Τοπικές Ειδήσεις

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη ρευστότητας στην τοπική αγορά

Με το… σταγονόμετρο γίνεται η προμήθεια εμπορευμάτων και η προετοιμασία καταστημάτων, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου αφού δεν κυκλοφορεί “ρευστό” χρήμα στην τοπική αγορά.
Επιταγές πλέον κατέχουν λίγοι αφού οι τράπεζες δεν χορηγούν εύκολα μπλοκ και οι επαγγελματίες πασχίζουν να κάνουν μετ’ εμποδίων την προετοιμασία τους, με τα περιορισμένα χρήματα που διαθέτουν.
Η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι είναι διάχυτη, αφού όλοι περιμένουν την μαζική έλευση των επισκεπτών προκειμένου να κινηθεί η αγορά της Ρόδου, το γεγονός ωστόσο ότι οι περισσότεροι επισκέπτες μας έχουν έρθει με ειδικά οικονομικά πακέτα προσφορών, ιδίως στην έναρξη της σεζόν, δεν αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την οικονομική τους ευρωστία και άρα για την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης της Ρόδου δήλωσε στην “δ” πως ο εφοδιασμός γίνεται μετ’ εμποδίων καθώς αδυνατεί να βρει ποικιλία προϊόντων στην τοπική αγορά. Όπως λέει, ακόμα και οι χονδρέμποροι σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αφού η έλλειψη ρευστού είναι πιο ορατή από ποτέ στη Ρόδο.
Στο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στην τοπική αγορά ήρθε να προστεθεί ένα επιπλέον πρόβλημα, αυτό των υπερβολικών καθυστερήσεων στην άφιξη των εμπορευμάτων από τον Πειραιά, λόγω μη επάρκειας θέσεων φορτηγών στα πλοία της γραμμής, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου της Ρόδου, προς τον Επιτελικό Εμπορικό Διευθυντή Attica Group κ. Διονύση Θεοδωράτο.
«Ο πυρετός προετοιμασίας που επικρατούσε προηγούμενες χρονιές, σήμερα δεν υπάρχει στην τοπική αγορά της Ρόδου. Αν και θα έπρεπε αυτή την περίοδο οι επιχειρηματίες του τουρισμού να είναι υπ΄ατμόν, εντούτοις η κίνηση ειναι υποτονική. Αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην τοπική αγορά. Η έλλειψη ρευστού σε συνδυασμό με την καθυστέρηση μεταφοράς εμπορευμάτων από την Αθήνα, έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση…. Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος που λένε. Αδυνατούμε να βρούμε τα εμπορεύματα που θέλουμε, κι αν ακόμα τα βρούμε δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες προς διάθεση, από τρόφιμα μέχρι και αναψυκτικά. Άλλες χρονιές αυτή την περίοδο δεν σταματούσαν να καταφθάνουν προς τη Ρόδο τριαξονικά φορτηγά. Σήμερα, δυστυχώς, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου δυστοκία. Δεν πάνε να λένε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, η αγορά ασφυκτιά.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος έχει άλλη άποψη να κάνει μια βόλτα στην αγορά να μιλήσει με τους επιχειρηματίες», λέει ιδιοκτήτης τουριστικής επιχείρησης στη “δ”, όπου όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «έχουν περάσει εκατομμύρια από τα χέρια του αλλά σήμερα παλεύει για την επιβίωσή του».
Ανοίγουν με περσινό
εμπόρευμα!
Το πρόβλημα είναι γενικευμένο σε όλη την τοπική αγορά και δεν αφορά μόνο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις ξεκίνησαν με αποθέματα της περσινής περιόδου, όπως συμβαίνει στα τελευταία χρόνια, ευελπιστώντας ότι με το άνοιγμα της σεζόν θα καταφέρουν να ανακυκλώσουν τα κεφάλαια, για να μπορέσουν να προβούν σε επαναληπτικές παραγγελίες. Πάντως παρά τα πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα για τις αφίξεις, ο εμπορικός κόσμος κρατά χαμηλούς τους τόνους, εκτιμώντας ότι το σκηνικό θα είναι ίδιο με πέρυσι, που έσπασαν μεν τα κοντέρ των αφίξεων αλλά τα έσοδα ήταν μειωμένα.
Την ίδια ώρα σε πονοκέφαλο εξελίσσεται η εύρεση προσωπικού στη Ρόδο για την στελέχωση όχι μόνο ξενοδοχείων αλλά και τοπικών επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα πολλές θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές και πολλοί επιχειρηματίες να βρίσκονται στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης.
Η εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού για την κάλυψη αναγκών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων που επιθυμούν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες τους, όπως λένε ιδιοκτήτες και επιτελικά στελέχη, αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στη Ρόδο.
Να σημειωθεί ότι και φέτος πολλά ξενοδοχεία θα καλύψουν τις θέσεις τους με προσωπικό εκτός Ρόδου, αφού το ντόπιο δυναμικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν αυξηθεί στα τελευταία χρόνια με την αύξηση των κλινών.
Παράλληλα, πολλές τοπικές επιχειρήσεις επέλεξαν να δημοσιεύσουν αγγελίες για αναζήτηση προσωπικού άλλες περιοχές της χώρας προκειμένου να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ άνοιγμα και της νέας σεζόν θα γίνει με πολλά κενά σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία στη Ρόδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου