Ειδήσεις

Νταβός: Προσκλητήριο Kυρ. Μητσοτάκη για επενδύσεις στην Ελλάδα

Με κεντρικό στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός από χθες βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας και μετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται εκεί. Ήδη, μετά τις χθεσινές συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει και για σήμερα εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμα συναντήσεων. Επίκεντρο των πρωθυπουργικών επαφών είναι η προοπτική νέων σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με άξονα τα €72 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ της περιόδου 2022-2027.

Οι χθεσινές συναντήσεις
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες, πρώτη μέρα εργασιών του Φόρουμ του Νταβός, με ανώτατα στελέχη επενδυτικών φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων. Κατά τη συνάντησή του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, Mubadala, Χαλντούν Καλίφα αλ Μουμπάρακ, έγινε ανασκόπηση της συνεργασίας των δύο πλευρών και εξετάστηκαν ώριμα σχέδια που προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας συνεπενδύσεων, η οποία έχει διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό φέτος. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Στην έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σχέση φιλίας και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ο κ. αλ Μουμπάρακ τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «ξεχωριστό στρατηγικό εταίρο» για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσθέτοντας πως την τελευταία διετία έχει σημειωθεί εντυπωσιακή πρόοδος στις διμερείς σχέσεις.

Στη συνάντηση που ακολούθησε αργότερα χθες με τον ιδρυτή και Διευθυντή Επενδύσεων της Bridgewater Associates, Ρέι Ντάλιο, συζητήθηκε εκτενώς η μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η ανάδειξη παραδοσιακών και νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει πλέον η χώρα μας και οι ευκαιρίες που προσφέρει χάρη στο υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Ντάλιο αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία.

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τζάρεντ Κοέν, Διευθύνοντα Συμβούλιο της Jigsaw, η οποία αποτελεί δημιούργημα της Alphabet. Συζητήθηκαν οι διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Trafigura, Τζέρεμι Γουέιρ, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για την προοπτική ενεργειακού μετασχηματισμού της ελληνικής ακτοπλοΐας, στο πλαίσιο της ευρύτερης ολιστικής στρατηγικής για στροφή προς πράσινες μορφές ενέργειας τόσο στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις όσο και στις υποδομές ελληνικών νησιών.

Το βράδυ της Τρίτης ο κ. Μητσοτάκης έλαβε μέρος σε δείπνο με αντικείμενο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και τον παγκόσμιο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός, μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, έδωσαν απαντήσεις στις τρεις κύριες, εισαγωγικές ερωτήσεις που τέθηκαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα: «Κύριε πρωθυπουργέ, έχετε ενστερνιστεί την πράσινη ατζέντα ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του κυβερνητικού σας προγράμματος, αποτελώντας παράδειγμα υπεύθυνης ηγεσίας στην περιοχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλλαγές στα ενεργειακά μας συστήματα και μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο εκτροχιασμού όσον αφορά την προσπάθεια της Ευρώπης να πετύχει τους κλιματικούς στόχους της. Σε αυτό το νέο παγκόσμιο πλαίσιο, πώς μπορεί η Ευρώπη να παραμείνει ένα παγκόσμιο μοντέλο υπεύθυνης ηγεσίας;»

Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πράσινη μετάβαση και η υλοποίηση της πράσινης ατζέντας αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη. Βραχυπρόθεσμα, πρόσθεσε, πρέπει επιπροσθέτως να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί στους πολίτες η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Σε άλλο σημείο της απάντησής του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εξ αρχής τοποθετήσει τις πράσινες πολιτικές στην κορυφή της ατζέντας της, έχοντας ως γνώμονα αφενός την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αφετέρου τα απτά οφέλη για τους πολίτες, ενώ παρέθεσε ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποιεί και δρομολογεί στρατηγικής σημασίας επενδύσεις για τη διεύρυνση και αναβάθμιση των υποδομών της, ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την ΕΕ.

Τα επιχειρήματα Μητσοτάκη
Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με οικονομικούς παράγοντες, το τελευταίο διήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρατεύει τα επιχειρήματα που θεωρεί ότι πείθουν αυτούς τους κύκλους: Κάνει λόγο για την πρόωρη αποπληρωμή του Δ.Ν.Τ. εκ μέρους της Ελλάδος, την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας, την πρόσφατη 10η συνεχή θετική έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αξιολόγηση ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και καθιστά εφικτό τον εθνικό στόχο για την ένταξη της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Ο πρωθυπουργός επίσης επικαλείται τις μεταρρυθμίσεις που έχουν βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον, τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, το ψηφιακό άλμα που έχει συντελεστεί στη χώρα μας, καθώς επίσης το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.  Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας τα οποία προβάλλει ο κ. Μητσοτάκης, εντάσσεται και το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικό, καθώς και η έναρξη επιστροφής των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επικαλείται επίσης -ως απόδειξη της επενδυτικής ελκυστικότητας της χώρας- και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει επιλεγεί  για νέες σημαντικές επενδύσεις από παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Pfizer, η Microsoft  η Google, η Cisco, η JP Morgan. Σημειώνεται ότι η  επένδυση της Microsoft στη χώρα μας ξεκίνησε από μια συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης με τον επικεφαλής  της εταιρείας, Μπραντ Σμιθ, στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2020.

Οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού
Ιδιαίτερα πυκνό σε συναντήσεις είναι το σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός:

Στις 9:00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός συμμετέχει σε πρόγευμα εργασίας με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια,

Στις 10:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Νικ Κλεγκ, πρόεδρο αρμόδιο για διεθνείς υποθέσεις της Meta (facebook).

Στις 11:00 θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα

Στις 11:40 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Greek House Davos.

Στις 12:30 θα λάβει μέρος σε συζήτηση με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Μπόργκε Μπρέντε.

Στις 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft, Σάτια Ναντέλα και με τον Πρόεδρο της εταιρείας Μπραντ Σμιθ.

Στις 15:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Ματ Μπρίτιν.

Στις 16:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη στο δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Τζούλια Τσάτερλι.

Στις 16:50 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Τέλος, στις 17:10 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον ιδρυτή και Επίτιμο Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, Κλάους Σβαμπ.

Πηγή imerisia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου