ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Οργή για την απάντηση του Μητσοτάκη στο «γιουρούσι» του Ερντογάν

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Μέγεθος γραμμάτων

Ενο­χλη­μέ­να εμ­φα­νί­ζο­νται τα τουρ­κι­κά ΜΜΕ από την απά­ντη­ση που έδωσε ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης στις δη­λώ­σεις του Ρε­τζέπ Ταγίπ Ερ­ντο­γάν, ο οποί­ος είχε δη­λώ­σει: «Κοίτα Μη­τσο­τά­κη, πάλι μιλάς δεξιά και αρι­στε­ρά. Να ξέ­ρεις καλά το εξής: Εάν προ­σπα­θή­σεις να κά­νεις κά­ποιο λάθος, να ξέ­ρεις ότι οι τρε­λοί Τούρ­κοι θα κά­νουν γιου­ρού­σι».

Όπως με­τα­δί­δει από την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη ο αντα­πο­κρι­τής του ΣΚΑΪ, Μα­νώ­λης Κω­στί­δης, το τη­λε­ο­πτι­κό δί­κτυο Haber Global ανα­φέ­ρει σε ρε­πορ­τάζ του:

«Μετά την προει­δο­ποί­η­ση του Ρε­τζέπ Ταγίπ Ερ­νο­γάν ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ελ­λά­δας Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης αύ­ξη­σε την προ­βο­κα­τό­ρι­κη του ρη­το­ρι­κή. Ο Μη­τσο­τά­κης έκανε δη­λώ­σεις που φά­σκουν και αντι­φά­σκουν. Σε αντί­θε­ση με το μή­νυ­μα του στο Ντα­βός που έλεγε ᾽᾽να κά­τσου­με στο τρα­πέ­ζι­᾽᾽ αυτή τη φορά δή­λω­σε πως ᾽᾽η Ελ­λά­δα δεν έχει χρόνο να χάσει κά­νο­ντας διά­λο­γο με ανοη­σί­ε­ς᾽᾽».

Και συ­νε­χί­ζει: «Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ελ­λά­δας και πάλι έκανε σκαν­δα­λώ­δεις δη­λώ­σεις. Δή­λω­σε ότι ‘αυτοί που λένε πως θα έρ­θουν μια νύχτα ξαφ­νι­κά ίσως ξυ­πνή­σουν ξαφ­νι­κά και βρουν τον εαυτό τους στη σκλη­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα’ και τό­νι­σε πως με τα νέα αε­ρο­σκά­φη ο ελ­λη­νι­κός ενα­έ­ριος χώρος θα προ­στα­τευ­τεί κα­λύ­τε­ρα».

Πα­ράλ­λη­λα, τα τουρ­κι­κά site, μι­λούν για προ­κλη­τι­κές δη­λώ­σεις του Έλ­λη­να πρω­θυ­πουρ­γού: «Ο Μη­τσο­τά­κης ξε­πέ­ρα­σε τα όρια», «Ο Μη­τσο­τά­κης συ­νε­χί­ζει να μην χω­νεύ­ει το ‘μια νύχτα θα έρ­θου­με ξαφ­νι­κά’», «Σκαν­δα­λώ­δεις δη­λώ­σεις Μη­τσο­τά­κη», είναι με­ρι­κοί από τους τί­τλους των ρε­πορ­τάζ.

Εθνι­κό συμ­βού­λιο: Η Ελ­λά­δα αυ­ξά­νει την έντα­ση – Δεν θα δε­χθού­με τε­τε­λε­σμέ­νο

Εν τω με­τα­ξύ, χθες τέ­θη­κε σε συ­ζή­τη­ση στο τουρ­κι­κό συμ­βού­λιο ασφα­λεί­ας, με­τα­ξύ άλλων και το θέμα των εξο­πλι­στι­κών προ­γραμ­μά­των της Ελ­λά­δας. Μά­λι­στα το συμ­βού­λιο στην ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε ανα­φέ­ρει:

«Οι προ­κλη­τι­κές ενέρ­γειες και η ρη­το­ρι­κή και οι προ­σπά­θειες εξο­πλι­σμού της Ελ­λά­δας δεν θα απο­φέ­ρουν κα­νέ­να όφε­λος πέρα από την αύ­ξη­ση της έντα­σης στην πε­ριο­χή μας. Στη συ­νε­δρί­α­ση το­νί­στη­κε έντο­να ότι δεν θα δε­χθού­με οποιο­δή­πο­τε τε­τε­λε­σμέ­νο γε­γο­νός που στο­χεύ­ει την εθνι­κή ασφά­λεια και τα συμ­φέ­ρο­ντα της Τουρ­κί­ας».

Νεύρα στην Άγκυ­ρα για το βι­βλίο του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πο­μπέο

Την ίδια ώρα, εκνευ­ρι­σμός επι­κρα­τεί στην τουρ­κι­κή κυ­βέρ­νη­ση για όσα γρά­φει για την Τουρ­κία ο πρώην υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Μάικ Πο­μπέο.

Ο αμε­ρι­κα­νός πρώην ΥΠΕΞ, απο­κα­λύ­πτει ότι στο πα­ρελ­θόν προ­σπά­θη­σε να σπά­σει την πόρτα του γρα­φεί­ου του Ερ­ντο­γάν, ενώ ανα­φέ­ρε­ται και στο γε­γο­νός ότι επι­σκέ­φθη­κε τον οι­κου­με­νι­κό πα­τριάρ­χη χωρίς να συ­να­ντή­σει κα­νέ­ναν τούρ­κο αξιω­μα­τού­χο θέ­λο­ντας να δεί­ξει την στή­ρι­ξή του.

Η απά­ντη­ση στον Μάικ Πο­μπέο και όσα υπο­στη­ρί­ζει ήρθαν από τον Καλίν, ο οποί­ος ανα­φέ­ρει ότι ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ λέει ψέ­μα­τα.

Στο ρε­πορ­τάζ του το Haber Global ανα­φέ­ρει:

«Στην επι­και­ρό­τη­τα είναι το βι­βλίο του πρώην υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Μαϊκ Πο­μπέο. Ο ίδιος ομο­λό­γη­σε πως στην επί­σκε­ψη του τότε αντι­προ­έ­δρου  Μάικ Πενς στην Άγκυ­ρα, ο ίδιος ο Πο­μπέο επι­χεί­ρη­σε να σπά­σει την πόρτα της τουρ­κι­κής προ­ε­δρί­ας!

Η θη­τεία του έληξε πριν από δυο χρό­νια ωστό­σο συ­νε­χί­ζει την προ­σπά­θεια δια­στρέ­βλω­σης της προ­σπά­θειας και δη­μιουρ­γί­ας εντυ­πώ­σε­ων ενα­ντί­ον της Τουρ­κί­ας. Ο πρώην διοι­κη­τής της CIA και πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πο­μπέο εξέ­δω­σε το νέο του βι­βλίο.

O Πο­μπέο δεν δί­στα­σε να εξη­γή­σει και τη συ­μπε­ρι­φο­ρά του που δεν είχε καμία σχέση με την δι­πλω­μα­τι­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά. Όταν η συ­νά­ντη­ση του Ερ­ντο­γάν με τον αντι­πρό­ε­δρο των ΗΠΑ Πενς κρά­τη­σε πε­ρισ­σό­τε­ρο από την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη διάρ­κεια προ­σπά­θη­σε ο Πο­μπέο να μπει μέσα και μά­λι­στα έσπρω­ξε την πόρτα και ᾽᾽ό­ταν δια­πί­στω­σα πως είναι κλει­δω­μέ­νη τους είπα πως θα την σπά­σω­᾽᾽».

«Καίει» τον Ερ­ντο­γάν το γερ­μα­νι­κό πε­ριο­δι­κό «Stern»

Εν τω με­τα­ξύ, το γερ­μα­νι­κό πε­ριο­δι­κό Stern με δη­μο­σί­ευ­μά του χα­ρα­κτη­ρί­ζει εμπρη­στή τον Ταγίπ Ερ­ντο­γάν, το­νί­ζο­ντας ότι «για να κα­τα­φέ­ρει να μεί­νει στην εξου­σία, προ­κα­λεί συ­γκρού­σεις, εντός της Τουρ­κί­ας, στη Συρία εν­δε­χο­μέ­νως και στη Γερ­μα­νία. Ενώ συ­ζη­τά με τη Δύση και τον Πού­τιν, υπο­τι­μά το ΝΑΤΟ.

Πα­ράλ­λη­λα το πε­ριο­δι­κό ανα­ρω­τιέ­ται αν ο Ερ­ντο­γάν θα δε­χθεί την ήττα του στις εκλο­γές, αφή­νο­ντας να εν­νοη­θεί ότι ο τούρ­κος πρό­ε­δρος θα προ­σπα­θή­σει να μεί­νει στην εξου­σία με κάθε τρόπο, ακόμα και αν ητ­τη­θεί στις εκλο­γές.

Πηγή: skai.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.