Ειδήσεις

Δεν δέχεται ο Τσίπρας το “στρατόπεδο κράτησης” που προτείνει η Μέρκελ

Επιφυλακτική φέρεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση στην πρόταση που κατά το γερμανικό περιοδικό Spiegel θα εισηγηθεί αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μεταφορά των κέντρων πρώτης υποδοχής προσφύγων, των λεγόμενων και hotspots, από τα νησιά όπου βρίσκονται τώρα, στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Η Αθήνα ανησυχεί μήπως δοθεί η εικόνα «στρατοπέδου κράτησης», και προβληματίζεται επίσης για το πώς θα δει η ελληνική κοινωνία την εμπλοκή τόσων ξένων αξιωματούχων στο πρόγραμμα αυτό.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση θα είναι όπως τα κέντρα υποδοχής στην Αττική λειτουργήσουν υπό τη διεύθυνση της FRONTEX και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Και προτείνεται, όπως επισημαίνει το περιοδικό, αυτά τα κέντρα να λειτουργήσουν στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπου υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης 40.000-50.000 ανθρώπων.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, εκείνο που βασικά θέλουν να επιτύχουν αύριο στις Βρυξέλλες η Kαγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Pρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι μια συμφωνία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των hotspots.

Κατά το Spiegel, η κ. Μέρκελ επιδιώκει η κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής.

Εκτιμάται, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ότι o Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι hotspots με τόσο πολλούς πρόσφυγες θα δημιουργούσαν την άσχημη εικόνα ενός «στρατοπέδου κράτησης». Και εκτός αυτού, ανησυχεί πως μια «εισβολή» ξένων υπαλλήλων και παραγόντων της ΕΕ που θα εργαστούν σε αυτά τα κέντρα υποδοχής, «θα ξυπνούσε σε πολλούς Έλληνες αναμνήσεις από τη μισητή τρόικα».

Ένα πρόβλημα που προκύπτει όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση διαχείρισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα, είναι ότι όπως επισημαίνουν στο Spiegel αξιωματούχοι της ΕΕ, μπορεί να «έχει μπει μια τάξη» στη διαδικασία καταγραφής των προσφύγων, ταυτόχρονα όμως η πλειοψηφία των προσφύγων εξακολουθούν να μη ζητούν να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, δυσχεραίνοντας τη διαδικασία προώθησή τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο λόγος, μεταδίδει η Deutsche Welle, που οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν αιτούνται πολιτικού ασύλου όταν καταφθάνουν στα νησιά του Αιγαίου, είναι επειδή φοβούνται ότι, κάνοντάς το αυτό, θα απελαθούν ή θα σταλούν σε χώρα της ΕΕ στην οποία δεν επιθυμούν να ζήσουν.

Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μέρκελ να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Σύμφωνα με το Spiegel, o Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι hot spots με τόσο πολλούς πρόσφυγες θα δημιουργούσαν την άσχημη εικόνα ενός «στρατοπέδου κράτησης». Και εκτός αυτού, μια «εισβολή» ξένων υπαλλήλων «θα ξυπνούσε σε πολλούς Έλληνες αναμνήσεις από τη μισητή τρόικα».

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου