Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω-Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό

Για το φλέγον ζήτημα της νέας κανονικότητας λόγω της πανδημίας του κοροναϊού μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα στη χώρα. Τουρισμός, σχολεία, ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο του πρωθυπουργού, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να  δημιουργηθεί στη χώρα ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κρίσιμες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει, υποστηρίζοντας δεν αμφιταλαντεύτηκε σχεδόν καθόλου για το καθολικό lockdown για «χάρη» της οικονομίας, για την οποία -όπως είπε- «όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη. Η ζημιά πρέπει να μοιραστεί αρχικά στο κράτος, μετά στον επιχειρηματία και ένα μικρό μερίδιο στον εργαζόμενο».

Κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στον Έβρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως δεν συνέβη απολύτως τίποτα, κάνοντας λόγο για τεχνικό ζήτημα με την Τουρκία. Έστρεψε, δε, τα βέλη του προς την αντιπολίτευση υποστηρίζοντας πως υιοθέτησε μια πιο ακροδεξιά ρητορική.

«Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές» ήταν το σχόλιό του για τα ενδεχόμενα ανασχηματισμού της κυβέρνησης ή πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσω πίσω

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως τα δύσκολα τα έχουμε αφήσω πίσω, δίνοντας τα εύσημα στον ελληνικό λαό. «Εάν δεν είχαμε δουλέψει όλοι μαζί, δεν θα τα πετυχαίναμε. Έπρεπε να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα». Ωστόσο, επεσήμανε πως τα μέτρα ήρθαν να μείνουν.

«Τα μέτρα προσωπικής υγιεινής ήρθαν για να μείνουν. Πρέπει να επιμένουμε σ’ αυτές τις συνταγές για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Star.

Αναφερόμενος στο επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως θα μπορέσει να ανοίξει η «βαριά βιομηχανία της χώρας». Όπως είπε, θα γίνονται «δειγματοληπτικοί οι έλεγχοι στους τουρίστες».

Στο σημείο αυτό, χαρακτήρισε ψεύτικο το δίλημμα ανάπτυξης ή προστασίας της υγείας. «Όσο πιο γρήγορα πάρουμε μέτρα για την υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η ανάπτυξη».

Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρος για την απόφαση της κυβέρνησης, λέγοντας πως είναι η ασφαλέστερη στιγμή να τα ανοίξουν, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εξαιρετικά. «Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο. Είναι μεγάλο το διάστημα των έξι μηνών χωρίς σχολείο. Θα ήταν λάθος να ακούσω τις δημοσκοπήσεις και να μην ανοίξουμε τα δημοτικά. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν το άνοιγμα. Είναι η πιο σωστή ώρα, καθώς τα κρούσματα είναι πολύ λίγα».

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε, δε, κάλεσμα στους γονείς να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο. «Είναι καλύτερο να βρίσκονται σε ένα οργανωμένο περιβάλλον και όχι έξω. Είναι πιο εύκολο να τηρούν τα μέτρα σε μία οργανωμένη δομή» είπε χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες στιγμές που αποφασίστηκε το lockdown

Μιλώντας για τις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «από τον Ιανουάριο παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις στην Κίνα. Όταν αρχίσαμε να βλέπουμε τα κρούσματα στην Ιταλία, ήμασταν σίγουροι ότι θα πάρει διαστάσεις πανδημίας».

«Ακυρώσαμε τα καρναβάλια, πριν καν υπάρξει το πρώτο κρούσμα. Κάναμε στην Πάτρα το σωστό. Έπρεπε να πάμε σε lockdown. Και πήρα την απόφαση να το κάνουμε αμέσως» είπε, προσθέτοντας πως, εάν το κάναμε δύο εβδομάδες αργότερα, θα είχαμε θρηνήσει περισσότερα θύματα. Μία μέρα αμφιταλαντεύτηκα για την απόφαση του lockdown».

Τι θα γίνει το φθινόπωρο

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα και με την ανησυχία για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κοροναϊού το φθινόπωρο να είναι έκδηλη, ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του αποκλείοντας γενικό και οριζόντιο lockdown.

Όπως σημείωσε «θα είμαστε πιο έτοιμοι και προετοιμασμένοι. Δηλαδή θα υπάρχει στοχευμένο lockdown και όχι γενικό και οριζόντιο». Στο σημείο αυτό προανήγγειλε πως τον Οκτώβριο θα υπάρχουν περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ. «Θα έχουμε ενισχυθεί υγειονομικά. Θα έχουμε καλύτερα φαρμακευτικά πρωτόκολλα. Μπορεί και να έχουμε φάρμακο».

Συνέχισε, δε, λέγοντας πως «σώσαμε ζωές, θα ήταν τα πράγματα πολύ χειρότερα εάν είχαμε αργήσει να πάρουμε τα μέτρα. Μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε καλά, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Με ανησύχησαν οι εικόνες στις πλατείες και ένας από τους λόγους που επισπεύσαμε το άνοιγμα τις εστίασης είναι να διασκεδάζει ο κόσμος οργανωμένα και όχι ανοργάνωτα».

Μετράει περισσότερο η γνώμη μας σήμερα

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως οι ξένοι βλέπουν την Ελλάδα με άλλο μάτι και ότι ανοίγονται νέες ευκαιρίες με αυτή τη νέα εικόνα που χτίζει η Ελλάδα. «Ως αξιόπιστη χώρα σήμερα, η Ελλάδα διεκδικεί και στην Ευρώπη. Διεκδικεί, όχι δανεικά, απευθείας μεταβιβάσεις από την ΕΕ, στη γραμμή που άνοιξαν η Γαλλία και η Γερμανία.

«Η γνώμη μας, σήμερα, μετράει περισσότερο στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Η ζημιά πρέπει να μοιραστεί

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα στην οικονομία, ο πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει κάποια πρόβλεψη για την ύφεση. «Έχω πει ότι θα είναι μεταξύ 5% και 10%» είπε και αναφέρθηκε στο ποσοστό της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό. Χτίζουμε από το μηδέν, γιατί Απρίλιο – Μάιο είχαμε μηδενική κίνηση. Αλλά πιστεύω ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν. Πρέπει και οι επιχειρηματίες του κλάδου να πάρουν το ρίσκο. Όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη. Η ζημιά πρέπει να μοιραστεί αρχικά στο κράτος, μετά στον επιχειρηματία και ένα μικρό μερίδιο ο εργαζόμενος».

Καινούριο σύστημα υγείας

Ο πρωθυπουργός έθεσε στις άμεσες προτεραιότητες την ανασύσταση του συστήματος Υγείας, λέγοντας πως «έχουμε την τεχνογνωσία να σχεδιάσουμε ένα καινούριο σύστημα.

«Θα μπολιάζεται με καλές τακτικές του ιδιωτικού τομέα, αλλά η βάση θα είναι η δωρεάν και καθολική πρόσβαση όλων των Ελλήνων» επεσήμανε. Στο πλαίσιο αυτό εξήρε την προσωπικότητα του Σωτήρη Τσιόδρα, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμη και μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης, θα παραμείνει σύμβουλός του ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ.

Δεν συνέβη απολύτως τίποτα – Η συνοριακή γραμμή δεν μετακινείται

Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό με την Τουρκία στον Έβρο, διαβεβαίωσε πως δεν έγινε απολύτως τίποτα, κάνοντας λόγο για τεχνικό ζήτημα.

«Τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία είναι καθορισμένα. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται. Υπάρχουν τμήματα ανατολικά του Έβρου που είναι ελληνικά, όπως και τμήμα δυτικά του Έβρου που είναι τουρκικά. Δεν είναι συνοριακή διαφορά. Είναι τεχνικό ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «κακώς έσπευσε να εκμεταλλευθεί την όλη συζήτηση, διότι στην ουσία υιοθέτησε μια πιο ακροδεξιά ρητορική».

Όπως συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός «θα κάνουμε τον φράκτη στο νότιο τμήμα του Έβρου. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία. Το κάνουμε στο ελληνικό έδαφος, όπως έγινε και στο βόρειο τμήμα του Έβρου».

Παράλληλα, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, υποστήριξε πως δεν είναι στο επίπεδο που θα ήθελε η Ελλάδα. «Όχι με δική μας υπαιτιότητα. Θα πέσουν οι τόνοι, χωρίς καμία υποχωρητικότητα. Είμαστε σίγουροι για το δίκιο μας».

Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές

Τέλος, ερωτηθείς για τα ενδεχόμενα ανασχηματισμού της κυβέρνησης ή πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε κατηγορηματικός. «Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές. Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει την κυβέρνηση με εμπιστοσύνη και την περιβάλλει επίσης επειδή γνωρίζει πως δεν είμαι λαϊκιστής».

«Πήρα εντολή 4ετίας. Μας προέκυψε μια πολύ μεγάλη κρίση. Ο πυρήνας της πολιτικής, παραμένει ίδιος. Είμαστε πιο ισχυροί πολιτικοί σήμερα. Είμαστε κυβέρνηση 10 μηνών» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνη τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

«Δεν είναι επί του παρόντος ο ανασχηματισμός. Θα γίνει κάποια στιγμή, αλλά δεν είναι επί του παρόντος. Η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της, δουλεύει καλά» κατέληξε.

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου