Πολιτιστικά

Ταχύρρυθμο σεμινάριο με θέμα: «Διασκευή λογοτεχνικού κειμένου σε θεατρικό/σενάριο»

Το Θεατρικό Εργαστήρι «ΣΑΤΥΡ» και ο Μορφωτικός Σύλλογος ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ με την υποστήριξη του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. (Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και αθλητισμού Ρόδου), διοργανώνουν στις 26 και 27 Μαρτίου 2014 στο χώρο του Θεατρικού Εργαστηρίου «ΣΑΤΥΡ», (οδός Βόλου 6, Ανάληψη, Ρόδος) ταχύρρυθμο σεμινάριο με θέμα:

«Διασκευή λογοτεχνικού κειμένου σε θεατρικό / σενάριο» με διδάσκουσα την Γεωργία Χιόνη, συγγραφέας του

«Το Γκρι Κοστούμι», τελευταία θεατρική επιτυχία του Εργαστηρίου.

Λίγα λόγια για το σεμινάριο: Ένα λογοτεχνικό κείμενο, όπως και ένα θεατρικό έργο αποτελούν τρόπους αφήγησης, καθώς αναπαριστούν ιστορίες με βασικά συστατικά την αρχή, τη μέση, το τέλος, το συγκεκριμένο χώρο, χρόνο και τους χαρακτήρες.

Μεταφορά ή διασκευή σημαίνει αναπαραγωγή, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς διαβάζει και πώς ερμηνεύει ο αναγνώστης ή ο θεατής το αφήγημα.

Η κάθε ανάγνωση και ερμηνεία εξαρτάται με τη σειρά της από το πνευματικό υπόβαθρο, τις γνώσεις και τις ευαισθησίες του καθενός.

Το γραπτό κείμενο ουσιαστικά «μετασχηματίζεται», μέσω μίας διαδικασίας που μπορεί να κυμανθεί μέσα σε ένα πολύ ευρύ περιθώριο, από αυτό της μίμησης έως αυτό της ελεύθερης ερμηνείας.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η προσέγγιση, εντοπισμός και ανάλυση αφηγηματικών μεθοδολογικών εργαλείων που συμβάλλουν στην κατανόηση των μηχανισμών μεταφοράς και διασκευής και στον εντοπισμό όλων αυτών των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα κατά τη μεταφορά αυτή, πχ. σκηνογραφία (θεατρικό), λήψη (κινηματογραφικό).

Στα πλαίσια αυτού θα αναλυθούν και θα συζητηθούν θέματα όπως:

-Μελέτη βασικών στοιχείων αφηγηματικού λόγου (πλοκή, ήρωες, χώρος, χρόνος, τεχνικές αναπαραγωγής – σχέση μεταξύ αφηγημάτων, πεζού-θεατρικού/ταινίας).

-Τεχνική της μελέτης και της κατάτμησης.

-Προσέγγιση από διάφορες σχολές (κλασσικό χολιγουντιανό μοντέλο, γαλλικός ιμπρεσιονισμός).

-Μελέτη συγκεκριμένων διασκευών και ανάλυση

Η Διδάσκουσα: Γεωργία Χιόνη
Η Γεωργία Χιόνη τελείωσε τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα και δυο νουβέλες. Θεατρικά της έργα έχουν ανέβει σε διάφορες θεατρικές σκηνές της Ελλάδας. Έχει γράψει σενάρια για τη μεγάλη οθόνη σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική, και σενάρια για κόμικς. Έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

Μετά το σεμινάριο στον/στην κάθε συμμετέχοντα θα δοθεί υλικό και προθεσμία (μετά από έναν μήνα ) για να μπορεί να γράψει το δικό του θεατρικό έργο. Αυτό που θα κριθεί καλύτερο από ειδική καλλιτεχνική επιτροπή, θα παρουσιαστεί από το τμήμα ενηλίκων του Θεατρικού εργαστηρίου «ΣΑΤΥΡ» εντός του 2014.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 26/3 από 19:00-22:00 και την Πέμπτη στις 27/3 από 19:00-22:00.

Το κόστος της συμμετοχής είναι 20 ευρώ και χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο 6972847299 (Κωνσταντίνος Τρέχας / Θεατρικό Εργαστήρι ΣΑΤΥΡ)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου