ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κόντρα» του Δήμου Ρόδου με το Υπουργείο Οικονομικών

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Χατζηδιάκος Φώτης 2
Μέγεθος γραμμάτων

Ακόμη δεν έχει ξε­κα­θα­ρί­σει το θέμα της δια­χεί­ρι­σης και της εί­σπρα­ξης των εσό­δων από την εκ­με­τάλ­λευ­ση των πα­ρα­λιών στον Δήμο Ρόδου με απο­τέ­λε­σμα το γρα­φείο νο­μι­κής υπο­στή­ρι­ξης της δη­μο­τι­κής αρχής να απο­στεί­λει αυ­στη­ρή προει­δο­ποί­η­ση, με επι­φύ­λα­ξη μά­λι­στα δι­καιω­μά­των στο Υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών.

Με το έγ­γρα­φο ζη­τεί­ται συ­γκε­κρι­μέ­να η άμεση διε­νέρ­γεια δη­μο­πρα­σιών πα­ρα­χώ­ρη­σης χρή­σης πα­ρα­λιών νήσου Ρόδου, άλλως πα­ρα­χώ­ρη­ση ανταλ­λάγ­μα­τος στο Δήμο Ρόδου.

Τα πράγ­μα­τα όμως δεν είναι και τόσο απλά…

Η πα­ρα­χώ­ρη­ση της χρή­σης και εκ­με­τάλ­λευ­σης των πα­ρα­λιών στον Δήμο Ρόδου, ιδιο­κτη­σί­ας του Ελ­λη­νι­κού Δη­μο­σί­ου, είναι δυ­νη­τι­κή και όχι υπο­χρε­ω­τι­κή με βάση νόμο.

Εφέ­τος η σχε­τι­κή Κοινή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση, που εκ­δό­θη­κε τον Μαϊο του 2017, προ­έ­βλε­πε ότι για 36 πόστα στη Ρόδο, η πα­ρα­χώ­ρη­ση τους θα γίνει μετά από ηλε­κτρο­νι­κές δη­μο­πρα­σί­ες.

Πα­ρό­τι η δια­δι­κα­σία ξε­κί­νη­σε με κα­θυ­στέ­ρη­ση δια­πι­στώ­θη­κε ότι για τα συ­γκε­κρι­μέ­να 36 ση­μεία δεν θα μπο­ρού­σαν να διε­νερ­γη­θούν ηλε­κτρο­νι­κές δη­μο­πρα­σί­ες διότι είχαν ήδη κα­τα­λη­φθεί από ομπρε­λά­δες.

Ως εκ τού­του η Πε­ρι­φε­ρεια­κή Διοί­κη­ση Δη­μό­σιας Πε­ριου­σί­ας, υπο­χρε­ώ­θη­κε να κι­νή­σει τις δια­δι­κα­σί­ες για την έκ­δο­ση πρω­το­κόλ­λων κα­τά­λη­ψης και υπο­λο­γι­σμού των σχε­τι­κών προ­στί­μων.

Πλην όμως από τα συ­γκε­κρι­μέ­να πρω­τό­κολ­λα η δη­μο­τι­κή αρχή δεν μπο­ρεί να ει­σπρά­ξει το 50% ως έσοδο με απο­τέ­λε­σμα, σύμ­φω­να με τους πρώ­τους υπο­λο­γι­σμούς, να απο­λέ­σει έσοδο της τά­ξε­ως των 140.000 ευρώ πε­ρί­που.

Εν πάση πε­ρι­πτώ­σει στο έγ­γρα­φο, που απε­στά­λη στο Υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών και υπο­γρά­φε­ται από τον δή­μαρ­χο Ρόδου κ. Φ. Χα­τζη­διά­κο και τον αντι­δή­μαρ­χο οι­κο­νο­μι­κών κ. Σ. Δια­κο­στα­μα­τί­ου, ανα­φέ­ρο­νται τα εξής:

«Οπως είναι γνω­στό με την ΚΥΑ ΔΔΠ00007378/0454ΒΕΞ2017 κα­θο­ρί­στη­καν οι όροι, προ­ϋ­πο­θέ­σεις, τε­χνι­κά θέ­μα­τα κ.λπ. για την πα­ρα­χώ­ρη­ση με­τα­ξύ άλλων της χρή­σης αι­για­λού και πα­ρα­λί­ας, ανα­φο­ρι­κά με τις δη­μο­πρα­σί­ες που οφεί­λει να ενερ­γή­σει η ίδια η Πε­ρι­φε­ρεια­κή Δ/νση Δη­μο­σί­ας Πε­ριου­σί­ας Αι­γαί­ου σε συ­νερ­γα­σία με το Αυ­το­τε­λές Γρα­φείο Δη­μό­σιας Πε­ριου­σί­ας Δω­δε­κα­νή­σου, στα τμή­μα­τα εκεί­να που δεν απο­δό­θη­καν στο Δήμο Ρόδου για να ενερ­γή­σει ο ίδιος τις δη­μο­πρα­σί­ες.

Ενώ, όμως, ο Δήμος Ρόδου με συ­ντο­νι­σμέ­νες ενέρ­γειες ολο­κλή­ρω­σε τις ενέρ­γειες των δη­μο­πρα­σιών από τις οποί­ες το Δη­μό­σιο λαμ­βά­νει το αντάλ­λαγ­μα (30%), αντί­θε­τα από πλευ­ράς Π.Δ.Δ.Π. Αι­γαί­ου, κα­θυ­στε­ρεί μέχρι σή­με­ρα και δεν έχουν ξε­κι­νή­σει καν δη­μο­πρα­σί­ες, με συ­νέ­πεια ο Δήμος Ρόδου να κιν­δυ­νεύ­ει να απο­λέ­σει το προ­βλε­πό­με­νο έσοδο/αντάλ­λαγ­μα 50%.

Ύστε­ρα από τα πα­ρα­πά­νω και δε­δο­μέ­νου μά­λι­στα ότι η πε­ραι­τέ­ρω αδι­καιο­λό­γη­τη κα­θυ­στέ­ρη­ση των δη­μο­πρα­σιών εκ μέ­ρους της Π.Δ.Δ.Π. Αι­γαί­ου, συ­νι­στά πλημ­μέ­λεια όχι μόνο σε βάρος της λει­τουρ­γί­ας και εμ­φά­νι­σης ενός τόσο ζω­τι­κού για τον του­ρι­σμό χώρου, αλλά και με ιδιαί­τε­ρο οι­κο­νο­μι­κό αντί­κρι­σμα βλά­βης και ζη­μί­ας σε βάρος του Δήμου Ρόδου, με επι­φύ­λα­ξη κάθε δι­καιώ­μα­τος απο­ζη­μί­ω­σης κ.λπ. ενώ­πιον των αρ­μο­δί­ων δι­κα­στη­ρί­ων και αρχών, σας κα­λού­με όπως άμεσα ενερ­γή­σε­τε και ολο­κλη­ρώ­σε­τε τις πα­ρα­πά­νω δη­μο­πρα­σί­ες.

Άλλως εφό­σον για οποιουσ­δή­πο­τε δι­κούς σας λό­γους έχετε απο­φα­σί­σει τη μη ολο­κλή­ρω­σή τους, τότε πα­ρα­κα­λεί­σθε κατά πρώ­τον να μας γνω­ρί­σε­τε τους λό­γους της πα­ρά­λει­ψης σας αυτής, τους λό­γους που δεν μας απο­δό­θη­καν τα συ­γκε­κρι­μέ­να τμή­μα­τα για να ενερ­γή­σου­με εμείς τις δη­μο­πρα­σί­ες με το ως άνω όφε­λος για το Δη­μό­σιο και τέλος αι­τού­μα­στε να μας κα­τα­βά­λε­τε το προσ­δο­κώ­με­νο κατά τον νόμο πο­σο­στό 50% υπο­λο­γι­ζό­με­νο σύμ­φω­να με τα περ­σι­νά αντί­στοι­χα έσοδα επί των συ­γκε­κρι­μέ­νων τμη­μά­των πα­ρα­λιών, άλλως πιο επι­κου­ρι­κά από τα κάθε εί­δους έσοδα, που βε­βαιώ­θη­καν εφέ­τος σε βάρος καθ’ οιον­δή­πο­τε τρόπο εκ­με­ταλ­λευ­τών, όπως π.χ. από τα βε­βαιω­θέ­ντα ποσά πρω­το­κόλ­λων απο­ζη­μί­ω­σης αυ­θαί­ρε­της χρή­σης δη­μό­σιου ακι­νή­του κ.λπ. Και με νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση ακόμη επί των σχε­τι­κών δια­δι­κα­σιών, αν είναι ανα­γκαίο.

Με επι­φύ­λα­ξη κάθε

δι­καιώ­μα­τος

Ο Αντι­δή­μαρ­χος

Οι­κο­νο­μι­κών

Σάβ­βας Δια­κο­στα­μα­τί­ου

Ο Δή­μαρ­χος

Φώτης Χα­τζη­διά­κος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.