Δύο ανατροπές και μία μάχη μέχρι τελικής πτώσεως ήταν τα δύο χαρακτηριστικά του β΄ γύρου των περιφερειακών εκλογών, όπου κυριάρχησαν πάντως οι υποψήφιοι που είχαν την υποστήριξη των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Η Ν.Δ. κερδίζει 7 περιφέρειες: Ηπειρο (από την πρώτη Κυριακή), Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο και Πελοπόννησο. Το ΠΑΣΟΚ δύο: Δυτική Ελλάδα και Κρήτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δύο: Αττική και Ιόνια Νησιά. Στην Κεντρική Μακεδονία εξελέγη ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, που ήταν «αντάρτης» της Ν.Δ. και στη Δυτική Μακεδονία ο κ. Θ. Καρυπίδης, τον οποίο είχε προτείνει αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αποσύροντας όμως στη συνέχεια την υποστήριξή του λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν.

Αναλυτικά, ευρύτατη ήταν η νίκη του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, ο οποίος απέσπασε το 70,45% των ψήφων, έναντι του υποψήφιου της Ν.Δ. κ. Γιάννη Ιωαννίδη (29,55%). Ο κ. Τζιτζικώστας είχε λάβει στον προηγούμενο γύρο 32,81% έναντι 18,59% του κ. Ιωαννίδη. Ανατροπή σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία όπου ο ανεξάρτητος υποψήφιος Θεόδωρος Καρυπίδης αναδείχθηκε νικητής του β΄ γύρου μολονότι είχε τερματίσει δεύτερος την προηγούμενη Κυριακή. Συγκεκριμένα, ο κ. Καρυπίδης (είχε λάβει αρχικά τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, που την απέσυρε αργότερα) έλαβε το 55,63% (29,13% στον α΄ γύρο), έναντι 44,37% του Γιώργου Δακή (υποψήφιος Ν.Δ.).

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ο Γιώργος Παυλίδης από τη Ν.Δ. απέσπασε το 54,47% των ψήφων (34,73% στον α΄ γύρο), με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Αριστείδη Γιαννακίδη να τερματίζει δεύτερος (45,53% – 27,58% στον α΄ γύρο). Η υποψηφιότητα που στήριξε η Ν.Δ. επικράτησε και στο Β. Αιγαίο, όπου νέα περιφερειάρχης θα είναι η Χριστιάνα Καλογήρου. Απέσπασε 54,58% έναντι του 45,42% του ανεξάρτητου υποψηφίου Αθανάσιου Γιακαλή. Νέος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας θα είναι ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας, που κατέβηκε ως ανεξάρτητος (51,86% έναντι 48,14% του κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, με στήριξη της Ν.Δ.).

Στη Θεσσαλία, ο Κωνσταντίνος Αγοραστός (Ν.Δ.) κέρδισε τη μάχη του β΄ γύρου έναντι του Νικόλαου Τσιλιμίγκα, ανεξάρτητου υποψηφίου με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Αγοραστός έλαβε 54,91% (42,90% στον α΄ γύρο). Ανατροπή σημειώθηκε και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όπου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος ανέτρεψε τη διαφορά του α΄ γύρου με τον συνυποψήφιό του Σπυρίδωνα Σπύρου. Ελαβε 61,16% έναντι 38,84% του κ. Σπύρου (20,55% και 21,76% στον α΄ γύρο).

Περιφερειάρχης Κρήτης θα είναι από 1ης Σεπτεμβρίου ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, που κατήλθε στις εκλογές ως ανεξάρτητος. Απέσπασε ποσοστό 64,52% έναντι 26,21% του κ. Σεραφείμ Τσόκα, υποψηφίου της Ν.Δ. Στο Νότιο Αιγαίο, τη μάχη κέρδισε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος (56,61% – Ν.Δ.), έναντι του ανεξάρτητου υποψηφίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη (43,39%). Στην Πελοπόννησο, ευρεία διαφορά πέτυχε ο κ. Πέτρος Τατούλης (ανεξάρτητος με στήριξη Ν.Δ.) με 59,09% κερδίζοντας τον Οδυσσέα Βουδούρη, με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, στη Στερεά Ελλάδα, ο Κώστας Μπακογιάννης (Ν.Δ.) αναδείχθηκε νέος περιφερειάρχης (56,07% έναντι 43,93% του Ευάγγελου Αποστόλου του ΣΥΡΙΖΑ). Υπενθυμίζεται ότι στην περιφέρεια Ηπείρου νικητή είχαμε από την πρώτη Κυριακή, τον κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη (Ν.Δ.).

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ