Ειδήσεις

Μητσοτάκης – Ελπιδοφόρος: “Το θέμα είναι λήξαν”

Τέλος στην κρίση στις σχέσεις Αθήνας και Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία ξεκίνησε με αφορμή τα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας, θέλησε να βάλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη, λίγο πριν την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μετά τη συνάντηση ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε: «Το θέμα είναι λήξαν. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα της Ομογένειας και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στον Πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ελπιδοφόρος συζήτησαν επίσης ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την Αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ακυρώσει χθες την επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί από κοινού με τον ηγέτη των ορθοδόξων στις ΗΠΑ στο Ground Zero, το σημείο μηδέν, όπου κάποτε στέκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Είχε προηγηθεί ένα ακόμη κρύο- ζεστό ντους, καθώς μετά την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού, είχε αλλάξει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, που αρχικά προέβλεπε συνάντηση με τον κ.Ελπιδοφόρο. Σημειωτέον ότι εν τω μεταξύ είχε ακυρώσει το δικό του ραντεβού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο Προεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς η παρουσία του κ.Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια μαζί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ κινδύνευε να ερμηνευθεί ως αποδοχή του ψευδοκράτους, πέραν των εντυπώσεων που προκάλεσε την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει ξανά τις προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου.

Η κρίση όμως στις σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με Αθήνα και Λευκωσία δεν έδινε αν μη τι άλλο την καλύτερη εικόνα όσον αφορά σε ένα εθνικό μέτωπο. Έτσι στη συνέχεια επελέγη η λύση της ξενάγησης Μητσοτάκη από Ελπιδοφόρο στο Ground Zero για να σωθούν τα προσχήματα. Ακολούθως, και αυτό το σχέδιο ακυρώθηκε, αλλά τελικά αποφασίστηκε να συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερική, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε ζητήσει συγνώμη.

Η κρίση εξελίχθηκε και με φόντο την ενδεχόμενη διαδοχή Βαρθολομαίου στο άμεσο μέλλον.

Ειδικότερα σενάρια αναφέρουν ότι ο Βαρθολομαίος, ο οποίος θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, έχει αποφασίσει να δρομολογήσει τη διαδοχή του μετά από 30 χρόνια στον Οικουμενικό Θρόνο, ο κ. Ελπιδοφόρος φέρεται ως ένας πιθανός υποψήφιος Οικουμενικός Πατριάρχης. Γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί και την παρουσία του στα εγκαίνια του Τουρκικού Σπιτιού, αλλά και την επιλογή του να μην αναφερθεί στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για να μη δυναμιτίσει τις σχέσεις του με την Τουρκία.

Το Φανάρι δε, όποιος και εάν κάθεται στον Οικουμενικό Θρόνο, ποντάρει στις ΗΠΑ για να διασφαλίσει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ζήτημα υπαρξιακό για το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, καθώς ο Πατριάρχης πρέπει να είναι Τούρκος υπήκοος…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου