Τοπικές Ειδήσεις

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου πέρασε στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης πέρασε η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με πρωτοβουλία του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη και έπειτα από ενέργειες του αρμοδίου αντιδημάρχου Στέφανου Δράκου με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, δρομολογήθηκαν ηλεκτροκίνητα οχήματα για την εξυπηρέτηση κατοίκων, ελεύθερων επαγγελματιών και επισκεπτών της Μεσαιωνικής Πόλης, με στόχο την προστασία του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, τη σταδιακή μετάβαση στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και την έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων του τόπου μας.
Κάτοικοι της Ρόδου, ελεύθεροι επαγγελματίες τουρίστες και επισκέπτες της Μεσαιωνικής Πόλης, εξυπηρετούνται πλέον από τις 9 το πρωί έως και τις 12 τα μεσάνυκτα με ηλεκτροκίνητα οχήματα της Δ.Ε.Σ. ΡΟΔΑ, τα οποία θα εκτελούν δρομολόγια σε πέντε προκαθορισμένες διαδρομές εντός της Μεσαιωνικής πόλης και συγκεκριμένα:
Διαδρομή 1: Με αφετηρία την Πύλη Σύμης και μέσω της Πλατείας Μουσείου ακολουθώντας την οδό Ιπποτών και την οδό Ορφέως με έξοδο από την Πύλη Ντ΄ Αμπουάζ.
Διαδρομή 2: Με αφετηρία την Πύλη Αγ. Αθανασίου και ακολουθώντας τις οδούς Ομήρου, Ιπποδάμου και Ορφέως με έξοδο από την Πύλη Ντ’ Αμπουάζ.
Διαδρομή 3: Με αφετηρία την Πύλη Αγ. Αθανασίου και ακολουθώντας τις οδούς Ομήρου, Αγ. Φανουρίου, Σωκράτους, Πυθαγόρα και πάλι από την οδό Ομήρου με έξοδο από την Πύλη Αγ. Αθανασίου.
Διαδρομή 4: Με αφετηρία την Πύλη Ακαντιάς και ακολουθώντας τις οδούς Αρχ. Ευθύμιου περνώντας από τις Πλατείες Νικολάου, Ναυσικάς και με κατεύθυνση από την οδό Πυθαγόρα στην οδό Ομήρου με έξοδο στην Πύλη Αγ. Αθανασίου και
Διαδρομή 5: Με αφετηρία την Πύλη Ακαντιάς και ακολουθώντας τις οδούς Κισθηνίου, περνώντας από την Πλ. Αγ. Παντελεήμονα, την Πλ. Εβ. Μαρτύρων, την οδό Αριστοτέλους, την Πλ. Ιπποκράτους, την οδό Ερμού, την Πλ. Μουσείου με έξοδο στην Πλ. Σύμης.

Οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να σταθμεύουν τα οχήματά τους στο πάρκινγκ στο λιμάνι της Ακαντιάς και από εκεί να μετακινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από και προς τη Μεσαιωνική Πόλη με τα νέα λεωφορεία της ΔΕΣ ΡΟΔΑ.
Χθες, ο δήμαρχος Α. Καμπουράκης με τον αντιδήμαρχο Στ. Δράκο, τον πρόεδρο της ΔΕΣ ΡΟΔΑ Δ. Τσίκκη, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Τ. Καμπούρη και το πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Β. Παπαοικονόμου παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για το καινοτόμο project το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην επίλυση πολλών προβλημάτων και κυρίως του κυκλοφοριακού και της έλλειψης χώρων στάθμευσης, συμβάλλοντας στην καλύτερη εικόνα εντός των τειχών και περιμετρικά.
«Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο project, μία συνδυαστική λύση για την αντιμετώπιση ενός χρονίζοντος προβλήματος στη Μεσαιωνική Πόλη. Απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων, όσοι δεν έχουν δικαίωμα να εισέρχονται με τα οχήματά τους και σε δεύτερο επίπεδο, η μετακίνηση των πολιτών, των τουριστών των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Μ. Πόλη επιλύεται μέσω της ηλεκτροκίνησης», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Στέφανος Δράκος.
Όπως είπε ο κ. Δράκος, έχει δρομολογηθεί η προμήθεια ειδικού ασθενοφόρου για τη μεταφορά ασθενών από σημεία τα οποία δεν μπορεί να προσεγγίσει το ΕΚΑΒ, ενός ειδικού πυροσβεστικού οχήματος και ενός οχήματος για ΑμεΑ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, Δημήτρης Τσίκκης δήλωσε τα εξής: «Αυτή η δράση αποτελεί απόδειξη του οράματος της νέας δημοτικής αρχής του Αντώνη Καμπουράκη και της άριστης συνεργασίας όλων των δημοτικών συμβούλων και των εμπλεκόμενων μερών. Είμαι βέβαιος ότι η συγκεκριμένη δράση θα αγκαλιαστεί από τους κατοίκους του νησιού και τους επισκέπτες».

«Η Μεσαιωνική Πόλη, μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί το καμάρι μας, το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Μικρές θυσίες, θα μας οδηγήσουν μπροστά. Αξίζει η κάθε πρωτοβουλία στη Μ. Πόλη τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο για τους κατοίκους όλου του νησιού και για τους επισκέπτες. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να συνυπάρχουν όλοι μαζί αρμονικά.
Το ζήτημα της ηλεκτροκίνησης είναι σημαντικό. Τα οχήματα αυτά βοηθούν τον κόσμο να σταθμεύει το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ και να έρθει δωρεάν με το λεωφορείο της ΡΟΔΑ στη Μεσαιωνική Πόλη. Θα αντιμετωπιστεί έτσι και η έλλειψη χώρων στάθμευσης περιμετρικά της Μ. Πόλης. Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς το αύριο», δήλωσε ο δήμαρχος, Α. Καμπουράκης επισημαίνοντας ότι πρόκειται μόνο για ένα μικρό μέτρο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τη Μ. Πόλη ο οποίος θα ξεδιπλώνεται σταδιακά. Αιχμή του σχεδιασμού αυτού, η υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης!»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δράκος δήλωσε ότι κάθε μόνιμος κάτοικος της Μ. Πόλης έχει 24ωρη πρόσβαση ενώ οι προμηθευτές εισέρχονται εντός των τειχών από τις 6 έως τις 8.45 το πρωί. Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων και τους επισκέπτες. Επίσης, ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι πριν την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης εισόδου, εισέρχονταν καθημερινά έως και 2.500 οχήματα στη Μ. Πόλη. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί πλέον στα 1.000 αυτοκίνητα ημερησίως.
Σημειώνεται ότι το «έργο» χρηματοδοτείται από πόρους του Δήμου Ρόδου ύψους 195.000,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου