε.
Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος θυμήθηκε «αίφνης» τα 20 δις δραχμές που χρωστάει το Καζίνο στον Δήμο Ρόδου εδώ και χρόνια και είπε ότι θα κάνει μια συζήτηση με την διεύθυνσή του για επενδύσεις (!!!) ενώ έκανε αναφορά και στο ενδιαφέρον που είχαν επιδείξει οι εκπρόσωποι του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας, οι οποίοι όμως ήθελαν ως ανταπόδοση ένα κτήριο στην Μεσαιωνική Πόλη για να κάνουν εδώ την έδρα τους παράλληλα με την Μάλτα.

Η ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ
Ο κ. Χατζηδιάκος ωστόσο, δεν απέφυγε να τοποθετηθεί για το ζήτημα των ΡΟΜΑ –έστω και γενικόλογα- λέγοντας:
«Κατανοώ τις αντιδράσεις των συμπολιτών μας αλλά ξεκαθαρίζω ότι η όποια μεταστέγαση των ΡΟΜΑ έχει προσωρινό χαρακτήρα. Μέσα στο ΕΣΠΑ υπάρχει το μέτρο της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Έχουν καταγραφεί όσοι θέλουν να πάνε σε σπίτια και ποιοι ιδιοκτήτες θα νοικιάσουν οικίες με χρηματοδότηση. Όσον αφορά τον χώρο, έχει συγκροτηθεί μια αρμόδια επιτροπή η οποία θα παραλάβει όλα τα σχετικά και θα αποφανθεί».
Θυμίζουμε ότι η επιτροπή αυτή δεν έχει συνεδριάσει ακόμη εδώ και μήνες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου