Την πρόταση για τη δημιουργία μίας από τις μεγάλες ευρωπαϊκές υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης —του λεγόμενου AI Giga Factory— στη Δυτική Μακεδονία παρουσίασε η ΔΕΗ, με την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, να δίνει το «παρών» και να αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της επένδυσης για τη χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά την τοποθέτησή της, η Υπουργός τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.
«Η δημιουργία ενός AI Giga Factory στην Ελλάδα θα ανοίξει νέους δρόμους για την έρευνα, τη δημόσια διοίκηση, τις κοινωνικές υπηρεσίες και πολλούς οικονομικούς κλάδους – μεταξύ αυτών και τον τουρισμό», υπογράμμισε.
Η κα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε το έργο «εμβληματική επένδυση» για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής αυτονομίας, επισημαίνοντας ότι θα συμβάλει στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου οικοσυστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης. Ένα οικοσύστημα ικανό να στηρίξει την έρευνα, τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση, προωθώντας ταυτόχρονα την ψηφιακή οικονομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.
Σύμφωνα με την πρόταση της ΔΕΗ, το «Giga Factory Τεχνητής Νοημοσύνης» φιλοδοξεί να αποτελέσει μια κορυφαία ευρωπαϊκή υποδομή που θα ενισχύσει τις δυνατότητες της Ευρώπης στον τομέα, θα προωθήσει την καινοτομία και θα διασφαλίσει την τεχνολογική της ανεξαρτησία.
Η ελληνική υποδομή θα βασιστεί σε στρατηγικές συνεργασίες και στα μοναδικά πλεονεκτήματα της χώρας, παρέχοντας υπηρεσίες και τεχνογνωσία παγκόσμιου επιπέδου προς όφελος της έρευνας, του δημοσίου και των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.
Εστιάζοντας στον τομέα του τουρισμού, η Υπουργός ανέδειξε τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας, την κατανόηση των αναγκών των επισκεπτών και την προβολή των ελληνικών προορισμών.
Όπως είπε, το Υπουργείο Τουρισμού επενδύει ήδη σε καινοτόμα έργα που αξιοποιούν τεχνολογίες AI, με στόχο τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για προορισμούς και επιχειρήσεις.
Μεταξύ των δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη:
Η εφαρμογή “maiGreece”, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία παρέχει προσωποποιημένες ταξιδιωτικές πληροφορίες και σύνδεση με το 112.
Η νέα Δράση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την ανάπτυξη συστήματος πληροφόρησης και εξυπηρέτησης ταξιδιωτών μέσω τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης 2ης γενιάς, που θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη της επίσημης ταξιδιωτικής πύλης visitgreece.
Πηγή: tornosnews.gr















