ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν περισσότερα λεφτά στην τράπεζα – Δείτε στα Δωδεκάνησα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΥΡΩ

Στα 5.000 ευρώ το μέσο υπό­λοιπο των λογα­ρια­σμών

Ποιοι τρα­πε­ζι­κοί λογα­ρια­σμοί “φού­σκω­σαν” την τελευ­ταία 3ετία – Ποιοι μοι­ρά­στη­καν 45 δισ. ευρώ.

Με τις κατα­θέ­σεις των νοι­κο­κυ­ριών να δια­μορ­φώ­νο­νται περίπου στα 184-185 δισ. ευρώ έχει κλείσει το 2022. Είναι ποσό αυξη­μένο κατά περίπου 4-5 δισ. ευρώ συγκρι­τικά με τον Δεκέμ­βριο του 2021 και κατά περίπου 40-42 δισ. ευρώ συγκρι­τικά με τον Δεκέμ­βριο του 2019.

Η κυβέρ­νηση απο­δί­δει αυτή την αύξηση στην απο­κα­τά­σταση του κλί­μα­τος εμπι­στο­σύ­νης. Άλλοι ανα­λυ­τές προ­σθέ­τουν και το στοι­χείο του “επα­να­πα­τρι­σμού” ή της εξόδου των απο­τα­μιεύ­σεων από τα “σεντού­κια”, άλλοι δίνουν μεγάλη βαρύ­τητα και στο θέμα της παν­δη­μίας που “έκλεισε” μέσα τους πολίτες ,περιο­ρί­ζο­ντας την κατα­νά­λωση. Προς επι­βε­βαί­ωση μάλιστα, όσοι υιο­θε­τούν αυτό το επι­χεί­ρημα ανα­φέ­ρουν ότι το 2022, η αύξηση των απο­τα­μιεύ­σεων ήταν πολύ μικρό­τερη σε σχέση με το 2020 και το 2021.

Όπως και να’χει, το υπό­λοιπο των λογα­ρια­σμών δείχνει 184-185 δισ. ευρώ για τα νοι­κο­κυ­ριά. Μιλάμε για ένα ποσό το οποίο μοι­ρά­ζε­ται σε 36,129 εκα­τομ­μύ­ρια τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς (τόσοι είναι ενεργοί) και μιλάμε για μια αύξηση περίπου 1256 ευρώ ανά τρα­πε­ζικό λογα­ρια­σμό στο διά­στημα από το 2019 μέχρι το 2022. Δεν είναι βέβαια για όλους αυτή η αύξηση. Αυτός είναι ο μέσος όρος που κρύβει από τη μία τη συσ­σώ­ρευση πολύ μεγα­λύ­τε­ρων απο­τα­μιεύ­σεων για κάποιος και την πολύ μικρό­τερη για κάποιους άλλους.

Η στα­τι­στική, δίνει τη δυνα­τό­τητα της “γεω­γρα­φι­κής” μελέτης. Τα στοι­χεία παρου­σιά­ζουν πολύ μεγάλο ενδια­φέ­ρον. Το μέσο υπό­λοιπο του τρα­πε­ζι­κού λογα­ρια­σμού στη χώρα -και μιλάμε πάντοτε για τα νοικοκυριά- έχει φτάσει στα 5046 ευρώ.

Στην πρω­τεύ­ουσα, τα πράγ­ματα είναι πολύ καλύ­τερα. Στην Αττική το υπό­λοιπο του λογα­ρια­σμού έχει ανέβει κατά 1956 ευρώ την τελευ­ταία τριετία και έχει φτάσει στα 6745 ευρώ. Στο κέντρο της Αθήνας φτάνει μάλιστα στα 7278 ευρώ και στην Ανα­το­λική Αττική στα 6078 ευρώ, όταν στον Πειραιά πέφτει στα 4655 ευρώ και στην Δυτική Αττική στα 3860 ευρώ. Οι εισο­δη­μα­τι­κές ανι­σό­τη­τες απο­τυ­πώ­νο­νται και στα υπό­λοιπα των τρα­πε­ζι­κών λογα­ρια­σμών ενώ υπάρ­χουν και ενδεί­ξεις διεύ­ρυν­σης, καθώς ενώ στην περι­φε­ρειακή ενότητα Αθηνών το υπό­λοιπο αυξή­θηκε κατά 2010 ευρώ και στην Ανα­το­λική Αττική κατά 1690 ευρώ, στην Δυτική Αττική η αύξηση ήταν μόλις 1283 ευρώ.

Διεύ­ρυνση ανι­σο­τή­των παρου­σιά­ζε­ται και συγκρι­τικά με την περι­φέ­ρεια. Με εξαί­ρεση την Λευκάδα, την Θεσ­σα­λο­νίκη, την Χαλ­κι­δική, την Λάρισα και τις Κυκλά­δες, σε κανέναν άλλο νομό της χώρας είχαμε αύξηση του υπο­λοί­που των τρα­πε­ζι­κών κατα­θέ­σεων πάνω από 1000 ευρώ την τελευ­ταία 3ετία.

Στην πρώτη στήλη απει­κο­νί­ζε­ται το μέσο υπό­λοιπο ανά τρα­πε­ζικό λογα­ρια­σμό και στην δεύτερη η αύξηση υπο­λοί­που στην 3ετία 2019-2022:

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.