Παρά την πρόσφατη ποινή φυλάκισης με αναστολή, ο κατηγορούμενος συνελήφθη εκ νέου να δραστηριοποιείται στον ίδιο χώρο, έχοντας στην κατοχή του 20 ευρώ και προβάλλοντας τους ίδιους ισχυρισμούς περί «εθελοντικής προσφοράς»
Η υπόθεση ενός 36χρονου Ρομά στη Ρόδο επανέρχεται στην επικαιρότητα, καθώς ο ίδιος άνδρας που μόλις πριν λίγες εβδομάδες καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου για παραπλανητική είσπραξη χρημάτων από τουρίστες στο «Ήχος και Φως», συνελήφθη εκ νέου στο ίδιο σημείο και για το ίδιο αδίκημα.
Η νέα του σύλληψη επιβεβαιώνει την αδυναμία του να συμμορφωθεί με την πρόσφατη δικαστική απόφαση, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για την αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων και τον κίνδυνο επανάληψής τους.
Νέα σύλληψη στο ίδιο σημείο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 36χρονος εντοπίστηκε ξανά το βράδυ της Κυριακής στο χώρο του «Ήχος και Φως», όπου φέρεται να ζητούσε χρήματα από διερχόμενους τουρίστες για στάθμευση οχημάτων σε δημόσιο χώρο, δίνοντας την εντύπωση ότι ενεργούσε με κάποια επίσημη ιδιότητα. Στην κατοχή του βρέθηκε το ποσό των 20 ευρώ, το οποίο, όπως υποστήριξε, του το είχαν προσφέρει «οικειοθελώς» οι τουρίστες.
Η αστυνομική επέμβαση ήρθε έπειτα από νέα καταγγελία πολιτών, οι οποίοι παρατήρησαν την παρουσία και τις κινήσεις του, γνωρίζοντας ήδη την προηγούμενη υπόθεσή του. Οι αστυνομικοί της Τροχαίας Ρόδου έσπευσαν στο σημείο και τον συνέλαβαν, οδηγώντας τον εκ νέου στο Αστυνομικό Τμήμα.
Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου
Κατά τη σύλληψή του, ο κατηγορούμενος επανέλαβε όσα είχε ισχυριστεί και στο δικαστήριο λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Υποστήριξε ότι δεν απαιτεί χρήματα ούτε εκβιάζει τους οδηγούς, αλλά ότι οι ίδιοι οι τουρίστες έχουν «ευχαρίστηση» να του δίνουν μικρά ποσά. Στο ίδιο πνεύμα, δήλωσε ότι η παρουσία του στο σημείο δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε μορφή παράνομης δραστηριότητας, αλλά με την προσπάθειά του να εξασφαλίσει έσοδα για την οικογένειά του.
Ωστόσο, η εκδοχή αυτή αντικρούεται από τις συνεχείς καταγγελίες πολιτών, που τον κατηγορούν πως εκμεταλλεύεται την άγνοια των τουριστών, οι οποίοι συχνά πιστεύουν ότι πληρώνουν για νόμιμη στάθμευση.
Το προηγούμενο περιστατικό και η καταδίκη
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Αυγούστου, ο ίδιος άνδρας είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου. Η απόφαση αφορούσε παραβίαση του άρθρου 7 του Ν. 3181/2003, που απαγορεύει την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας χωρίς άδεια, καθώς και την παράλειψη κατοχής δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
Στην τότε υπόθεση, είχε συλληφθεί να εισπράττει 50 ευρώ από ανυποψίαστους τουρίστες με τον ίδιο τρόπο. Κατά την απολογία του, είχε ζητήσει συγγνώμη από το δικαστήριο, επικαλούμενος οικονομικές δυσκολίες και οικογενειακές ανάγκες, δηλώνοντας ότι τα χρήματα του τα έδιναν οι τουρίστες χωρίς πίεση.