Ειδήσεις

1ο βραβείο UNISEF στα Εκπαιδευτήρια “Ροδίων Παιδεία”

«ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»: Το πλέον πολυβραβευμένο σχολείο στον διαγωνισμό  της unicef

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, που εορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου και της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση της UNICEF, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, η UNICEF Ελλάδας απένειμε τα «Βραβεία UNICEF 2016» σε προσωπικότητες που προωθούν τα δικαιώματα των παιδιών στη χώρα μας και σε σχολεία που ξεχώρισαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους». Η εκδήλωση έγινε στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα και φέτος κυριάρχησαν τα θέματα του πολέμου, των προσφύγων, της φτώχειας, των διακρίσεων, τόσο στα έργα των παιδιών, όσο και στις τοποθετήσεις των ομιλητών.

Στο πλαίσιο αυτού του Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού προγράμματος  που υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τιμήθηκαν  και μάλιστα έλαβαν  το πρώτο βραβείο οι μαθητές  της  περσινής Δ1’ τάξης  των εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» ανάμεσα σε  συμμετοχές από 800 σχολεία. Είναι αλήθεια πως το Δημοτικό του «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» δέχθηκε τα θερμά συγχαρητήρια της επιτροπής για όλες τις ομαδικές εργασίες που έστειλε.

Η ομάδα των μαθητών  της περσινής Δ1’ τάξης του  Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»  μάγεψε, με το διήγημά της, την κριτική επιτροπή που απαρτιζόταν από εξέχοντα πρόσωπα όπως  την Πρόεδρο της UNICEF Ελλάδος, Σοφία Τζιτζίκου, τον Δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, τον συγγραφέα Μάνο Κοντολέων, την Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων STAR Λόλα Νταϊφά, τον Φωτοειδησεογράφο Reuters Γιάννη Μπεχράκη, την Προϊσταμένη Εκπαίδευσης και Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού της UNICEF Ελλάδος Ράνια Μακρή και πολλούς άλλους.

Είκοσι τέσσερις μαθητές της Δ1’ τάξης της σχολικής χρονιάς 2015-2016 με την καθοδήγηση και τον συντονισμό της υπεύθυνης εκπαιδευτικού Μάρθας Σταχίκα, δημιούργησαν μια ιστορία σχετική με  την προστασία και διεκδίκηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Μέσα από ομαδική εργασία εμπνεύστηκαν τους ήρωες και την πλοκή της ιστορίας και την εικονογράφησαν. Κάθε μαθητής πρόσθεσε τη δική του πινελιά σε αυτό το συγγραφικό και εικαστικό δημιούργημα ολοκληρώνοντας ένα εικονογραφημένο βιβλίο 46 σελίδων. Οι μικροί λογοτέχνες κατάφεραν να μαγέψουν την κριτική επιτροπή με την ευαισθησία τους πάνω στο σύγχρονο πρόβλημα των προσφυγόπουλων αλλά και με την καλλιτεχνική επιμέλεια της ιστορίας τους.

Εικονογραφημένο μυθιστόρημα «Batal»

Ο μικρός Batal, ένα ευτυχισμένο παιδί που ζει με την οικογένεια του σε μια χώρα όχι και τόσο μακρινή από τη δική μας, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του λόγο ενός φρικτού πολέμου. Ο Batal όμως είναι ένα παιδί όπως όλα τα άλλα και φοβάται αυτές τις νέες περιπέτειες που πρέπει να αντιμετωπίσει. Για το λόγο αυτό η μαμά του αποφασίζει να τον εμψυχώσει παρομοιάζωντας το ταξίδι τους, με όλες τις δυσκολίες του, με τα παραμύθια που τόσο αγαπάει ο Batal. O Βatal με θάρρος νιώθει σαν τον Κοντορεβιθούλη, τον Οδυσσέα, τον Χάρι Πότερ, τον Αλαντίν, τον Αστερίξ και γνωρίζει πολλούς ανθρώπους που του θυμίζουν ήρωες όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, η καλή νεράιδα, το τζίνι από το λυχνάρι. Όμως «Η ζωή του δεν είναι ούτε παραμυθένια ούτε παραμύθι. Ο μικρός είναι ένας ήρωας σε μια ιστορία που κανείς δεν ξέρει αν θα έχει ένα ευτυχισμένο τέλος αλλά σίγουρα είναι ένας ΉΡΩΑΣ!», άλλωστε στην αραβική γλώσσα, τη μητρική γλώσσα τόσο πολλών παιδιών που εγκαταλείπουν τις χώρες τους στη Μέση Ανατολή λόγο του φριχτού πολέμου και αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, «batal» σημαίνει ήρωας.

Το πρώτο βραβείο παρέλαβε η μαθήτρια Ραφαέλα Καραπάνου όπως και η εκπαιδευτικός που συντόνισε το πρόγραμμα Μάρθα Σταχίκα. Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν αντιπροσωπεία μαθητών, Βαγιανάκης Σωτήρης, Ζαννετή Αντέλη, Λάγκαλη Μαρία, Λυμπεροπούλου Μαρίλια, Παπαγρηγορίου Κατερίνα, Φουτούλη Κωνσταντίνα, Χατζή Παρασκευή, συνοδευόμενη από την εκπαιδευτικό της τάξης Ζωή Ζαϊρη. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δεχτούν συγχαρητήρια για το έργο τους από τα μέλη της επιτροπής, καθώς και να παρουσιάσουν το έργο τους σε συνεντεύξεις που έδωσαν σε δημοσιογράφους. Κατά τη διάρκεια της βράβευσης δεν παραλείφθηκε να αναφερθεί από τον συγγραφέα, Μάνο Κοντολέων, πως τα εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» διαπρέπουν συχνά μέσα από τις δημιουργικές τους εργασίες, αφού είναι η τρίτη χρονιά που αποσπούν το πρώτο βραβείο, ενώ έχουν λάβει πολλούς επαίνους καθώς και τρίτο βραβείο τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι αλήθεια πως κάθε χρόνο οι εργασίες των μαθητών από τα εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» αγγίζουν την ψυχή της κριτικής επιτροπής, που επιβράβευσε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζονται σε αυτά ζητήματα όπως η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των παιδιών  αλλά και η γνησιότητα της παιδικής σφραγίδας κάθε εργασίας τους.

Τα εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» για άλλη μια φορά προέτρεψαν τους μαθητές να προβληματιστούν πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, να ερευνήσουν ανθρώπινες συμπεριφορές μέσα από παρατήρηση, συζήτηση, δράσεις και στάσεις, να καταθέσουν τις προσωπικές σκέψεις και ανησυχίες  τους καταφέρνοντας με τον τρόπο τους να δυναμώσουν την φωνή όσων αγωνίζονται για τα δικαιώματα όλων των παιδιών του κόσμου.

1ο βραβείο: Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»- τάξη Δ1’

Εκπαιδευτικός: Μάρθα Σταχίκα

Μαθητές: Agaptseva Άννα Μαρία, Zotoya Ουλιάνα, Βαγιανάκης Σωτήρης-Ραφαήλ, Βασιλειάδη Βασιλική-Λουκία, Γεράρδη Χριστίνα-Μαρία, Ζαννετή Αντέλη, Ζώτου Χριστίνα-Μαρία, Καραπάνου Ραφαέλα, Κογεράκη Ευαγγελία, Λάγκαλη Μαρία, Λυμπεροπούλου Μαρία, Μανιός Χρήστος, Μπουτσιούκης Νικόλαος, Παντελίδης Γρηγόρης-Πανορμίτης, Παπαγρηγορίου Κατερίνα-Γαβριέλλα, Παπαντωνίου Σωτήρης-Βασίλειος, Παπουρδάνος Ιάσων, Πάππου Εμμανουήλ, Πάππου  Νικολέτα, Πολωνιατάκης Νίκος-Πανορμίτης, Φίλη Βανέσσα, Φουτούλη Κωνσταντίνα, Χατζή Παρασκευή, Χατζηαντωνίου Μαρία-Τσαμπίκα.

 

UNICEF 2016

 

Βραβείο UNICEF 2016 «Λάμπρος Κανελλόπουλος»: Απονέμεται στο Μοχάμεντ Μοχάμεντ, 13 ετών, ο οποίος έχει δίψα για μάθηση, μιλά 6 γλώσσες και προσφέρει εθελοντικά τη βοήθειά του σε διερμηνεία στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα – όπου και διαμένει με την οικογένειά του.

Βραβείο UNICEF 2016: Απονέμεται στο Λευτέρη Πετρούνια για το ήθος και την προαγωγή του Ευ Αγωνίζεσθαι και του Ολυμπιακού ιδεώδους αποτελώντας ένα παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά και τους νέους στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Ειδικό Βραβείο «Νίκος Αναλυτής»: Απονέμεται στο 2θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ψαρής Φοράδας Ηρακλείου Κρήτης, Τάξη Δ΄ από την Αλεξάνδρα Πάλλη, Γραμματέα Δ.Σ. του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Βραβεύονται τα σχολεία:

Νηπιαγωγεία – Αφίσες:

  • 1ο Βραβείο – 15ο Νηπιαγωγείο Βέροιας (Κλασικό Τμήμα)
  • 2ο Βραβείο – Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Το αερόστατο» Πατρών
  • 3ο Βραβείο – Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, 2ο Τμήμα Προνηπίων

 

Δημοτικά:
Αφίσες

  • 1ο Βραβείο – 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου, Τάξη Α2
  • 2ο Βραβείο – 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας, Τάξη Β1
  • 3ο Βραβείο – «Ζάννειο Εκπαιδευτήριο» Ηρακλείου Κρήτης, Τάξη Β1

Παραμύθια

  • 1ο Βραβείο – Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ » Ρόδου, Τάξη Δ1
  • 2ο Βραβείο – 60ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, Τάξη Δ1
  • 3ο Βραβείο – 11ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, Τάξη Γ2

Βιβλία – Εφημερίδες

  • 1ο Βραβείο – 5ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου, Τάξη Ε1
  • 2ο Βραβείο – 1ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης, Τάξη Ε1
  • 3ο Βραβείο – 26ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Τάξη Ε΄

 

1

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου