Ειδήσεις

Επικίνδυνες βαφές στην αγορά- Υποτυπώδεις οι έλεγχοι του ΕΟΦ

Βαφές μαλλιών αμφίβολης ποιότητας κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Οι έλεγχοι που γίνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι υποτυπώδεις, την ώρα που η αγορά αλλάζει προς το χειρότερο, λόγω της κρίσης.

Πλανόδιοι πωλητές διαθέτουν στα κομμωτήρια βαφές με άγνωστη προέλευση, τις οποίες χρεώνουν σε τιμές πολύ πιο χαμηλές από εκείνες των επώνυμων προϊόντων.

Προβληματισμό προκαλούν χρεώσεις που κάνουν ορισμένα από αυτά και οι οποίες δεν δικαιολογούνται από το κόστος των υλικών που απαιτούνται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.

Πολύ συχνά είναι τα περιστατικά γυναικών και ανδρών οι οποίοι έχουν υποστεί δερματικές βλάβες έπειτα από χρήση βαφής. Ακόμη περισσότερα είναι εκείνα που αφορούν υποβάθμιση της τρίχας, εξαιτίας συγκεκριμένου προϊόντος.

Σε κάθε περίπτωση, οι βαφές μαλλιών ενδέχεται να είναι επικίνδυνες για την υγεία, προειδοποιούν οι ειδικοί. Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί δεκάδες ανακλήσεις γνωστών προϊόντων από τις ευρωπαϊκές Αρχές, οι οποίες εντοπίζουν ακατάλληλα ή επικίνδυνα συστατικά.

Μία σειρά επιδημιολογικών μελετών έχουν διερευνήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, ως αποτέλεσμα της προσωπικής χρήσης βαφών για μαλλιά. Μεταξύ των μορφών της νόσου που εξετάστηκαν ήταν ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, η λευχαιμία, οι λεμφοειδείς νεοπλασίες, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του εγκεφάλου και ο καρκίνος των ωοθηκών. Έχει, επίσης, μελετηθεί η επίπτωση των βαφών στην αναπαραγωγική διαδικασία και στο έμβρυο και οι δερματικές αντιδράσεις προς τις οξειδωτικές κυρίως βαφές.

Οι έρευνες

Σύμφωνα με σημαντικό αριθμό μελετών, υπάρχει θετική σχέση μεταξύ της προσωπικής χρήσης βαφών μαλλιών και λευχαιμίας, αλλά και μη Hodgkin λεμφώματος, ενώ ο κίνδυνος αυτός ειναι αυξημένος για τις περιπτώσεις χρήσης βαφών πριν από το 1980. Σοκ προκαλεί το εύρημα ότι η προσωπική χρήση βαφήν για μαλλιά σχετίζεται με την εμφάνιση όγκου στον εγκέφαλο παιδιών, των οποίων οι μητέρες χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών.

Κίνδυνος υπάρχει και για τους κομμωτές, καθώς μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του σιελογόνου αδενα και καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Στις κομμώτριες έχει βρεθεί αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου, καρκίνου του παγκρέατος, καρκίνου του δέρματος τοπικά και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος και προβλημάτων στο αποτέλεσμα της αναπαραγωγικής διαδικασίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες καλλυντικών κάνουν μια «πράσινη» στροφή. Διαθέτουν όλο και περισσότερα προϊόντα τα οποία έχουν ως βάση φυτικά συστατικά ή είναι βιολογικά. Η πιο διαδεδομένη φυσική βαφή για μαλλιά είναι η χένα, η οποία παράγεται απο τα φύλλα του φυτού Lawsonia inermis.

Συμβουλές- Ποιες ουσίες είναι «ένοχες» για βλάβες στην υγεία

Οι ουσίες που περιέχονται στις βαφές και ενοχοποιούνται για βλάβες στην υγεία είναι οι εξής:

Η παραφαινυλενοδιαμίνη (PPD). Ενοχοποιείται για την εμφάνιση λεμφώματος αλλά και νεοπλασιών στους μαστούς και στην ουροδόχο κύστη, με απαραίτητη προϋπόθεση την παρατεταμένη έκθεση.
Η ρεζορκίνη. Οι Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει συγκεκριμένα όρια ασφαλείας, καθώς προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και στο δέρμα, ενώ είναι επικίνδυνη και για το περιβάλλον. Συνιστάται να αποφεύγεται, ειδικά από εγκύους.
Η αμμωνία. Ερεθίζει το δέρμα και τα μάτια, ενώ μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα.
Το οξυζενέ, έχει τοξική επίδραση στο νευρικό και το αναπνευστικό σύστημα, ακόμη και σε μικρές δόσεις, ενώ προκαλεί βλάβες στο DNA. Στην Ιαπωνία, έχει απαγορευτεί σε προϊόντα κοσμετολογίας, ενώ στον Καναδά έχει περιοριστεί η χρήση του από τη νομοθεσία.
Οι παραβίνες. Αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης νεοπλασιών, κυρίως μάλιστα καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Οι μελέτες αυτές, ωστόσο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Οι ουσίες MCI, ΜΙΤ (Methylchloroisotiazolinone, methylisotiazolinone). Χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά, αποτρέποντας την ανάπτυξη βακτηρίων στα καλλυντικά προϊόντα.
Οι ουσίες SLS, SLES. Πρόκειται για ενώσεις του νατρίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να δώσουν στη βαφή μορφή αφρού, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα στο δέρμα. Σε ανθρώπους με ευαίσθητο δέρμα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου