ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ταχύρρυθμο σεμινάριο με θέμα: «Διασκευή λογοτεχνικού κειμένου σε θεατρικό/σενάριο»

news room 2 λεπτά ανάγνωση
βιβλια

Το Θεα­τρικό Εργα­στήρι «ΣΑΤΥΡ» και ο Μορ­φω­τι­κός Σύλ­λο­γος ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ με την υπο­στή­ριξη του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. (Δημο­τι­κός Οργα­νι­σμός Πολι­τι­σμού και αθλη­τι­σμού Ρόδου), διορ­γα­νώ­νουν στις 26 και 27 Μαρτίου 2014 στο χώρο του Θεα­τρι­κού Εργα­στη­ρίου «ΣΑΤΥΡ», (οδός Βόλου 6, Ανάληψη, Ρόδος) ταχύρ­ρυθμο σεμι­νά­ριο με θέμα:

«Δια­σκευή λογο­τε­χνι­κού κει­μέ­νου σε θεα­τρικό / σενάριο» με διδά­σκουσα την Γεωργία Χιόνη, συγ­γρα­φέας του

«Το Γκρι Κοστούμι», τελευ­ταία θεα­τρική επι­τυ­χία του Εργα­στη­ρίου.

Λίγα λόγια για το σεμι­νά­ριο: Ένα λογο­τε­χνικό κείμενο, όπως και ένα θεα­τρικό έργο απο­τε­λούν τρόπους αφή­γη­σης, καθώς ανα­πα­ρι­στούν ιστο­ρίες με βασικά συστα­τικά την αρχή, τη μέση, το τέλος, το συγκε­κρι­μένο χώρο, χρόνο και τους χαρα­κτή­ρες.

Μετα­φορά ή δια­σκευή σημαί­νει ανα­πα­ρα­γωγή, που εξαρ­τά­ται σε μεγάλο βαθμό από το πώς δια­βά­ζει και πώς ερμη­νεύει ο ανα­γνώ­στης ή ο θεατής το αφήγημα.

Η κάθε ανά­γνωση και ερμη­νεία εξαρ­τά­ται με τη σειρά της από το πνευ­μα­τικό υπό­βα­θρο, τις γνώσεις και τις ευαι­σθη­σίες του καθενός.

Το γραπτό κείμενο ουσια­στικά «μετα­σχη­μα­τί­ζε­ται», μέσω μίας δια­δι­κα­σίας που μπορεί να κυμαν­θεί μέσα σε ένα πολύ ευρύ περι­θώ­ριο, από αυτό της μίμησης έως αυτό της ελεύ­θε­ρης ερμη­νείας.

Σκοπός του σεμι­να­ρίου είναι η προ­σέγ­γιση, εντο­πι­σμός και ανάλυση αφη­γη­μα­τι­κών μεθο­δο­λο­γι­κών εργα­λείων που συμ­βάλ­λουν στην κατα­νό­ηση των μηχα­νι­σμών μετα­φο­ράς και δια­σκευής και στον εντο­πι­σμό όλων αυτών των αλλαγών που λαμ­βά­νουν χώρα κατά τη μετα­φορά αυτή, πχ. σκη­νο­γρα­φία (θεα­τρικό), λήψη (κινη­μα­το­γρα­φικό).

Στα πλαίσια αυτού θα ανα­λυ­θούν και θα συζη­τη­θούν θέματα όπως:

-Μελέτη βασικών στοι­χείων αφη­γη­μα­τι­κού λόγου (πλοκή, ήρωες, χώρος, χρόνος, τεχνι­κές ανα­πα­ρα­γω­γής – σχέση μεταξύ αφη­γη­μά­των, πεζού-θεατρικού/ταινίας).

-Τεχνική της μελέτης και της κατά­τμη­σης.

-Προσέγγιση από διά­φο­ρες σχολές (κλασ­σικό χολι­γου­ντιανό μοντέλο, γαλ­λι­κός ιμπρε­σιο­νι­σμός).

-Μελέτη συγκε­κρι­μέ­νων δια­σκευών και ανάλυση

Η Διδά­σκουσα: Γεωργία Χιόνη

Η Γεωργία Χιόνη τελεί­ωσε τη Νομική Σχολή του Αρι­στο­τέ­λειου Πανε­πι­στη­μίου Θεσ­σα­λο­νί­κης. Έχει εκδώσει τέσσερα μυθι­στο­ρή­ματα και δυο νου­βέ­λες. Θεα­τρικά της έργα έχουν ανέβει σε διά­φο­ρες θεα­τρι­κές σκηνές της Ελλάδας. Έχει γράψει σενάρια για τη μεγάλη οθόνη σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασί­λειο και Αμερική, και σενάρια για κόμικς. Έχει λάβει πολλές δια­κρί­σεις σε πανελ­λή­νιους και παγκό­σμιους λογο­τε­χνι­κούς δια­γω­νι­σμούς.

Μετά το σεμι­νά­ριο στον/στην κάθε συμ­με­τέ­χο­ντα θα δοθεί υλικό και προ­θε­σμία (μετά από έναν μήνα ) για να μπορεί να γράψει το δικό του θεα­τρικό έργο. Αυτό που θα κριθεί καλύ­τερο από ειδική καλ­λι­τε­χνική επι­τροπή, θα παρου­σια­στεί από το τμήμα ενη­λί­κων του Θεα­τρι­κού εργα­στη­ρίου «ΣΑΤΥΡ» εντός του 2014.

Το σεμι­νά­ριο θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την Τετάρτη στις 26/3 από 19:00-22:00 και την Πέμπτη στις 27/3 από 19:00-22:00.

Το κόστος της συμ­με­το­χής είναι 20 ευρώ και χορη­γεί­ται βεβαί­ωση παρα­κο­λού­θη­σης.

Ο αριθμός των συμ­με­τε­χό­ντων είναι περιο­ρι­σμέ­νος.

Δηλώ­σεις συμ­με­το­χής και πλη­ρο­φο­ρίες στο 6972847299 (Κων­στα­ντί­νος Τρέχας / Θεα­τρικό Εργα­στήρι ΣΑΤΥΡ)

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.