Ειδήσεις

Στο 20%-25% οι πληρότητες – Υπάρχει ζήτηση για Αύγουστο και Σεπτέμβριο

Με τον αραμπά κινείται η τουριστική κίνηση γεγονός που προβληματίζει έντονα τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αποφάσισαν να ανοίξουν φέτος. Οι ξενοδόχοι που τόλμησαν, επιχειρούν διαχείριση της ζημίας τους, παραμένοντας στρατηγικά παρόντες και ποντάροντας σε ένα σημαντικά καλύτερο 2021.

Την ίδια ώρα, η ζήτηση παραμένει υποτονική σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, παρά την επανέναρξη των πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία, δύο από τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού, με το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου να θεωρείται κρίσιμο για την πορεία της φετινής σεζόν.

Η πληρότητα για τον Ιούλιο στα ξενοδοχεία κινείται ακόμη και στο 30%, με την ηπειρωτική χώρα να κερδίζει πόντους έναντι των νησιωτικών προορισμών και τους επιχειρηματίες του τουρισμού να προσδοκούν ότι το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα αντισταθμίσουν έως ένα βαθμό τις ζημιές που έχουν ήδη καταγραφεί.

«Ο Αύγουστος έχει δυνατότητες για να επιτευχθούν καλύτερες πληρότητες στα καταλύματα, ωστόσο, διανύουμε μία σεζόν Covid-19», εξηγούν πηγές του τουρισμού.

Τα ξενοδοχεία σε προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας καταγράφουν πληρότητα που κινείται στο 25%-30%, ενώ στα νησιά η πληρότητα των καταλυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 20%-25%.

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ειδικά για εκείνα που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς η πληρότητα έχει καθηλωθεί σε μονοψήφια ποσοστά.

 Ακυρώσεις από τα Βαλκάνια

Πάντως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, το υποχρεωτικό τεστ στο οποίο θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλοι όσοι θέλουν να ταξιδέψουν από τα χερσαία σύνορα της χώρας, έχει ανακόψει την κίνηση στη βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί και μεγάλος αριθμός ακυρώσεων τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια από τους Βαλκάνιους ταξιδιώτες. «Οι ακυρώσεις για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου αγγίζουν ακόμη και το 100% σε κάποιους προορισμούς της βόρειας Ελλάδας. Το κόστος και το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός τεστ στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, έχει ωθήσει πολλούς επισκέπτες από τα Βαλκάνια να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους», εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι.

«Για μία τετραμελή οικογένεια, η οποία για να κάνει διακοπές στην Ελλάδα είχε κάνει ένα αρχικό προϋπολογισμό, το επιπλέον κόστος των 320 ευρώ περίπου για τα τεστ είναι ένα μεγάλο έξοδο», τονίζουν, δεδομένου ότι το κόστος για ένα τεστ κυμαίνεται από 60 ευρώ έως 100 ευρώ.

Τα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), οι μονάδες που έχουν ήδη ανοίξει ή πρόκειται να ανοίξουν μέχρι τον Αύγουστο φτάνουν στο 84% του συνόλου τους. Σε ποσοστό 9% δεν έχουν αποφασίσει πότε θα ανοίξουν ακόμη, ενώ σε ποσοστό 6,4% έχουν αποφασίσει να μην ανοίξουν φέτος.

Ειδικότερα, τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει ή πρόκειται ν’ ανοίξουν μέχρι και τον Αύγουστο ανέρχονται σε ποσοστό 90,7% του συνόλου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα εποχικής λειτουργίας φτάνει το 80,5%.

Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που αποτελεί όργανο του ΞΕΕ, το 96,9% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας βλέπει πτώση του τζίρου κατά μ.ό. 65,5%, ενώ για το 98% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας η αντίστοιχη πτώση προβλέπεται κατά μ.ό. στο 73%.

Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ξενοδοχείων διαμορφώνονται, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, στα 1,66 δισ. ευρώ. Έχουν υποβληθεί αιτήσεις σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 1,576 δισ. ευρώ, με τις εγκρίσεις να ανέρχονται στα 743 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι έχουν εκταμιευτεί μέχρι 10 Ιουλίου 2020 μόλις 77 εκατ. ευρώ.

Οι αεροπορικές

«Κλειδί» για την πορεία της σεζόν αποτελούν οι πτήσεις. Τον Ιούλιο η Aegean έχει επαναφέρει το 40% της δραστηριότητας, σε σχέση με το 2019, ενώ τον Αύγουστο εκτιμάται ότι το ποσοστό επαναφοράς θα αγγίξει το 50%. Μέχρι τις αρχές Αυγούστου η Aegean θα συνδέει την Αθήνα με 73 προορισμούς και αντίστοιχα με 52 προορισμούς αθροιστικά από τις υπόλοιπες βάσεις της σε Ηράκλειο, Ρόδο, Χανιά και Λάρνακα, με συνολικά 1.600 πτήσεις την εβδομάδα.

Με δεδομένες τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της πανδημίας αλλά και την τάση των επιβατών να έχουν μικρό ορίζοντα προγραμματισμού, η εταιρεία θα εξακολουθεί να προβαίνει στις απαραίτητες προσαρμογές στο δίκτυο δρομολογίων με δυναμικό τρόπο.

H TUIfly επαναφέρει τις πτήσεις από το αεροδρόμιο Albrecht Dürrer της Νυρεμβέργης, από όπου θα πετά σε δημοφιλείς προορισμούς ανάμεσα στους οποίους είναι η Κέρκυρα, η Κως, η Κρήτη και η Ρόδος.

Εκτός από τα ελληνικά νησιά, ο αερομεταφορέας θα πετά προς Φουερτεβεντούρα και Γκραν Κανάρια, ενώ θα προσφέρει συνολικά 11 εβδομαδιαίες πτήσεις από το εν λόγω αεροδρόμιο. Αναμένεται, δε, να προστεθούν και πτήσεις προς Χουργκάντα και Μάρσα Αλάμ, ωστόσο ο αερομεταφορέας αναμένει την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για αυτούς τους προορισμούς.

Οι πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας από τη Νυρεμβέργη είχαν σταματήσει για 4 μήνες, και η εταιρεία ξεκινά και πάλι πτήσεις με αεροσκάφος Boeing 737-800. Στο θερινό πτητικό πρόγραμμα για το 2020, ο αερομεταφορέας θα προσφέρει περί τις 60.000 θέσεις προς 8 ηλιόλουστους προορισμούς.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TUIfly, Oliver Lackmann, η Κρήτη, με 4 εβδομαδιαίες αναχωρήσεις, αποτελεί το πιο περιζήτητο δρομολόγιο στο δίκτυο της TUIfly.

Σημειώνεται ότι από τις 25 Ιουλίου η TUI προσφέρει διακοπές από το αεροδρόμιο του Μπρίστολ προς Μενόρκα, Μαγιόρκα, Αλικάντε, Ρους, Φουερτεβεντούρα, Γκραν Κανάρια και Ζάκυνθο. Επίσης από την 1η Αυγούστου, θα ξεκινήσει πτήσεις από οκτώ περιφερειακά αεροδρόμια προς Νταλαμάν, Αττάλεια, Σμύρνη και Αλικαρνασσό στην Τουρκία και προς Χανιά, Κεφαλονιά, Σκιάθο, Σαντορίνη και Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα.

Πηγή: tourismtoday.gr

του Χάρη Ντιγριντάκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου