Τοπικές Ειδήσεις

Αγωγή αποζημίωσης από αδικοπραξία 4 κατοίκων της Ρόδου κατά της υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδ/σου

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγαν χθες κατά της υπό ειδική εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και του ειδικού εκκαθαριστή PQH 4 κάτοικοι της Ρόδου με αγωγή αποζημίωσης από αδικοπραξία.

Συγγενικό τους πρόσωπο είχε συνάψει με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου συμβάσεις επιχειρηματικών δανείων. Ένα εκ των δανείων αυτών είχε και την ασφαλιστική κάλυψη από ασφαλιστική ανώνυμη εταιρεία.
Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα η εναγόμενη σε περίπτωση θανάτου του θα ενεργοποιούσε την ασφαλιστική κάλυψη και η δανειακή σύμβαση θα εξοφλούνταν.
Ο συγγενής τους υπήρξε συνεπής απέναντι στις καταβολές τόσο της δανειακής σύμβασης, που είχε συνάψει με την εναγομένη όσο και στην εξόφληση του ασφαλίστρου της ασφαλιστικής κάλυψης του δανείου του, αφού οι αναλήψεις των αντίστοιχων ασφαλίστρων ελάμβαναν χώρα μέσω του λογαριασμού που τηρούσε η εναγόμενη.
Στις 17 Σεπτεμβρίου του έτους 2006 απεβίωσε, αφού επλήγη από καρκίνο στο στομάχι.
Η τράπεζα έκτοτε αντί να τους πληροφορήσει για την ύπαρξη του ασφαλιστηρίου αυτού συμβολαίου, αντί να γνωστοποιήσει τη δυνατότητα και ευεργετική προοπτική αποπληρωμής του δανείου μέσω της ασφαλιστικής εταιρείας, που ασφάλιζε το δάνειο του, αντίθετα τους απέκρυψε εντελώς τη σύμβαση και ζήτησε και έλαβε τις εκάστοτε ληξιπρόθεσμες δόσεις του δανείου.
Παρότι η καταβολή του δανείου ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη οικονομικά συνέχισαν για αρκετά χρόνια να πληρώνουν τις δόσεις.
Το έτος 2011 πληροφορήθηκαν από άτομο που εργαζόταν στην εναγομένη αλλά ανεπίσημα ότι υπήρχε σύμβαση της ασφάλισης και έπρεπε να την αναζητήσουν. Αμέσως απευθύνθηκαν στην εναγομένη πλην όμως αρχικά, δια των αρμοδίων υπαλλήλων της, αρνήθηκε την ύπαρξη του ασφαλιστηρίου, αργότερα δε με τις συνεχείς οχλήσεις και επίμονες αιτήσεις τους, άρχισε να δέχεται την ύπαρξη του συμβολαίου και τους ζήτησε να προσκομίσουν νομιμοποιητικά έγγραφα προκειμένου να τα προωθήσει στην ασφαλιστική για την εκταμίευση της αποζημιώσεως.
Μολονότι προσκόμισαν όλα όσα τους ζητήθηκαν ουδεμία θετική εξέλιξη ή πληροφόρηση είχαν από την εναγομένη. Από την άλλη πλευρά ούτε και τους ζήτησε καταβολή δόσεων.
Η εναγόμενη, λοιπόν, ενημερώθηκε εγκαίρως για το θάνατό του συγγενούς τους, όταν μετά από δικές τους οχλήσεις και αιτήσεις αποκάλυψε ότι η σύμβαση δανείου του θανόντος ήταν ασφαλισμένη σε ασφαλιστική εταιρεία. Παρά ταύτα ουδέν έπραξε για την ενεργοποίηση της ασφαλιστικής σύμβασης που είχε συνάψει, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση θανάτου του, το ποσό που θα έμενε ανεξόφλητο θα καλυπτόταν από την συμβαλλομένη ασφαλιστική εταιρεία.
Για την ενεργοποίηση της εν λόγω ασφαλιστικής σύμβασης η εναγόμενη όφειλε να ενημερώσει την ασφαλιστική εταιρεία για το θάνατο εντός 5ετίας από το θάνατό του. Αντί αυτού η αναγγελία θανάτου του στην ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ασφαλιστική κάλυψη της δανειακής του σύμβασης έλαβε χώρα αφού παρήλθε η πενταετία από την ημέρα του θανάτου του και ήτοι στις 30 Οκτωβρίου 2012.
Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Ελένη Αυγενικού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου