Ρεπορτάζ

Ρόδος: Απόλυτη ακυρότητα προδικασίας σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας

Στο τεύχος Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2021 της Ποινικής Δικαιοσύνης συμπεριλήφθηκε το υπ’αριθμ. 42/2021 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου για υπόθεση που χειρίστηκε ο γνωστός ποινικολόγος Ρόδου κ. Στέλιος Κιουρτζής.

Αφορά σε απόλυτη ακυρότητα κατάθεσης ανήλικης διότι δεν γνωστοποιήθηκε στον καταγγελλόμενο για την πράξη της παιδικής πορνογραφίας ο διορισμός και τα στοιχεία του πραγματογνώμονα προκειμένου και εκείνος να προβεί σε αντίστοιχο διορισμό τεχνικού συμβούλου ή ενδεχομένως σε αίτηση εξαίρεσής του.
Αναλυτικότερα, ο καταγγελλόμενος υπέβαλε αίτηση ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου επικαλούμενος απόλυτη ακυρότητα των πράξεων που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, ισχυριζόμενος ότι η κατάθεση της παθούσας στο Α.Τ. Αρχαγγέλου διενεργήθηκε χωρίς την παρουσία παιδοχυψολόγου, όπως προβλέπεται από το νόμο και ότι κατά την επαναληφθείσα με εισαγγελική παραγγελία εξέταση της ανωτέρω μάρτυρος με την παρουσία πραγματογνώμονα-παιδοψυχολόγου, δεν γνωστοποιήθηκαν σε αυτόν τα στοιχεία της διορισθείσας πραγματογνώμονος-παιδοψυχολόγου προκειμένου να ασκήσει τα υπερασπιστικά του δικαιώματα εξαίρεσης και διορισμού τεχνικού συμβούλου.
Σύμφωνα με το βούλευμα, την 03-03-2021 προσήλθε αυτοβούλως στο ΑΤ Αρχαγγέλου η 15χρονη και κατήγγειλε ότι αφού γνωρίστηκε μέσω «Instagram» με τον 17χρονο, ο τελευταίος της ζήτησε να του στέλνει γυμνές της φωτογραφίες, όπως και συνέβαινε μέχρι το Μάιο του 2020. Ωστόσο, επειδή σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο 17χρονος της ζήτησε και γυμνές της φωτογραφίες στις οποίες θα φαινόταν ότι προέβαινε στην τέλεση ερωτικών πράξεων με τη χρήση οικιακών αντικειμένων, η 15χρονη αρνήθηκε να του τις στείλει και διέκοψε κάθε συνομιλία μαζί του, ζητώντας του παράλληλα να διαγράψει και εκείνος τις συνομιλίες, φωτογραφίες και βιντεοσκοπήσεις που είχε αποθηκεύσει.
Κάτι που όμως δε συνέβη καθώς ο 17χρονος, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, διένειμε σε άγνωστους φίλους του το υλικό με τις γυμνές φωτογραφίες, γεγονός το οποίο πληροφορήθηκε η 15χρονη από συμμαθητές της.
Τα ανωτέρω κατέθεσε η 15χρονη στο ΑΤ Αρχαγγέλου χωρίς την παρουσία ψυχιάτρου ή ψυχολόγου. Στη συνέχεια παραγγέλθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας διατάχθηκε η επανάληψη της ανωτέρω άκυρης πράξης λήψης κατάθεσης της ανήλικης καθώς και η λήψη κατάθεσης χωρίς όρκο από τον εγκαλούμενο.
Πράγματι η άκυρη πράξη επαναλήφθηκε παρουσία παιδοψυχολόγου, η οποία διορίστηκε νόμιμα δίνοντας τον όρκο του πραγματογνώμονα.
Κατά την κατάθεση της ενώπιον των αξιωματικών της Υπ. Ασφαλείας Ρόδου, η ανήλικη επανέλαβε και επιβεβαίωσε την προηγούμενη κατάθεση της.
Ωστόσο, δεν γνωστοποιήθηκε στον καταγγελλόμενο ο διορισμός και τα στοιχεία του πραγματογνώμονα προκειμένου εκείνος να προβεί σε αντίστοιχο διορισμό τεχνικού συμβούλου ή ενδεχομένως σε αίτηση εξαίρεσης αυτού. Ακολούθως, ελήφθη και διαταχθείσα ανωμοτί κατάθεση του αιτούντος, στην οποία προσέβαλε ως άκυρες τις ανωτέρω πράξεις της προδικασίας, ενώ στη συνέχεια συνετάγη και η προβλεπόμενη έκθεση της πραγματογνώμονος παιδοψυχολόγου.
Ετσι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου έκανε δεκτή την αίτηση κηρύσσοντας άκυρες τις χωρίς όρκο καταθέσεις της 17χρονης ενώπιον των αξιωματικών του Α.Τ. Αρχαγγέλου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και διατάσσοντας την επανάληψη της χωρίς όρκο εξέτασης ως μάρτυρα της 17χρονης αφού διοριστεί και παρασταθεί κατά την εξέταση της, ως πραγματογνώμων, ειδικά εκπαιδευμένος παιδοψυχολόγος ή παιδοψυχίατρος, ή ελλείψει αυτών ψυχολόγος ή ψυχίατρος, ο διορισμός του οποίου θα γνωστοποιηθεί εγγράφως στον καταγγελλόμενο στον οποίο αποδίδεται η τέλεση της αξιόποινης πράξης για τη διερεύνηση της οποίας παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου