Ειδήσεις

“Παρών” η ψήφος ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου

Στο δίλημμα “Παρών ή όχι” για την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, επελέγη τελικώς το “παρών”, μετά από διευρυμένη σύσκεψη του προεδρείου της Κ.Ο του κόμματος και των στελεχών του “πρωινού καφέ”,   υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο  η Κουμουνδούρου:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ψηφίσει παρών στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Θα ψηφίσει υπέρ της ελληνοιταλικής συμφωνίας που αποτελεί- παρά τους σημαντικούς συμβιβασμούς στους οποίους βασίζεται- θετικό βήμα για την χώρα, καλώντας την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με την προοπτική επέκτασης χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης ανάλογα με τις εξελίξεις”.

Στην ίδια ανακοίνωση, το κόμμα, αναφέρει για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία: 

“Η σύναψη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, από τη μία “διεμβολίζει” και  αντιρροπεί την παράνομη Συμφωνία Τουρκίας-Σαράζ, από την άλλη, όμως, δεδομένου του κενού στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, οδηγεί σε σοβαρές εξελίξεις σε βάρος της χώρας και μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις .

Συγκεκριμένα, ενώ ήταν σαφές ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ δυτικά του 28ου παράλληλου θα εκλαμβανόταν από την  Τουρκία ως ευκαιρία για να προβεί σε κατάφωρες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε αυτή την περιοχή, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα  σχέδιο  θωράκισης τους, στα πρότυπα των αποτρεπτικών ενεργειών στις οποίες προέβη η Ελλάδα τον Οκτώβριο 2018.

Περαιτέρω, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία προέβη σε πρωτοφανή για την τελευταία 20ετία πολυήμερη και συνεχή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η Κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει έστω κοινή Δήλωση ΕΕ για καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών με απειλή κυρώσεων. Αντί μέσω δυναμικών διπλωματικών πρωτοβουλιών, οι εταίροι μας να πιεστούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έθεσαν για πολλοστή φορά – στο πιο υψηλό επίπεδο – το ζήτημα των κυρώσεων στις ελληνικές καλένδες – ορισμένοι δε κρατώντας ίσες αποστάσεις. Εάν η Κυβέρνηση δεν αργούσε οκτώ μήνες να θέσει τις κυρώσεις στην ΕΕ και πρωταγωνιστούσε στον ευρωτουρκικό διάλογο, που άρχισε τον Μάρτιο, αντί να είναι παντελώς απούσα, δεν θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτές τις εξελίξεις.

Τέλος, η Συμφωνία, αν δεν ενταχθεί σε μια συνεκτική εθνική στρατηγική που μέχρι στιγμής λείπει, μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα τόσο σε σχέση με τη μειωμένη επήρεια μεγάλων νησιών μας, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, όσο και λόγω της μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ βάσει μόνο ενός τμήματος της Ρόδου. Παράλληλα η Κυβέρνηση επιμένει να αποφεύγει να διευκρινίσει την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την οριοθέτηση και εάν συνδύασε τον κανόνα της μέσης γραμμής με την αρχή της αναλογικότητας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε η Συμφωνία να μην χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία – με τον γνωστό διαστρεβλωτικό της τρόπο- ως υπέρ της προηγούμενο, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ”.

Το παρασκήνιο

Όπως είχε αναφέρει το Capital.gr μεταξύ άλλων, σε σχετικό δημοσίευμά του, προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνοαιγυπτική συμφωνία καθώς μέρος των “53” και των εκ του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ “συμμάχων”, είχαν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, αφήνοντας αιχμές και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη “σκληρή στροφή” που πήρε στα ελληνοτουρκικά (και) με αφορμή την εν λόγω συμφωνία.

Κατά πολλούς θιασώτες της ανάγκης να προβεί σε “επίδειξη ισχύος” ο Αλέξης Τσίπρας προς την εσωκομματική του αντιπολίτευση, μια πρώτης τάξης ευκαιρία θα ήταν να λάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την “εμπρηστική” απόφαση να καταψηφίσει το κόμμα του τη συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία κυρώνεται την προσεχή Τετάρτη, στη Βουλή.

Στην περίπτωση μάλιστα που αποφάσιζε να θέσει και θέμα κομματικής πειθαρχίας, με δεδομένο πως υπάρχουν περισσότεροι των πέντε βουλευτών που θα “δυσκολεύονταν” να την ακολουθήσουν, αυτομάτως θα έδινε την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα για “εσωκομματική αναμέτρηση”, προκειμένου να απαλλαγεί από τα “βαρίδια”.

…και το “παρών”
Από την άλλη πλευρά, ουκ ολίγοι συνεργάτες του εισηγούνται στον κ. Τσίπρα τη σημασία να απεμπλέξει τις εσωκομματικές κόντρες από τη στάση του κόμματος και του ίδιου, κυρίως, σε ζητήματα εθνικά.

Είναι οι ίδιοι, που διατηρούν το βλέμμα στραμμένο στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να τηρήσει τη δέσμευσή του περί “υπεύθυνης” αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας στον κ. Τσίπρα ότι εργάζεται προκειμένου να αποκτήσει ξανά το κόμμα, προοπτική διακυβέρνησης του τόπου.

Η “γραμμή”
Μέχρι πάντως να εμφιλοχωρήσουν οι εσωκομματικές κόντρες ως “μεταβλητή” στην εξίσωση της στάσης που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με εκτενές άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών φάνηκε να “κλείνει” το μάτι, προς το “παρών”.

Με το εν λόγω άρθρο δε, ο κ. Τσίπρας απαντούσε στην εσωκομματική αντιπολίτευση η οποία βγήκε στα “κεραμίδια” υπέρ του “ναι” φορώντας “χλαμύδες” και “περικεφαλαίες” σε όσους διαφωνούσαν ( ήτοι και στον ίδιο ), πως δεν μπορεί να υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία, καταρχάς γιατί δημιουργεί ” επικίνδυνα προηγούμενα” εις βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου