Ειδήσεις

Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του Εθνικού Θεάτρου Ροδου

Υπεγράφη χθες μεταξύ του δημάρχου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου και του αναδόχου εργολάβου, κ. Χριστόφορου Κάσδαγλη η σύμβαση για την αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου. Πρόκειται επί της ουσίας για την συνέχιση της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογραφεί ήδη από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και το δήμο και ματαιώθηκε.
Ο κ. Χατζηδιάκος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι αυτή τη φορά η εργολαβία θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον προβλεπόμενο χρόνο. Τόνισε δε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την δεύτερη φάση των παρεμβάσεων στο εσωτερικό του θεάτρου.
«Σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα. Υπογράφουμε τη σύμβαση για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στις εξωτερικές όψεις του Εθνικού Θεάτρου. Αναφέρομαι σε αυτό το ημιτελές έργο που είχε διακοπεί το 2015 λόγω του εργολάβου και του επιβλέποντος. Δεν μας ενδιαφέρει όμως μόνο η εξωτερική όψη, αλλά το σύνολο του έργου. Η ημιτελής εργολαβία έπρεπε να ολοκληρωθεί… με νέο εργολάβο αυτή τη φορά. Εκτός από την ανατολική και τις πλάγιες όψεις που έχουν καταστραφεί, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την πρόσληψη του τεχνικού συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει να ολοκληρώσει τα τεύχη δημοπράτησης. Μέχρι τις 8 Αυγούστου θα ξέρουμε ποιος θα αναλάβει. Ευχής έργο θα ήταν να μην υπάρξουν καθυστερήσεις», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα χρηματοδότησης του έργου (το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων της β’ φάσης υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ). Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Και με την παρούσα και την προηγούμενη περιφερειακή αρχή έχουμε και είχαμε καλή συνεννόηση. Στο τεχνικό πρόγραμμα έχει δεσμευθεί ένα ικανό ποσό για να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της επισκευής-συντήρησης του Εθνικού Θεάτρου. Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό πρόβλημα. Και ο δήμος Ρόδου θα συμπληρώσει το ποσό, εάν αυτό χρειαστεί. Συζητήσαμε και με το Ταμείο Παρακαταθηκών στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης των δανείων που κληρονομήσαμε από τους πρώην καποδιστριακούς δήμους, έχουμε τη δυνατότητα να καθυστερήσουμε μία πενταετία την αποπληρωμή των δανείων αυτών και να λάβουμε ένα νέο δάνειο ύψους 6 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του Εθνικού. Επαναλαμβάνω, δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα, είναι διαδικαστικό. Εύχομαι το συντομότερο δυνατό να υπογράψουμε και την σύμβαση για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου».
Από την πλευρά του ο κ. Κάσδαγλης δεσμεύθηκε για ένα αρτιότατο αποτέλεσμα, δηλώνοντας: «Δεσμεύομαι εγγράφως με τους όρους της σύμβασης. Θεωρώ δεδομένη την καλή συνεργασία με το δήμο και ως γηγενής ρόδιος πιστεύω ότι αυτά τα έργα βιτρίνας αναδεικνύουν τον τόπο. Θεωρώ λοιπόν καθήκον μου να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα έργα. Φυσικά θα τηρηθούν πιστά η μελέτη οι όροι της σύμβασης».
Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για την αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του Εθνικού Θεάτρου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων, Τέρης Χατζηιωάννου δήλωσε:
«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τη Ρόδο. Η Δημοτική Αρχή και η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης φρόντισαν να ακολουθηθεί ένα μεθοδικό χρονοδιάγραμμα για να μην υπάρξουν προβλήματα. Σας υπενθυμίζω ότι το εθνικό Θέατρο έχει κλείσει από το 2007, πράγμα που σημαίνει ότι σε όλη αυτή την πορεία κάτι δεν έχει γίνει καλά. Από την παρούσα δημοτική αρχή έγινε μία σχολαστική-διεξοδική δουλειά προκειμένου να εγκριθούν όλα τα τεύχη δημοπράτησης και οι μελέτες από το ΚΑΣ. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η σαφήνεια των τευχών δημοπράτησης διασφαλίζει την εξέλιξη του έργου αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου. Είμαι υπερήφανος για την παρουσία μου στη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά. Θυμίζω ότι τα συνεχιζόμενα και νέα έργα φθάνουν συνολικά στα 4,5εκατ. ευρώ, είναι έργα ουσίας και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με προβλήματα από το παρελθόν. Όλη αυτή η δουλειά ελπίζω να καταλήξει σε κάτι μεγαλειώδες… Με το Υπ. Πολιτισμού βρισκόμαστε σε συνεργασία για την υπογραφή μίας ουσιαστικής προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη».
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο διαγωνισμό-μαμούθ ενεργειακής αναβάθμισης – αυτοματοποίησης συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων – εφαρμογές SMART CITIES προϋπολογισμού δαπάνης 26.000.000 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%. Είπε επίσης ότι θα προσλάβει νέο σύμβουλο που θα αναλάβει τις μελέτες για το φωτισμό διαφόρων σημείων της πόλης.
«Ο διαγωνισμός-ο μεγάλος-για τις λάμπες LED είναι σε εξέλιξη και μέχρι τις 6 Αυγούστου θα γνωρίζουμε ποιες εταιρείες θα έχουν ενδιαφερθεί να αναλάβουν αυτό το έργο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον τομέα του που είναι σε εξέλιξη. Αναφέρομαι στην αντικατάσταση όλου του δημοτικού φωτισμού (30.000 φωτιστικά όχι μόνο λάμπες LED) αλλά και στην εγκατάσταση συστημάτων και τεχνολογιών που θα ρυθμίζουν το φωτισμό στις πλατείες, στις στάσεις κλπ ακόμη και μέσω WiFi. Ελπίσω να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών ώστε τουλάχιστον από τη νέα σεζόν το κέντρο και οι τουριστικές περιοχές να έχουν νέο φωτισμό.
Να πούμε επίσης ότι ο κ. Κάσδαγλης έχει αναλάβει την εργολαβία του φωτισμού της 7ης Μαρτίου από την Πλατεία Σύμης μέχρι και το Έλλη. Με αφορμή την εργολαβία της 7ης Μαρτίου διαπιστώσαμε ότι ο φωτισμός δεν είναι επαρκής σε πολλά σημεία. Ο δήμαρχος θα έχει από τον επόμενο μήνα να προσλάβει ακόμη τρεις ειδικούς συμβούλους. Ένας ειδικός σύμβουλος θα έχει την ειδικότητα του ηλεκτρομηχανολόγου που θα αναλάβει τις μελέτες του χαμηλού φωτισμού τόσο στα πάρκα, όσο στα κεντρικά κτήρια. Ο φωτισμός συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη του κέντρου και προχωράμε σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο δήμαρχος.
Οι διαγραμμίσεις
Αύριο Τετάρτη πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαγραμμίσεις στην πόλη. Κανονικά θα είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη Δευτέρα, προέκυψαν όμως κωλύματα που οδήγησαν στην καθυστέρηση των διαδικασιών. Για το έργο των διαγραμμίσεων, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε τα εξής:
«Λόγω έκτακτων συνθηκών δεν ξεκίνησαν οι διαγραμμίσεις την προηγούμενη Δευτέρα, όπως είχαμε ανακοινώσει. Έπρεπε να έρθει στη Ρόδο ένα μηχάνημα από την Αθήνα, το οποίο περιμένουμε την Τετάρτη. Θα ζητήσω να δουλεύουν νυχθημερόν τα συνεργεία, φτάνει να ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει καμία αμέλεια από τις υπηρεσίες μας και όποια ραθυμία από την πλευρά μας. Την Τετάρτη με το καλό θα ξεκινήσουμε.
Όπου είναι αρμοδιότητα του δήμου, θα γίνουν οι διαγραμμίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διευκρινίζω ότι ξεκινήσαμε από τον Νοέμβριο του 2017 τη διαδικασία για την ανάθεση του έργου σε εργολάβο και λόγω της γραφειοκρατίας, η σύμβαση υπεγράφη πριν 15 μέρες. Το μηχάνημα όμως καθυστέρησε και καθυστέρησαν οι εργασίες. Κι εγώ θα ήθελα να γίνονταν το Μάρτιο οι εργασίες, υπάρχει όμως και η γραφειοκρατία στη μέση»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου