Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας

Η καλύτερη αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Ρόδο, είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Μητρόπολης Ρόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας στο νησί της Ρόδου και ο Μητροπολίτης Ρόδου έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, αν και το θέμα επαφίεται κυρίως στις κατά τόπους ενορίες που είναι ξεχωριστά ΝΠΔΔ.
«Οι διαδικασίες εγκρίνονται από τις εκκλησιαστικές επιτροπές των ενοριών. Η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου δεν έχει ανάμειξη σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας», λέει ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος.
Να σημειωθεί πάντως, ότι η Μητρόπολη Ρόδου (ως ΝΠΔΔ) έχει στην κατοχή της πολύ λίγα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα), ενώ η εκκλησιαστική περιουσία στο νησί, αφορά έναν μεγάλο αριθμό από αγροτικά -ως επί το πλείστον- και αστικά ακίνητα.
Η βαριά φορολογία πάντως, παραμένει ανασταλτικός παράγοντας για περαιτέρω αξιοποίηση αφού τα ενοίκια είναι χαμηλά.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της “δ”, το Φανάρι παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολλή προσοχή την εξέλιξη της διδικασίας, γι’ αυτό κι έχει δώσει βαρύτητα στην περιοχή της Ρόδου, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, που αποτελούν περιοχή ευθύνης του.
Δεν είναι τυχαίο που εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έχουν επισκεφθεί επανειλημμένα την Ρόδο, με αποκλειστικό σκοπό την καταγραφή και παρακολούθηση της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Παράλληλα, υπάρχει και η βελτίωση του νομικού πλαισίου. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιανουάριο, με την νέα τροπολογία που πέρασε στη Βουλή σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, ρυθμίζονται εφεξής μια σειρά από πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου (Ρόδου, Κάσου – Καρπάθου, Λέρου – Καλύμνου – Αστυπαλαίας, Σύμης, Κώου – Νισύρου) αλλά και η Εξαρχία της Πάτμου.
Σύμφωνα με την σχετική τροπολογία, ρυθμίζονται: α. διορισμοί κληρικών που έγιναν το 2010 και δεν δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ, β. Δίδεται η δυνατότητα διά νόμου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Μητροπόλεων, Εξαρχίας Πάτμου γ. δίδεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Μητροπολίτη να προτείνει προς την Ιερά Σύνοδο (Εκκλησίας Ελλάδος, ή Πατριαρχείου, ή Κρήτης κ.λπ.) την σύσταση εκκλησιαστικών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δ. Προωθούνται λύσεις σε θέματα α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης κ.ά. ενώ ενδιαφέρον σημείο στην τροπολογία αποτελεί το ό,τι ξεκαθαρίζεται το καθεστώς στις “Μουμφτίες” (οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στο Νομό Δωδεκανήσου παρά μόνο σε Κομοτηνή, Ξάνθη & Διδυμότειχο).
Πρόκειται για μια σειρά ενεργειών που «λύνουν» τα χέρια της Εκκλησίας σε κομβικά σημεία της διοίκησης, δίδοντας το δικαίωμα της αυτορύθμισης και αυτοδιαχείρισης στα του οίκου της.

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
ΚΛΗΡΙΚΩΝ
Την ίδια ώρα, παραμένει πρόβλημα για το νησί της Ρόδου -αλλά και για τα μικρότερα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου, που θεωρείται παραμεθόριος περιοχή- η έλλειψη ιερέων με συνέπεια να μην μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά οι εκκλησίες.
Πρόσφατα εμφανίσθηκε και πάλι έλλειψη σε χωριά του νησιού αλλά και μέσα στην πόλη αφού όπως δηλώνει αρμοδίως η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου «υπάρχει ενδιαφέρον για χειροτονίες, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα να προσληφθούν και να μισθοδοτηθούν οι κληρικοί». Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα νησιά της περιοχής, όπου εμφανίζονται ελλείψεις είτε από εκλιπόντες είτε από κληρικούς που συνταξιοδοτούνται και δεν υπάρχει η δυνατότητα αναπλήρωσης των κενών.
Μόλις τον περασμένο μήνα, η Ιερά Μητρόπολις Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας προκήρυξε μια θέση κληρικού αλλά και πάλι, δεν είναι αρκετή για να καλύψει τα κενά στα νησιά ευθύνης της.
Να σημειωθεί ότι ως μοναδική λύση, προβάλλεται προς το παρόν αυτή των “μετακινήσεων” ιερέων για να καλύψουν τα κενά που εμφανίζονται -κυρίως στα χωριά- ενώ στην πράξη δεν φαίνεται να είναι και η ενδεδειγμένη, επειδή δεν εξασφαλίζει μόνιμα αποτελέσματα.
«Από τη στιγμή που ισχύει το καθεστώς της μίας πρόσληψης ανά Μητρόπολη τον χρόνο, είναι ξεκάθαρο ότι τα υπάρχοντα προβλήματα θα διευρυνθούν στο άμεσο μέλλον», δηλώνουν ιεράρχες της περιοχής, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους, τη στιγμή που κρίνουν πως οι ιερείς δεν είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά δημόσιοι λειτουργοί ειδικών κατ’ ουσία καθηκόντων και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται εφεξής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “δημοκρατικής”, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων που έχει την αρμοδιότητα, έχει περιορίσει -αναγκαστικά- τις προσλήψεις στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε έρθει στη Βουλή τον περασμένο Μάιο με σχετική ερώτηση 29 βουλευτών της Ν.Δ. (και των Δωδεκανήσιων) προς τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, από τους οποίους ζητούσαν να ενημερωθούν:
α. για τις ενέργειες που θα προβούν σχετικά με την άμεση άρση του περιορισμού στις προσλήψεις Ιερέων στις ακριτικές Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος, στα ακριτικά Νησιά του Αιγαίου και στις ορεινές περιοχές,
β. εάν προτίθενται τα Υπουργεία να αναλάβουν σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ή όχι και πώς σκοπεύουν να καλύψουν τις ανάγκες των Μητροπόλεων με δεδομένο τον αριθμό των Ιερέων και τις αυξημένες ανάγκες συνεπεία των οποίων δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθεί από την Ελληνική Πολιτεία ο κανόνας της μίας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις και
γ. εάν ενόψει της διαφαινόμενης εξόδου της χώρας μας από το οικονομικό αδιέξοδο, των τελευταίων ετών και με δεδομένη την αυξημένη προσφορά της εκκλησίας, προτίθενται τα Υπουργεία να εισηγηθούν διάθεση μέρους του κοινωνικού μερίσματος προς κάλυψη των ως άνω διορισμών, ως απάντηση της πολύτιμης συμβολής της Εκκλησίας στο κοινωνικό σύνολο;
Στην ερώτηση οι βουλευτές επικαλέστηκαν «το κοινωνικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία σε όλη την χώρα σε πολλαπλά επίπεδα μεσούσης της οικονομικής κρίσης, με δεδομένο και το πνευματικό και εθνικό έργο που επιτελεί, σε μία εποχή κρίσεως και αποδόμησης αξιών, διατηρώντας την εθνική συνείδηση και πίστη ζωντανή, ειδικά στην ακριτική παραμεθόριο, ηπειρωτική και νησιωτική. Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Πολιτεία, η οποία έχει τόσο πολύ ωφεληθεί από το έργο της Εκκλησίας, οφείλει, μπορεί και πρέπει να ενισχύει τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό της Εκκλησίας προκειμένου η τελευταία να ικανοποιεί μεταξύ άλλων και τις πνευματικές ανάγκες των πολιτών», όπως ανέφεραν.
Φυσικά, η απάντηση του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν ικανοποιητική αφού παρέμεινε στο γεγονός ότι ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον λόγο 1 προς 5 (μία πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις), παραπέμποντας στο Υπουργείο Παιδείας για τις λεπτομέρειες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου