Ειδήσεις

Δραματικές στιγμές στο νεκροτομείο – Συνεχίζονται οι ταυτοποιήσεις σορών με την μέθοδο DNA

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εξελίσσονται από χθες στο νεκροτομείο Αθηνών, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ταυτοποίηση μέσω DNA των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική. Η επίπονη, τόσο για τους συγγενείς όσο και για τους ιατροδικαστές διαδικασία, αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες ακόμα, καθώς πολλές απανθρακωμένες σοροί είναι δύσκολα αναγνωρίσιμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ταυτοποιηθεί 30 σοροί, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει απευθύνει έκκληση προς τους συγγενείς των αγνοουμένων να προσέρχονται από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στο αμφιθέατρο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, προκειμένου να δώσουν δείγμα DNA και να ενημερωθούν για τη διαδικασία ταυτοποίησης των σορών.

όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου, «Ευελπιστώ -και από την πληροφόρηση που έχω από τους συναδέλφους- ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μορφολογικής διερεύνησης και θα αποδοθούν οι σοροί, εφόσον βγουν και όλα τα αποτελέσματα του DNA, ώστε να είμαστε 100% σίγουροι ότι η κάθε οικογένεια που θα πάρει τη σορό της θα αντιστοιχεί πραγματικά σε αυτήν».

«Κάποιες από τις σορούς έχουν αναγνωριστεί και οπτικά, γιατί αρχικά μεταφέρθηκαν σε διάφορα σημεία, μέχρι να φτάσουν στο Σχιστό, οπότε κάποιοι συγγενείς ενδεχομένως να είχαν και οπτική εικόνα -βεβαίως εκεί που γίνεται», είπε και πρόσθεσε:

«Με πολύ μεγάλη έκπληξη παρακολουθήσαμε έναν πατέρα να αναγνωρίζει τα παιδιά του, τα οποία δεν ήταν τα δικά του, πόσο μάλλον όταν έχουμε τμήματα ανθρωπίνων σορών, τα οποία συν τοις άλλοις είναι και απανθρακωμένα, οπότε σαφέστατα οπτική αναγνώριση είναι αδύνατον να γίνει από κάποιον οικείο. Υποχρεωτικά από τον νόμο, από τα πρωτόκολλα των αναγνωρίσεων θυμάτων μαζικών καταστροφών, πρέπει να γίνει και η λήψη υλικού για ταυτοποίηση DNA».

Για τον χρόνο που απαιτεί η διαδικασία ταυτοποίησης με DNA, διευκρίνισε: «Είναι μία διαδικασία, η οποία κρατάει κάποιες μέρες, αλλά οφείλω να σας πω -γιατί έχουμε ζήσει και ανάλογες περιπτώσεις και από το εξωτερικό- ότι στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία συνήθως γίνεται πάρα πολύ γρήγορα […] οι συνάδελφοι εργάζονται αυτές τις ημέρες από τις 5 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ».

«Πρέπει να γίνουν διαδικασίες σωστής αναγνώρισης των σορών για την απόδοσή τους, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν όλες οι δέουσες διαδικασίες για τον καθορισμό των αιτιών του θανάτου. Ακολουθείται πάντα ένα πρωτόκολλο σε αυτές τις διαδικασίες, εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς, εμπλέκεται η ιατροδικαστική υπηρεσία, εμπλέκονται φορείς της αστυνομίας, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο, το οποίο αντιμετωπίζει τις διαδικασίες συλλογής, μεταφοράς, ταυτοποίησης και απόδοσης, το οποίο ακολουθείται και εμπλουτίζεται κάθε φορά με νεότερα στοιχεία, με νεότερες παραμέτρους […] Γίνεται η συλλογή των σορών, όπως έγινε στο Σχιστό, οι σοροί μετά μεταφέρονται στο νεκροτομείο των Αθηνών. Υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για να γίνουν οι διαδικασίες των νεκροτομών, γίνεται όλος ο πλήρης έλεγχος, ο μορφολογικός, ο δακτυλοσκοπικός, φωτογραφικός, γίνονται οι διαδικασίες των νεκροτομών, όπου μπορούν να γίνουν, καθώς πολλές φορές υπάρχουν τμήματα ανθρωπίνων σωμάτων , οπότε είναι εκεί τελείως διαφορετική η διαδικασία. Και παράλληλα με όλη αυτή τη διαδικασία τρέχει και μία διαδικασία παροχής πληροφοριών από τους συγγενείς και λήψη δειγμάτων από τους συγγενείς, γιατί ακόμη και αν υπάρχει μακροσκοπική αναγνώριση, οπωσδήποτε θα γίνει επιστημονικά και η αναγνώριση, η ταυτοποίηση της σορού μέσω DNA» ανέφερε η κ. Ζαγγελίδου.

Δραματικές στιγμές στο νεκροτομείο

Δραματική καταστάσεις εξελίσσονται στο νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί, όπου προσέρχονται οι συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων, με τις μαρτυρίες τους να συγκλονίζουν.

Σαρίεβα Ελένη, 55 ετών, «Έχουμε να μιλήσουμε τέσσερις μέρες, είχε πάει για μπάνιο στη φίλη της και από τότε τίποτα, τη φίλη της τη βρήκανε, κάηκαν λίγο τα πόδια της. Η φίλη της μου είπε ότι η θεία μου, μόλις άκουσε αυτά που συμβαίνουν, πήρε το αμάξι της και έφυγε. Το αμάξι της θείας μου το βρήκαν χωρίς να έχει πάθει κάτι. Το αυτοκίνητο βρέθηκε στο κόκκινο λιμανάκι, στην οδό Πάρου 20. Δώσαμε DNA και τώρα ψάχνουν την κόρη της. Έχει δηλωθεί στους εξαφανισμένους», δήλωσε ο ανηψιός της 55χρονης αγνοούμενης Ελένης Σαριέβα.

Λυγίζουν και οι ιατροδικαστές

Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την κατάσταση με τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών.

Σε δηλώσεις του, περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρισαν οι ιατροδικαστές με τους νεκρούς από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, έκανε λόγο για μαζική καταστροφή. Όπως είπε, τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους επειδή κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε αρκετά θύματα και φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν στο νερό. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί είναι γύρω στους 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο κ. Καρακούκης. Επιπροσθέτως, σημείωσε, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας τόνισε ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών – Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Είναι μια μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανή» τόνισε ο κ.Καλόγρηας. «Να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ταυτοποίησης, όχι μόνο νεκροτομής. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις και από τη μεριά της ΔΕΕ γίνεται το καλύτερο. Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις, να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων» είπε ο κ. Καλόγρηας.

«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται εδώ τμηματικά. Η τελευταία παραγγελία μιλά για 68. Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», τόνισε.

«Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε “πρώτη φορά συνέβη”. Αυτή τη φορά, όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας», δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας. «Συλλυπητήρια στους συγγενείς και αμέριστη συμπάθεια. Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με το θάνατο. Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά» ανέφερε ο κ. Μπογιώκας.

Πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου