Ειδήσεις

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών σε όλες τις μορφές της συνιστά τον σκληρό πυρήνα των έμφυλων ανισοτήτων και αναπαράγει τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η βία είναι δια-ταξική και δια-φυλετική και πλήττει βάναυσα τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και κοριτσιών που την υφίστανται.
Οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα του πολέμου, της μετανάστευσης, του σύγχρονου δουλεμπορίου. Κι όμως, η βία που καταγγέλλεται με απέχθεια όταν συμβαίνει σε ένα δωμάτιο βασανιστηρίων ή στην άλλη άκρη του κόσμου, όταν παράγεται καθημερινά στους κόλπους της οικογένειας δεν έχει την ίδια αντιμετώπιση – παρά το γεγονός ότι το 50% περίπου από τις σωματικές βιαιοπραγίες και το 1/3 από τις απόπειρες φόνου κατά γυναικών, έχουν δράστη το σύζυγο ή τον σύντροφό τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά γενικά, πάντα διεκδικούσαν και εξακολουθούν να παλεύουν για :
-Μηδενική ανοχή όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, με ιδιαίτερη έμφαση στους πολιτικούς θεσμούς (π.χ. μέσα στη Βουλή).
-Νομοθεσία και πρακτικές πολιτικές που διασφαλίζουν την ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στη διακίνηση και εμπορία γυναικών και ανηλίκων (trafficking).
-Εφαρμογή προληπτικών μέτρων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
– Δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων σε όλη τη χώρα.
-Μέτρα και πολιτικές ενάντια στην εμπορευματοποίηση του σώματος των γυναικών και τα σεξιστικά πρότυπα στη διαφήμιση, στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέσω της Επιτροπής «ΑΙΓΑΙΟ 50:50 Ισόρροπη Συμμετοχή», και καλεί τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προωθήσουν έμπρακτα τις πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση δικτύων αλληλεγγύης, εκπόνησης μελετών και ερευνών και υλοποίησης δράσεων ενδυνάμωσης κακοποιημένων γυναικών, αλλά και να οργανώσουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου