Τοπικές Ειδήσεις

Ακρίβεια και πανδημία «αποτελειώνουν» το λιανεμπόριο!

«Οι αυξήσεις που οφείλονται καθαρά στην αύξηση του κόστους ενέργειας, τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο ρεύμα, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο ήρθε να προστεθεί στις ελλείψεις παραγωγής που υπήρχαν (επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο) λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».
Αυτό δηλώνει στην «δημοκρατική» ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΕ κ. Νικόλαος Μπόνης, περιγράφοντας τι συμβαίνει στην αγορά και τι πρέπει να περιμένουμε στο επόμενο διάστημα.
«Οι αυξήσεις που προέρχονται καθαρά από την αύξηση του κόστους ενέργειας, τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο ρεύμα, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο ήρθε να προστεθεί στις ελλείψεις παραγωγής που υπήρχαν (επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο) λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όλα αυτά, μας δίνουν ένα εκρηκτικό μείγμα όσον αφορά στον πληθωρισμό. Ήδη καταγράψαμε 5,1% στον προηγούμενο μήνα ενώ βλέπουμε ένα 7% στις ΗΠΑ όπου είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό πληθωρισμού τα τελευταία…. 50 χρόνια! Αυτό δημιουργεί μια πολύ άσχημη κατάσταση στην ελληνική αγορά, κι αυτό γιατί οι επιχειρήσεις όλη αυτή την περίοδο που είμαστε σε κατάσταση πανδημίας (ακολουθώντας την δεκαετή περίοδο των μνημονίων) έρχεται να… αποτελειώσει τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα του λιανεμπορίου. Σίγουρα υπήρχε μια στήριξη όλη την προηγούμενη περίοδο από το κράτος, αλλά οι αυξήσεις αυτές που σημειώνονται τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο ρεύμα –αλλά και όσες θα έρθουν λόγω του πληθωρισμού- μας βρίσκει πάρα πολύ αδύναμους και προφανώς θα απαιτηθεί κάποια παρέμβαση της Πολιτείας.
Ίσως αυτή την φορά, να απαιτείται μια προσπάθεια να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι ή ακόμη και να αφαιρεθούν πόροι οι οποίοι εισπράττονται μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, και δεν αφορούν στο ρεύμα. Επειδή συμμετείχα σε ένα πολύ μεγάλο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Λιανεμπορίου, αυτό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν από τις Ομοσπονδίες των ΗΠΑ και άλλων κρατών ανά τον κόσμο. Η πρότασή μας σαν ΕΣΕΕ ήταν ακριβώς αυτή και διαπιστώσαμε ότι ισχύει σε διεθνές επίπεδο. Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο και θα αφαιρέσουν από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος όσους φόρους ΔΕΝ συνδέονται με το ρεύμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι μην ξεχνάτε πως εάν μια επιχείρηση χάσει το ρεύμα, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μέσα στους λογαριασμούς του ρεύματος, δεν πρέπει να περιλαμβάνονται φόροι που αφορούν άλλους φορείς τους Δημοσίου. Εάν κλείσουν επιχειρήσεις λόγω των λογαριασμών του ρεύματος, δεν κερδίζει κανένας. Και όποιες επιδοτήσεις κι αν δίδονται δεν μπορούν να ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Εμείς είμαστε ιδιωτικός τομέας. Επιδότηση και ιδιωτικός τομέας, δεν συμβαδίζουν. Δεν θέλουμε την επιδότηση, θέλουμε μια πιο πραγματική κατάσταση όπως η μείωση φόρων. Αυτή την λογική έχει και η ελληνική κυβέρνηση ενώ η ΕΣΕΕ προτείνει στοχευμένες ενέργειες. Εάν αυτό επιτευχθεί θα είναι ένα πολύ καλό βήμα. Η πρόταση θα τεθεί και στον πρωθυπουργό».
Όσον αφορά στα νοικοκυριά, υπάρχει ήδη η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη μέσω επιδότησης των λογαριασμών.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπόνης, αν και το λιανεμπόριο διέρχεται περίοδο εκπτώσεων (ξεκίνησαν την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, και θα διαρκέσουν έως και τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου), καταγράφεται μια αδιαφορία από τους καταναλωτές. «Τα καταστήματα του λιανεμπορίου (κατά βάση οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις) δεν έχουν μεγάλο όγκο ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτός ο όγκος αφορά κυρίως στις πολυεθνικές. Συνεπώς, αυτός ο κύκλος εργασιών δεν αποτυπώνεται –αν και υπάρχει, αλλά σε πολύ μικρά ποσοστά. Στο φυσικό κατάστημα, υπάρχει μια κατάρρευση παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε περίοδο εκπτώσεων. Κατά την εορταστική περίοδο, η αγορά δεν κινήθηκε όσο περιμέναμε. Σε αυτό οφείλονται και οι αυξήσεις στο ρεύμα, δημιουργώντας μια κακή αίσθηση στους καταναλωτές».
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις σχετικά με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (όπου άνοιξε ο δρόμος, αλλά με ορίζοντα το 2025) ο κ. Μπόνης δήλωσε:
«Η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλάει για το 2025. Οπότε, θα περιμένουμε. Είναι κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών ότι θα γίνει στην κατάλληλη ώρα. Θα πάρουμε πίσω αυτό που δικαιούμαστε. Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν είναι κάτι το οποίο δεν δικαιούμαστε. Είναι κάτι το οποίο μας ανήκει, είναι απαραίτητο για την βιωσιμότητα των νησιών και την ανταγωνιστικότητά τους, η οποία έχει σχεδόν χαθεί στα τελευταία χρόνια. Κατά την εκτίμησή μου, θα δούμε κάτι τελείως διαφορετικό στα επόμενα χρόνια –όταν θα μπορέσουμε να έχουμε μια περίοδο ανάπτυξης, με ταυτόχρονη μείωση στους φόρους από αυτή την αλλαγή».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου