Ειδήσεις

Σχολικές εκδρομές με διαδικασίες «εξπρές» -Τι σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας

Αλλαγές στο νόμο που διέπει τις εκδρομές και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των σχολείων αναμένεται να φέρει στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο πλαίσιο θα παρακαμφθούν γραφειοκρατικοί «ύφαλοι», ώστε τα σχολεία να πραγματοποιούν πιο εύκολα εκδρομές και δράσεις.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση για τις σχολικές εκδρομές εκτιμάται ότι θα ενταχθεί στο «πακέτο» σημαντικών αλλαγών (Εθνικό απολυτήριο, παρελάσεις, αγιασμός κ.ά.) που ετοιμάζει για τα σχολείαη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Στέλεχος του υπουργείου Παιδείας ανέφερε στο iefimerida.gr ότι «στις προθέσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, είναι να αλλάξει τον θεσμό των εκδρομών προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ελευθερίας και αυτονομίας των εκπαιδευτικών».

Οπως εξήγησε η ίδια πηγή, με τον τρόπο αυτό οι εκδρομές και οι δραστηριότητες των σχολείων «θα διοργανώνονται πιο εύκολα και με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες». Για τον λόγο αυτό «έχουν ζητηθεί στοιχεία και προτάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις σχολικές εκδρομές» καταλήγει το στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Να σημειωθεί ότι ως εκδρομές και δραστηριότητες σχολείων λογίζονται:

Σχολικοί περίπατοι
Μετακινήσεις για αθλητικές δραστηριότητες
Ημερήσιες εκπαιδευτικές εκδρομές
Πολυήμερες σχολικές εκδρομές (εσωτερικού & εξωτερικού)
Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Επισκέψεις στη Βουλή των Ελλήνων
Μετακινήσεις για μαθητικούς διαγωνισμούς/προγράμματα
Εκπαιδευτικές ανταλλαγές με άλλες χώρες
Γραφειοκρατικό «αλαλούμ» για τις εκδρομές των σχολείων
Για να πραγματοποιηθεί μια εκδρομή ή δραστηριότητα κάθε σχολείο οφείλει να ετοιμάζει μια σειρά δικαιολογητικών. Μεταξύ αυτών πρέπει να προσκομίζουν -κατά περίπτωση- τα εξής:

Αίτηση από τον νόμιμο εκπρόσωπο του σχολείου
Πρόκληση και πρόγραμμα επίσκεψης από τον φορέα υποδοχής
Επίσημη έγκριση του προγράμματος από τον φορέα συντονισμού
Πρακτικό συγκρότησης της παιδαγωγικής ομάδας
Πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων (απόφαση Συλλόγου, κωδικός και τίτλος σχεδίου, ονόματα συμμετεχόντων κ.ά.)
Βεβαίωση διευθυντή για ενυπόγραφες δηλώσεις γονέων/κηδεμόνων
Να σημειωθεί ότι κύκλοι του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι δεν θα «πειραχτούν» διατάξεις που σχετίζονται με την ασφάλεια των μαθητών που συμμετέχουν σε σχολικές εκδρομές, Οι αλλαγές, υπογραμμίζουν, θα εστιαστούν στην παράκαμψη μη αναγκαίων διαδικασιών και δικαιολογητικών.
πηγή efimerida.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου