Τοπικές Ειδήσεις

Οι αρχιτέκτονες περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη λίστα του υπουργείου Οικονομικών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου παρακαλουθεί ε-ντατικά τις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της στήριξης του πληγέντος κλάδου μας. Κατόπιν συνεχών πιέσεων του ΣΑΔ, του ΣΑΔΑΣ και του ΤΕΕ, οι Αρχιτέκτονες με κύρια δραστη-ριότητα τον ΚΑΔ: «7111 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ» ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως εργοδότες, αλλά και οι εργαζόμενοί τους, θεωρούνται πλέον ότι έχουν πληγεί από τον κορο-ναϊό και εντάσσονται στα έκτακτα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 24 Μαρτίου από τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός δήλωσε:

Μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους:

Στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και ατομικών ε-πιχειρήσεων, που απασχολούν μέχρι πέντε εργαζόμενους και είναι στους προβλεπόμενους ΚΑΔ, προβλέπονται:

– Για τους επαγγελματίες και εργοδότες, επιπρόσθετη αποζημίωση 800 ευρώ.

– Για τους εργαζόμενους αυτών, ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρή-σεων που είναι στους ΚΑΔ.

Στις ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων, οικονομολόγων, λογιστών, μηχανικών, δικηγόρων, ιατρών, εκπαιδευτικών και ερευνητών, προβλέπονται:

– Για τους επαγγελματίες και εργοδότες, ότι και για τις επιχειρήσεις τους που έχουν πληγεί σημαντικά, με πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης, για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα, ώστε να προωθηθεί και να επεκταθεί η εξ αποστάσεως επαγγελματική δραστηριότητα και επιπλέον,

– Για τους εργαζόμενους αυτών, ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρή-σεων που είναι σε ΚΑΔ.

– Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφληση των εισφορών, των παραπάνω μηνών, θα γίνει τμηματικά, σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.

– Αναστολή της καταβολής των δόσεων, των ενεργών ρυθμίσεων, ανεξαρτήτως των διατάξεων που τους διέπουν, των οποίων η υποχρέωση καταβολής, λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020, έως και 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται, από την πρώτη Ιουνίου, 2020.

– Η μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, προς τους φορείς κοι-νωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, εφόσον εξο-φληθούν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία.

O ΣΑΔ παρακαλουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και πιέζει εντατικά σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστούν όσα το δυνατόν περισσότερα για τον ι-διαίτερα πληγέντα κλάδο των Αρχιτεκτόνων.

Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Νίκος Ζαρίφης Γ. Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιάννης Ματσαμάς Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Ανθούλα Τσιώκα Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου