Ειδήσεις

H Ρόδος: “Βραβευμένη πόλη από την EuropaNostra 2017”

Στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου έγιναν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας της Europa Nostra από τον αντιπρόεδρο της Europa Nostra κο Κώστα Καρρά , παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κου Φώτη Χατζηδιάκου, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου του ΥΠΠΟΑ κας Μαρίας Μιχαηλίδου, του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής Μνημείων Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Γιάννη Κίζη, της Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων της Europa Nostra ,στην κατηγορία Συντήρηση, ομότιμης καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης Φανής Μαλούχου –Tufano.
Η απονομή του βραβείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά του έτους 2017, με τίτλο «Βραβεία Europa Nostra», αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βράβευση στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέδωσε το βραβείο, στη Ρόδο για το έργο της αποκατάστασης, της έρευνας, της μακροχρόνιας εργασίας του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου. Ένα έργο, το οποίο υλοποιήθηκε με ευρωπαϊκά προγράμματα από την Επιστημονική Επιτροπή των Μνημείων της Μεσαιωνικής Πόλης, του Υπουργείου Πολιτισμού και τις επιστημονικές αποστολές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρόδου.
Το Βραβείο ΕuropaNostra, θεωρείται το μεγαλύτερου κύρους βραβείο στην Ευρώπη στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς η Europa Nostra είναι η φωνή της κοινωνίας των πολιτών, αφοσιωμένη στη διαφύλαξη και προαγωγή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, με μεγάλη συμβολή στις ευρωπαϊκές στρατηγικές και πολιτικές που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, με πολλές εκστρατείες για να σώσει απειλούμενα μνημεία, τοποθεσίες και τοπία της Ευρώπης και γιορτάζει την αριστεία μέσω του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ / Βραβεία Europa Nostra. Το έργο είχε σαφή στόχο τη μετατροπή της περιοχής σε έναν κατάλληλο δημόσιο χώρο για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Η Ρόδος, μέσα από αυτή τη διάκριση, κέρδισε μία σημαντική προβολή σε ένα δίκτυο πόλεων και οργανισμών, που ασχολούνται με τον πολιτισμό και στρέφει το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον στο νησί μας. To βραβείο πέραν από τη δημοσιότητα και την προώθηση της Ρόδου ως “Βραβευμένης πόλης από την EuropaNostra”, ενισχύει την θέση της στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς υπάρχει τεκμηριωμένος δεσμός μεταξύ των βραβευμένων με EuropaNostra πόλεων και των ενταγμένων στον κατάλογο της UNESCO πόλεων/μνημείων.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου με την συνδρομή του Δήμου Ρόδου-ΔΟΠΑΡ και περιελάμβανε διήμερο εκδηλώσεων, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, για την απόδοση του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στο κοινό, με αφορμή την βράβευση του έργο.
Ο Δήμαρχος Ρόδου, στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχουμε χρέος να συνδράμουμε στην προστασία, στη διάσωση και ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού, ενός από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της Ευρώπης αλλά και του παγκόσμιου πολιτισμού , στον οποίο η Ρόδος κατέχει σημαντική θέση, συγκαταλέγεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι συνδεδεμένη με σημαντικά στάδια της ιστορίας. Συνεχάρη και ευχαρίστησε τους συντελεστές της Επιστημονικής Επιτροπής των Μνημείων της Μεσαιωνικής Πόλης του Υπουργείου Πολιτισμού και τις επιστημονικές αποστολές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους : Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μεσαιωνικής πόλης κος Τέρης Χατζηϊωάννου, ο πρώην Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιάννης Μαχαιρίδης, μέλη της επιτροπής Europa Nostra , η κ.Λη Μηναϊδη, ως εκπρόσωπος της ΟΥΝΕΣΚΟ, στο σύνολο τους οι Αρχαιολόγοι Ρόδου και πλήθος κόσμου καθώς επίσης η κ. ΄Ελλη Παρασκευά, η οποία παρουσίασε μία χορογραφία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου