ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανεβάζουν στροφές αύριο στο Brussels Group με έμφαση σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
eurogroup

Ξεκι­νούν από αύριο και πάλι οι συζη­τή­σεις Αθήνας και δανει­στών στις Βρυ­ξέλ­λες σε επίπεδο Brussels Group με στόχο να υπάρξει συμ­φω­νία που θα μπο­ρέ­σει να οδη­γή­σει σε χρη­μα­το­δό­τηση της χώρας, έστω και μερική. Ωστόσο, ο στόχος δεν είναι καθόλου εύκολο να επι­τευ­χθεί, καθώς όπως σημειώ­νουν αρμό­διοι παρά­γο­ντες, τις προη­γού­με­νες ημέρες υπήρξε μεν πρόοδος, αλλά ήταν μικρή και απαι­τεί­ται περισ­σό­τερη δουλειά ακόμα και στα θέματα που έχει δια­πι­στω­θεί σύγκλιση.

Κάθε πλευρά ανα­μέ­νει τις κινή­σεις υπο­χώ­ρη­σης της άλλης πλευράς, ενώ όπως ανα­φέ­ρουν από το οικο­νο­μικό επι­τε­λείο ακόμα και στο ζήτημα του ΦΠΑ που συζη­τή­θηκε εκτενώς την προη­γού­μενη εβδο­μάδα, το Σάββατο το από­γευμα που δια­κό­πη­καν οι συνο­μι­λίες δεν είχε επέλθει συμ­φω­νία. Οι δανει­στές επι­μέ­νουν στην εφαρ­μογή δύο συντε­λε­στών. Ενας κοντά στο 23% (αν όχι στο 23%) στον οποίο θα εντα­χθεί η πλειο­νό­τητα των προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών και ένας δεύ­τε­ρος χαμη­λό­τε­ρος (κοντά στο 10%) που θα αφορά λίγα και ευαί­σθητα προ­ϊ­ό­ντα και υπη­ρε­σίες.

Το θέμα του ΦΠΑ στην παρούσα φάση των συζη­τή­σεων είναι το ένα από τα δύο κεντρικά ζητή­ματα. Με τις αλλαγές στον ΦΠΑ εκτι­μά­ται ότι θα καλυ­φθεί το μεγα­λύ­τερο μέρος του δημο­σιο­νο­μι­κού κενού που εντο­πί­ζε­ται, καθώς από τις παρεμ­βά­σεις που θα γίνουν εκτι­μά­ται ότι θα προ­κύ­ψουν επι­πλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, υπάρ­χουν σενάρια που ανε­βά­ζουν τα έσοδα ακόμα και σε 1 δις ευρώ. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η κυβέρ­νηση προωθεί σχέδιο με τρεις συντε­λε­στές ΦΠΑ (23%-14%-7%).

Το δεύτερο «καυτό» θέμα των ημερών είναι το ασφα­λι­στικό, με επί­κε­ντρο την ελλη­νική πρόταση για τις πρόωρες συντά­ξεις και την κατάρ­γηση του υφι­στά­με­νου καθε­στώ­τος. Επίσης, οι δανει­στές επι­μέ­νουν στην εφαρ­μογή της ρήτρας μηδε­νι­κού ελλείμ­μα­τος, ενώ δεν δέχο­νται την κατα­βολή της 13ης σύντα­ξης.

Ολες οι συζη­τή­σεις γίνο­νται με φόντο το χρο­νο­διά­γραμμα των δόσεων που έχει να κατα­βά­λει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομι­σμα­τικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέσα στον Ιούνιο και το ενδε­χό­μενο αυτές να μην κατα­βλη­θούν. Στις 5 Ιουνίου είναι το πρώτο ορόσημο, όταν θα πρέπει να εξο­φλη­θούν περί τα 300 εκατ. ευρώ και μέχρι τώρα δεν είναι δια­σφα­λι­σμένη η πληρωμή τους. Στην κυβέρ­νηση ευελ­πι­στούν ότι μπορεί να επέλθει μία πρώτη συμ­φω­νία επί των δημο­σιο­νο­μι­κών μεγεθών του­λά­χι­στον και στο πλαίσιο αυτό να εκτα­μιευ­θεί μέρος των δόσεων που εκκρε­μούν (π.χ. τα κέρδη του Ευρω­συ­στή­μα­τος επί των ελλη­νι­κών ομο­λό­γων ύψους 1,9 δισ ευρώ) για να εξυ­πη­ρε­τη­θούν οι υπο­χρε­ώ­σεις του Ιουνίου (μόνο στο ΔΝΤ πρέπει να δοθούν 1,5 δισ ευρώ).

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.